Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Senatorul Liviu Titus Pasca sare in ajutorul angajatilor de la Romplumb

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Acesta a adresat ministrului muncii o interpelare referitoare la situatia salariatilor care lucreaza im conditii speciale de munca la unitatea respectiva

[slideshow id=1092]

Senatorul PNL Liviu Titus Pasca (colegiul Baia Mare) a rostit luni, 28 septembrie, o interpelare in Parlamentul Romaniei, adresata ministrului Muncii, Marian Sarbu. Obiectul interpelarii este situatia salariatilor care lucreaza in conditii speciale de munca la SC Romplumb SA Baia Mare. Senatorul sustine ca prin Legea nr. 226/2006 au fost reglementate conditiile speciale de munca pentru cateva tipuri de activitati care, anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2001, erau incadrate in Grupa I de munca. Astfel, SC Romplumb, prin HG nr. 1025/2003, a obtinut Avizul pentru activitati cuprinse in Anexa nr. 1 a Legii nr. 226/2006, pentru activitatile de la sectiile aglomerare, macinare, prajire si topire a minereurilor de plumb.

E bine de stiut ca activitatea desfasurata de personalul care lucreaza la productia si prelucrarea plumbului include rafinarea si cupelarea, topirea aliajelor si rafinarea metalelor neferoase. Din pacate, sectiile de producere a bioxidului de mangan, neferal, recuperare plumb din deseuri de acumulatori si turnatorie piese fonta erau inchise la data evaluarii dosarului depus in 16.09.2004. Din aceasta cauza nu a putut fi solicitat avizul pentru conditii speciale de munca pentru muncitorii din sectiile sus amintite.

Legea trebuie modificata pentru ca muncitorii sunt nedreptatiti

Altfel spus, salariatii care au desfasurat activitati incadrate la conditiile Grupei I de munca in sectoarele respective din 1 ianuarie 2001 pana in prezent nu pot beneficia de prevederile pentru grupele speciale de munca, stipulate prin Legea nr. 226/2006.

“Avand in vedere faptul ca in Romania, indeosebi in sectorul metalurgic, exista mai multe societati comerciale in situatii similare, va rog, domnule ministru, sa ma informati daca exista posibilitatea elaborarii unor acte normative, care sa modifice Legea nr. 226, astfel incat sa poata beneficia de prevederile acesteia si persoanele care au lucrat in Grupa I de munca, anterior intrarii in vigoare a Legii 19. Mai exact, acelor persoane care au lucrat in sectoare oprite operational la data aplicarii legii, si sa li se recunoasca anii lucrati in Grupa I de munca cu conditii speciale”, a spus senatorul Pasca.

O alta problema ridicata de senatorul liberal este cea legata de faptul ca avizele pentru incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite au fost eliberate pe o perioada determinata, care va expira la data de 31 decembrie. In aceasta situatie se afla 180 de angajati de la Romplumb Baia Mare. Senatorul a solicitat prelungirea avizelor pentru conditii deosebite de munca, pentru ca, in caz contrar, se vor crea alte nedreptati, inainte chiar de a le elimina pe cele semnalate in interpelarea de luni seara.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns