Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Fata de anul trecut, numarul firmelor infiintate de studenti a scazut de cinci ori

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Doar 21 tineri antreprenori din judet au pornit o afacere in acest an

[slideshow id=1165]

Cu toate ca studentii care vor sa isi deschida o firma sunt scutiti de cea mai mare parte a taxelor generate de infiintare, doar 21 tineri antreprenori au pornit o afacere in primele noua luni ale anului. Pentru a beneficia de facilitatile acordate de lege, studentii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.

Potrivit Oficiului Registrului Comertului (ORC) Maramures, din totalul firmelor infiintate de la inceputul anului si pana in luna septembrie, 21 au apartinut studentilor. Numarul lor a scazut substantial fata de anul  trecut, ne-a declarat Doru Alexandru Lazar, directorul ORC Maramures. El a spus ca anul trecut 110 societati maramuresene au fost infiintate de studenti.

De ce atat de putini tineri s-au incumetat sa demareze un business in acest an? De vina este perioada nefavorabila si posibilitatile materiale reduse ale tinerilor. Aceasta, chiar daca ei beneficiaza de anumite facilitati fiscale la infiintarea unei afaceri proprii. Astfel, conform HG 166/2003, studentii nu platesc taxe pentru inmatriculare, autorizare si publicare in Monitorul Oficial. “Studentii care doresc sa-si infiinteze o afacere proprie sunt scutiti de la plata taxelor si tarifelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate de ONRC. Ei nu platesc nici tarifele pentru serviciile de asitenta la inregistrarea constituirii comerciantilor. Tinerii sunt scutiti de la plata taxelor si tarifelor pentru autorizarea functionarii comerciantilor respectiv taxele pentru publicare in Monitorul Oficial”, a mai precizat Lazar.

Restantierii nu beneficiaza de facilitati

Pentru a putea beneficia de aceste facilitati prevazute in HG 166/2003, studentii trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. Sunt scutiti de taxe cei care urmeaza cursurile in cadrul unei forme de invatamant superior, la o institutie de invatamant acreditata. Nu conteaza insa daca universitatea este particulara sau de stat, cursurile sunt de lunga sau de scurta durata sau daca studentul se afla la studii de aprofundare sau masterat. De asemenea, tanarul antreprenor nu trebuie sa fi depasit varsta de 30 de ani, dar este obligatori sa fie cel putin in anul al doilea de studiu si sa nu aiba restante. Hotararea de guvern precizeaza insa ca aceste facilitati fiscale se acorda o singura data si pentru constituirea unei singure firme, individual sau impreuna cu alti studenti care indeplinesc conditiile legale mentionate mai sus. De aceasta facilitate nu pot beneficia cetatenii straini care invata in Romania. De asemenea, daca studentul vinde sau cesioneaza parti sociale sau actiuni intr-o perioada mai mica de trei ani de al constituire, societatea este obligata sa restituie integral sumele pentru care s-a acordat scutirea de plata.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns