Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tot mai multi maramureseni au restante la creditele luate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In iulie, restantele la imprumuturile in lei totalizau 49 milioane lei

[singlepic id=1339 w=320 h=240 float=]

Statisticile indica faptul ca restantele creditelor cresc de la o luna la alta. Astfel, daca in iunie valoarea restantelor acumulate de maramureseni la imprumuturile bancare in lei era de 46 milioane lei, luna trecuta acestea au fost cu 6,5% mai mari. Situatia este similara si la creditele in valuta, insa in acest caz se inregistreaza o crestere de peste 50%.

Totalul creditelor in lei la nivelul Maramuresului insuma in iulie 1,313 miliarde lei, valoare aproximativ identica cu cea din luna precedenta. Ceea ce inseamna ca lumea nu mai calca pe la banci sa solicite anumite sume de bani. In schimb, restantele au crescut, dovada ca si imprumuturile vechi sunt tot mai greu de rambursat. Restantele la creditele in lei totalizau in iulie 49 milioane lei, ne-a declarat Gheorghe Branzei, directorul sucursalei BNR Maramures. El a precizat ca agentii economici maramureseni au luat imprumuturi in valoare de 733 milioane lei, cu un milion de lei mai mult ca in luna iunie. In schimb, populatia nu a fost interesata de fondurile bancilor, deoarece pe vreme de criza lumea nu risca sa nu poata plati ratele, mai ales cand nesiguranta locurilor de munca pandeste tot mai multi angajati.

“Abia astept sa termin cu ratele imprumutului, nu sa iau un credit nou”, ne-a declarat un client aflat la o unitate bancara baimareana.

Restantele au crescut de la 27 la 41 milioane lei

Datele lunii iulie indica si faptul ca banii imprumutati s-au dus aproape exclusiv pe credite de consum. 97% din bani au fost solicitati pentru achizitia de bunuri, cum ar fi mobilier, aparatura electrocasnica sau pentru alte cheltuieli curente. Mai putin de 16 milioane lei au fost solicitate pentru locuinte si 8 milioane in alte scopuri. Creditele in valuta sunt ceva mai substantiale decat cele in lei, cuantumul lor ajungand la 1,79 miliarde lei. Daca fata de luna iunie aceste imprumuturi au scazut, restantele au urmat o evolutie ascendenta, de la 27 la 41 milioane lei. Sumele atrase de la banci de agentii economici maramureseni au scazut de la 869 la 867 milioane lei. De asemenea, populatia s-a imprumutat mai putin cu doua milioane lei in iulie fata de luna precedenta. Mai mult de doua treimi din fondurile pe care le-au solicitat cetatenii s-au dus pe consum, iar restul pentru constructia, repararea, modernizarea sau extinderea locuintelor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns