Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

A aparut numarul 3 al revistei “Vatra Chioreana”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sambata, s-a lansat numarul 3 al revistei Tarii Chioarului, “Vatra Chioreana”, in cadrul Sarbatorilor comunei Copalnic Manastur. In prezenta oficialitatilor locale, a parlamentarilor Liviu Titus Pasca, fiu al satului, si Catalin Chereches, a membrilor Cenaclului Scriitorilor din Baia Mare (presedinte Ion Burnar) si a Asociatiei Scriitorilor din Maramures (presedinte Saluc Horvat), amfitrionul manifestarii culturale, Vasile Dragomir, in dubla calitate de gazda si director al publicatiei, a lansat noul numar al reviste, care se dovedeste deosebit de valoroasa si de data aceasta. O prezenta inedita a fost cea a marelui actor Stefan Radof, care si-a exprimat incantarea pentru ce se intampla la Copalnic si ne-a povestit despre prietenia dansului cu Marin Sorescu.

Lucrarea cuprinde poezie, teatru, proza si fragmente istorice

Din colectivul de redactie trebuie sa-l amintim pe Emanuel Luca (Florin Pop), cel care a depus cel mai mare efort pentru ca publicatia sa vada lumina tiparului, pe dr. Alexa Gavril Bale, Stefan Bisztricki Florian, Adrian Pop, Adrian Bota, Ioan Botis, Sebastian China, Ana Bisztricki Florian, Victor Tecar.

In acest numar, Asociatia Culturala “Vatra Chioreana” aduce un omagiu scriitorului Adrian Dohotaru, personalitate complexa a acestor locuri, prin semnatura lui Lucian Anca, cel care a vorbit si in fata asistentei despre acesta. Poezia este reprezentata de Ioan Es. Pop, Nicolae Scheianu, Stefan Radof, Alexandru Subtirelu, Teodor Florean, Sorin Tanase, Gelu Dragos, Mirel Giurgiu, Ana Florian, Claudia Tomescu si Aurel Pop> proza prin Victor Tecar, Alexa Gavril Bale, Vasile Dragomir> teatrul prin Flavius Lucacel. De asemenea, revista cuprinde fragmente din “Monografia onomastica a satelor Buciumi si Hovrila”, sub semnatura profesorului Cornel Gheorghe Cosmuta, despre “Arhitectura Traditionala a satului Buciumi”, semnat de tanara profesoara Raluca Indre. Despre “Imaginea evreilor in Maramuresul Interbelic” face vorbire Aura Pintea, iar Oana Chira, Laura Bob si Lavinia Man iau un interesant interviu unui roman-american, care a prins ororile celui de-al doilea razboi mondial. Daniela Salajan ne vorbeste despre “Vechi si nou la Bontaieni”, Maria si Pamfil Biltiu, in nota obisnuita, adica cu dovezi concrete, ne spun despre “Crucile comemorative si de cimitir din Surdesti”, iar prof. Ioan Pop si Marilena Pop sunt prezenti cu un articol despre “Jocul intre hotare” a zonei Preluca s.a.

Felicitari celor care s-au ostenit pentru aparitia acestui numar, deoarece in zona Chioar se simtea lipsa unei astfel de publicatii care sa scoata la iveala file din istoria acestei parti a Maramuresului si sa promoveze oamenii de cultura ai locului.

Gelu Dragos

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns