Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Elevii Scolii 2 din Sighet au comemorat Ziua Holocaustului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Evenimentul a fost marcat la Muzeul Culturii si Civilizatiei Evreiesti

[slideshow id=1183]

In urma deciziei Guvernului Romaniei, incepand din anul 2005, data de 9 octombrie este dedicata comemorarii Zilei Holocaustului, o zi de aducere aminte si omagiere a victimelor celui mai barbar eveniment al istoriei recente, aleasa in amintirea deportarilor evreilor din sudul Bucovinei in Transnistria.

Evenimentul comemorativ a fost marcat si la Sighetu-Marmatiei, cu toate ca pentru localnici si cu atat mai mult pentru evreii din Sighet si Maramures – incorporate de Ungaria hortysta la 30 august 1940 – datele marcante ale Holocaustul sunt: 8 iulie 1941, data emiterii decretului antisemit al prefectului judetului, dr. Ajtay Gabor; august 1941, data masacrului de la Kamenets-Podolsk; 3 martie 1944, cand a fost instituita obligativitatea purtarii stelei galbene; 16 martie 1944, cand in sfanta zi de Pasti si Pesah evreii sigheteni au fost inghesuiti in cele doua ghetouri, si apoi zilele de 16-21 mai 1944, cand cele patru garnituri de tren au dus spre lagarele de la Auschwitz si Birchenau peste 13 mii de evrei, din care au supravietuit doar aporximativ trei mii de suflete. De toate acestea si-au amintit cei prezenti la Ziua Holocaustului, comemorata la Muzeul Culturii si Civilizatiei Evreiesti, cunoscuta de sigheteni, si nu numai, drept “Casa Elie Wiesel”.

Expozitie de carte dedicata evenimentului

Pentru elevii Scolii cu clasele I-VIII Nr. 2 din Sighetu Marmatiei, Ziua Holocaustului a insemnat vizitarea Muzeului Culturii si Civilizatiei Evreiesti si a monumentului ridicat in memoria victimelor Holocaustului pe locul fostei sinagogi ortodoxe. A urmat o scurta prezentare a datelor istorice locale, facuta de directorul muzeului, dr. Mihai Dancus, in prezenta presedintelui comunitatii locale a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, ing. Harry Markus, o reconstituire in power-point a lagarului de la Auschwitz (montaj realizat de profesorul Liviu Daniel Pop, de la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii), insotita de prezentarea profesoarei Rodica Pop. Cei prezenti au urmarit si confesiunile filmate a doi supravietuitori ai lagarelor naziste, Alexandru Leitner si Golda Salamon, in interviuri realizate de profesoara Oana Tantas, precum si cele ale lui Elie Wiesel, fragmente din cartea “Noaptea” (in talmacirea Oanei Tantas), citite de una dintre eleve. Acestor momente li s-a adaugat o expozitie de carte dedicata Holocaustului, volume de literatura beletristica traduse in limba romana, pe care profesoarele le-au recomandat elevilor prezenti.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Două maramureșence vor deja să fie mămici din prima zi după ce s-a inaugurat Cabinetul de Reproducere Umană Asistată la Spitalul Județean de Urgență Baia Mare

În timp ce natalitatea este în cădere liberă în România iar Guvernul nu mai aloca bani pentru femeile care vor să devină mămici dar nu pot pe cale naturală, iată că în Baia Mare, Spitalul Județean de Urgență Baia Mare a inaungurat un nou serviciu medical prin deschiderea Cabinetului de Reproducere Umană Asistată.