Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Baia Mare gazduieste un simpozion agricol international pe tema dezvoltarii zonelor rurale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Discutiile de joi au vizat identificarea problemelor existente mai ales la sate

[slideshow id=1041]

Joi, in municipiul Baia Mare au inceput lucrarile Seminarului pe tema dezvoltarii zonelor rurale din Romania, prin implicarea parteneriatelor public-private in cadrul programului LEADER (Programului National de Dezvoltare Rurala). Colaboratori in realizarea acestui seminar sunt angajatii Compartimentului de Dezvoltare Rurala, din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures.

La intrunire au participat Rodica Matei, director la directia strategii si politici de dezvoltare rurala, Claudiu Coada, director, Directia LEADER, Costel Bucur, directorul, Parcului Natural Muntii Maramuresului, Edit Pop, animator GAL Mara-Gutai, Asociatia EcoLogic Maramures, GAL-uri din Portugalia, Asociatia pentru dezvoltare rurala din Portugalia, GAL-uri din Austria, Michael Schime, manager proiect LEADER etc.

Scopul intalnirii este sporirea constientizarii si participarii active a principalelor parti interesate, prin implicarea Parteneriatelor Public-Private in cadrul dezvoltarii zonelor rurale din România.

Cu aceasta ocazie, au fost dezbatute urmatoarele probleme< definirea zonelor rurale din Romania> parteneriatul public-privat, element cheie in dezvoltarea zonelor rurale din Romania> abordarea LEADER pentru parteneriate public-privat, implicarea autoritatilor locale in implementarea axei LEADER si dezvoltarea actiunilor/proiectelor de catre potentiale Grupuri de Actiune Locale (GAL) din Maramures. Despre zonele rurale din Romania, prezentarea si identificarea problemelor specifice, a vorbit prof. dr. Valeriu Tabara, prorector al Institutului de Agronomie Timisoara. Cei prezenti au asistat la prezentare LEADER – eligibilitate si criterii de selectie pentru GAL-uri (teritoriu/parteneriate/strategie), termene si procedura de selectie, asistenta financiara disponibila pentru pregatirea aplicatiilor GAL (Masura 431.1).

Participantii viziteaza azi obiective turistice din Maramures

Au fost prezentate exemple de constructii institutionale folosite de Consiliul Judetean Maramures pentru promovarea de proiecte< conservarea biodiversitatii in Parcul Natural Muntii Maramuresului, retea pentru integrarea, coordonarea si monitorizarea strategiilor de dezvoltare locala in regiunea de granita Maramures, circuitul bisericilor din lemn din Transilvania (16 biserici din Maramures). De asemenea, au mai vorbit< Vasile Popovici, animator GAL Valea Ruscovei si presedinte al Asociatiei Ivan Krevan Maramures, Radu Big, manager executiv al Centrului de Dezvoltare a ~ntreprinderilor Mici si Mijlocii Maramures (CDIMM), Dorina Vlad, Expert RTP, Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures (LEADER). Manifestarile continua si azi cu plecarea participantilor din Baia Mare spre Cavnic, prima localitate din traseu, parte integranta a GAL Mara-Gutai. Aici vor fi vizitate obiective la care s-au facut deja unele propuneri locale de revitalizare a fostei comunitati miniere pe linie de turism (partia de ski Icoana). Urmatoarea oprire va fi la Biserica din Budesti, (exemplu de arhitectura traditionala din lemn) la Centrul Etnografic localizat la :coala Generala Sarbi, Centrul Turistic din Ocna :ugatag, (in trecut un important centru al exploatarii de sare, inchis in anii ’50, cand utima salina a fost abandonata datorita infiltratiilor de apa), Casa de oaspeti “Popasul din deal”. Vor fi vizitate si asociatiilor locale pentru dezvoltare durabila si promovarea turismului din Maramures, Barsana, trecere prin satele traditionale, Giulesti, Vadu Izei, parti componente a GAL Mara-Gutai. La intoarcerea spre Baia Mare, oaspetii vor putea admira traditionalele produse artizanale specifice zonei Maramuresului (cergi si covoare lucrate de mana, vopsite in culori naturale obtinute din plante, mentinand traditia locului), laboratoarele HYPERICUM, initiativa locala de strangere a plantelor medicinale, fructe de padure si pregatirea remediilor naturale din aceste resurse stranse din padurile zonei ecologice. Produsele lor sunt bine cunoscute pentru proprietatile curative ale diverselor afectiuni ale corpului uman, precum si sporirea vitalitatii. “Este primul seminar care isi propune spre dezbatere notiunea de Parteneriat Public Privat si cadrul legal in care acesta se poate constitui si isi poate desfasura activitatea. De asemenea, ne propunem sa nu ne oprim aici”, declara Dorina Vlad, consilier superior DADR , responsabil LEADER.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns