Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Semnalari editoriale. Poezia crizei sau criza poeziei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=1129]

In ciuda crizelor de tot felul, literatii publica “en-gros”, confirmand intr-un fel ca literatura, arta in genere, nu este neaparat direct proportionala cu socio-politicul economic. Cu atat mai mult la noi, unde se poate publica orice, bani sa iasa, ar spune unele edituri neexigente. In ceea ce ne priveste, ne rezervam dreptul de a semnala doar aparitiile editoriale, cat de cat demne de interes.

Felician Pop: “Infernet”

Satmareanul Felician Pop, este directorul Centrului Creatiei Populare Satu Mare. Spirit combativ in critica, de-o ironie subtila in poezie, cu reale disponibilitati spre o viziune nonsalanta, lipsita de complexe ideatico-metaforice. O poezie a oralitatii, credibila: “Toti veti trada intr-o zi/ Chiar daca nu pe El/ Pentru ca in fiece tradare/ Exista o mantuire/ Un miez fibros al/ Unei povesti/ Despre credinta/ Da!/ Eu/ L-am tradat pe Christ/ In chiar noaptea/ Insomniilor voastre/ Daca m-as fi oprit/ M-ar fi ars/ Sarutul Sau/ Dar m-am lasat inecat/ In sarutul ce I l-am dat…” sau “Am facut o singura greseala/ Una singura/ Am pus/ Semnul egalitatii/ Intre Tradare si mantuire/ Si atunci/ Ei au facut/ Diferenta/ Rastignindu-L”.

George Petrovai: “Poemele simtirii”

Spirit enciclopedic, de-o rafinata cultura, debuteaza in poezie cu “Poemele simtirii”, aparute la Editura Echim din Sighetu Marmatiei. Grav uneori, ludic si ironic alteori, George Petrovai este mereu atent sa-si reprime calofilismul cultural din el, in favoarea sentimentului nesofisticat: “Olar e timpul pentru noi/ caci tainele le-nchide-n lutul framantat/ dar luna mai e-un dulce cant de-oboi/ in marea simfomie a Totului netulburat”. Volumul este din punct de vedere ideatic, eclectic. Poetul scrie despre parinti, eroi maramureseni, si-apoi despre obsesiile-i proprii: “Maicuta scumpa te-as ruga/ tu palma aspra pe crestet sa mi-o pui/ s-aud pamantul cum ofteaza-n ea/ si inima ta calda batand in ritmul lui”.

Dumitru Fanateanu: “Timpul din noi”

Poetul baimarean debuteaza la o varsta la care altii s-au clasicizat deja. Ne ameninta ca in acest an va mai scoate inca doua-trei carti. Posibil! De-a lungul unei intregi vieti a scris mult si nu intotdeauna fara folos. Dovada ca acest volum a fost premiat la Festivalul “Armonii de primavara” de la Viesu de Sus” de anul acesta. Premiul in sine constand in publicarea volumului de catre Editura “Grinta” din Cluj-Napoca. Poetul abordeaza o multitudine de teme, uneori cu rezultate demne de interes: “Unde veacurile se incumeta/ A deveni istorie/ Zarea e izvor de lumina/ Cum pamantul renaste mereu/ Prin seminte/ Tu priveste-n propriul eu/ Si vegheaza la pacea/ Inteleapta din cuvinte…”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns