Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O femeie din Maramures care a lucrat in Spania primeste 800 de euro indemnizatia de crestere a copilului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La adeverinte de venit de mii de euro aduse din strainatate, statul roman plateste 85% din suma

 

[slideshow id=819]

“Majoritatea lucratorilor romani migranti in Spatiul European vin la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale Maramures in vederea solicitarii deschiderii dreptului sau reluarea platii alocatiei de stat pentru propriii copii minori. Dintre acestia, 90% au lucrat sau lucreaza in Spania. In dosarul de solicitare a dreptului la alocatia de stat pentru copilul nascut intr-un stat membru, dosar care se depune la primaria de domiciliu, se solicita includerea unui formular prevazut de regulamentele de mai sus (Regulamentul nr. 1408 din 14 iunie 1971, privind aplicarea regimurilor de securitate sociala a lucratorilor salariati, a lucratorilor independenti si a membrilor familiilor lor care se deplaseaza in interiorul Comunitatii Europene si Regulamentul nr. 574 din 21 martie 1972, care stabileste modalitatile de aplicare a prevederilor primului regulament, n.r.), formularul E 411. Pentru a obtine alocatia de stat in Romania este necesar ca prin acest formular sa se obtina negatie din statul membru”, precizeaza directorul AJPS Maramures, Gabriela Hofer.

 

Este nevoie de negatie din Spania 

 

Institutia gestioneaza alocatia pentru fiecare copil minor, indemnizatia pentru cresterea copilului/stimulentul lunar si indemnizatia pentru cresterea copilului cu handicap. Aceste prestatii familiale se acorda de catre statul in care parintii isi desfasoara activitatea, respectiv statul de resedinta al membrilor familiei. Prin urmare, maramuresenii care au avut sau au resedinta legala in Spania si care solicita alocatie de stat pentru copii in Romania trebuie sa aiba in vedere faptul ca este nevoie de obtinerea negatiei din Spania prin intermediul formularului E411, disponibil pe site-ul www.ajpsbn.xhost.ro, ce se trimite de AJPS la solicitarea cetateanului. Multi romani cu resedinta legala in Spania nu primesc alocatie pentru copii din cauza faptului ca nu fac cerere. Autoritatile spaniole nu completeaza, in general, formularele E411 pentru romanii care au lucrat fara forme legale.

Directorul AJPS Maramures a declarat ca in judetul nostru au fost inregistrate, de la inceputul acestui an, 148 cereri E411 (B) de solicitari din partea statelor membre UE, 8 cereri E405 din partea AJPS privind indemnizatiile pentru cresterea copilului, 12 cereri E411 (A) reprezentand solicitari din partea agentiei in alt stat membru UE privind prestatiile primite, iar alte 22 cereri sunt in curs de rezolvare. Hofer a mai precizat ca, in cazul in care maramuresenii au lucrat cu acte in strainatate si au obtinut venituri de acolo, indemnizatia pentru cresterea copilului se calculeaza in functie de veniturile obtinute de beneficiar in ultimele 12 luni. La adeverinte de venit de mii de euro, statul roman plateste 85% din suma, deci asta inseamna indemnizatii frumusele pentru cei care au muncit in strainatate. Din evidentele AJPS reiese ca, in acest an, cea mai mare indemnizatie pentru cresterea copilului este de 800 de euro. Beneficiarul acesteia a muncit timp de doi ani in Spania.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns