Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O nouă zi tensionată între PSD și PDL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

PDL analizează varianta formării unui nou guvern în perioada următoare

Președinții partidelor de coaliție s-au întâlnit miercuri, înaintea ședinței de guvern, care s-a amânat cu două ore pentru a discuta de asumarea răspunderii pe Codul educației.

Anterior, în dimineața unei noi zile tensionate între PSD și PDL, pesediștii avuseseră o întâlnire la sediul central pentru a-și stabili următoarea mișcare în meciul cu PDL, în condițiile în care presa a relatat în ultima vreme despre iminența destrămării coaliției printr-o lovitură dată de PDL la câțiva dintre miniștrii PSD. “Mircea Geoană merge să se asigure că Ecaterina Andronescu va fi tratată corect, și nu sacrificată de premier pentru a-și rezolva el problemele din partid. Emil Boc este și sub presiunea partidului său, și a președintelui, iar PSD trebuie să îi transmită să ia decizii referitoare la guvernare ținând cont de interesul țării”, a explicat un participant la întâlnire mandatul cu care a mers liderul PSD la Guvern.

Geoană: Nu avem nevoie de o criză politică

Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat miercuri, la Senat, după întâlnirea de la Guvern cu premierul Emil Boc, că opinia lui este că România nu are nevoie și de o criză politică, în paralel cu criza economică, și că este convins că și intenția premierului este de a nu “escalada conflictul politic”. El a spus că a dorit să vorbească cu premierul și pentru că “speculațiile de presă” și zvonurile indicau o ridicare a temperaturii politice.
În privința legilor educației, Geoană a spus că va fi nevoie de un răgaz suficient “pentru o dezbatere serioasă, cu formulare de amendamente”, pe care Guvernul să le accepte. “Cu rațiune și cu calm se pot găsi formule, astfel încât să avem legi bune și un climat politic stabil”, a spus Geoană.

Boc: Problemele se rezolvă “cu creier, nu cu mușchi”

Liderul PSD, Mircea Geoană, i-a cerut premierului Boc să nu negocieze asumarea răspunderii pe poziții de forță și să fie flexibil în cazul legilor educației, avertizând că, în caz contrar, procedura va fi tergiversată, șeful Guvernului spunând că știe că problemele “se rezolvă cu creier, nu cu mușchi”.
Președintele PSD i-a spus premierului, în discuția de miercuri de la Guvern, că are anumite informații conform cărora președintele Traian Băsescu ar fi cerut revocarea unor miniștri social-democrați prin invocarea diferitelor motive și a prezentat ca exemplu în acest sens cazul ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, pentru care ar putea fi invocate divergențele legate de Codul educației, au relatat surse participante la discuție. Liderul PSD i-a cerut premierului să dovedească “flexibilitate” în cazul legilor educației, principalul domeniu asupra căruia Geoană a insistat în discuția de la Guvern, să nu negocieze și să nu facă declarații de pe poziții de forță în cazul acestor legi, avertizând că, în caz contrar, data angajării efective a asumării răspunderii Guvernului poate fi tergiversată.
Potrivit surselor citate, premierul Emil Boc i-a spus liderului PSD că știe că problemele se rezolvă “cu creier, nu cu mușchi” și i-a transmis că este dispus să aibă o nouă întâlnire cu ministrul Educației, pentru a stabili forma finală a legilor în domeniu.

PDL se gândește la un guvern monocolor

Unii membri PDL se gândesc tot mai serios la varianta unui Guvern monocolor care să organizeze alegerile prezidențiale și care să pună în aplicare o parte din reformele preconizate de partid, au declarat surse parlamentare din PDL.
“Este posibil să avem un nou Guvern chiar la sfârșitul săptămânii, depinde de ce vor face în continuare și pesediștii”, au spus sursele citate. Aceleași surse din PDL susțin că parlamentarilor partidului li s-a spus să nu părăsească Bucureștiul în perioada următoare, fiind posibilă convocarea unei ședințe extraordinare pentru validarea  unui nou Guvern. Liderii PDL s-ar teme totuși că demersul de scoatere a PSD de la guvernare ar putea provoca o reacție ostilă în mass-media, fapt ce ar putea influența rezultatele alegerilor prezidențiale. PDL apreciază că există o ostilitate evidentă din partea trusturilor de presă, ostilitate ce le-ar putea aduce prejudicii electorale mari.
Pe lângă varianta unui guvern monocolor, în partid se discută și de posibilitatea formării unui Executiv în care posturile cheie să fie deținute de tehnocrați. Un astfel de Guvern ar putea fi sprijinit și de UDMR  sau de liberali. UDMR și-a declarat disponibilitatea de a intra la guvernare, iar Antonescu a spus că PNL nu vrea să intre în guvern.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns