Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De partea cui va fi ghinionul?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Intitulată “11 împotriva României”, moțiunea de cenzură inițiată de PNL și UDMR s-a lovit de refuzul parlamentarilor PDL. Emil Boc a jucat tare. I-a scos pe parlamentarii democrat-liberali din sală, crezând că dacă nu există cvorum se amână data pentru introducerea moțiunii de cenzură. După scandalul de rigoare textul moțiunii a fost, totuși, citit. Marți se va trece la vot.
Așadar, prima moțiune de cenzură care are toate șansele să treacă se va discuta marți, 13 octombrie. Cifra 13 și ziua de marți își are fiecare semnificația sa. Faptul că evenimentul are loc la data respectivă e o pură coincidență, iar ghinionul poate fi de o parte sau de alta. Dacă democrat-liberalii au ghinion, moțiunea trece și guvernul Boc a căzut. Dacă ghinionul e de partea opoziției, PNL, UDMR și PSD nu reușesc să adune voturile necesare și guvernul merge mai departe în formula sa minoritară.
Calculele s-au făcut deja. Din numărul total de 465 de parlamentari, trebuie să voteze jumătate plus unu. Se așteaptă un singur lucru: să se vadă dacă PDL a reușit să racoleze parlamentari din rândul celorlalte partide. Obținând acest lucru înseamnă că guvernul Boc are susținerea parlamentară necesară pentru a guverna în continuare. Nu numai că își poate asuma răspunderea pe legea pensiilor, dar îi poate da un impuls candidatului Băsescu.
Marți se va vedea dacă și aleșii poporului își poartă cu mândrie culorile sub care au fost aleși în parlament sau se lasă duși de val spre putere.
Nerăbdare este și în rândul celorlalte partide. Acum își pot verifica liderii autoritatea asupra oamenilor. Din rândul PNL au plecat “transparent” trei, patru, cinci parlamentari. Se vorbește că au fost contactați o serie de pesediști, unii nemulțiumiți de conducerea partidului, alții șantajabili, având diverse dosare penale sau fiind amenințați că li se vor face dosare sau vor fi dați pe mâna presei. Despre astfel de lucruri s-a discutat de multă vreme, dar probe nu au apărut niciodată. Se zice că și Sorin Oprescu ar fi șantajat printr-un dosar al fiului său.
Scenarii, vorbe, zvonuri.  Singura certitudine rămâne votul concret. Dacă moțiunea trece se dă un semnal de schimbare. Cele trei partide demonstrează că sunt deja înțelese și decise să facă împreună guvernul viitor, după alegerile prezidențiale.
Se poate ușor constata că nimic nu poate atrage atenția de la evenimentul major, cu adevărat important. Alegerea președintelui rămâne în centrul atenției. Rămânerea guvernului sau căderea lui se reduce la un simplu exercițiu de imagine. Faptul că sunt atâția candidați cu șanse reale complică situația. Când ai patru candidați puternici și un guvern minoritar, fără sprijin parlamentar, nu poți să nu pui problema schimbării, la modul cel mai serios.
Dar dincolo de rezultate mai există ceva care va decide noua ierarhie a partidelor. Dacă un candidat, să zicem Crin Antonescu, câștigă doar 10%, în mod automat PNL va deveni un partid de zece procente. Jumătate dintre actualii parlamentari vor părăsi partidul. La fel se vor petrece lucrurile și în PSD. Dacă Geoană obține un scor sub partid și nu trece în turul doi se va “apleca” întreg partidul la nivelul său. Parlamentarii vor migra spre alte formațiuni politice. Primul tur va stabili o nouă ordine politică, vremelnică, interimară, în vreme ce momentul adevărului rămâne, totuși, 6 decembrie, ziua turului final la prezidențiale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns