Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lecturi in preajma alegerilor. “Despoti si dictatori, de la Nero la Saddam Hussein”, de Tom Ambrose

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=1186]

A aparut recent o carte a politologului englez Tom Ambrose, cu titlul de mai sus. Analizeaza la modul lucid, cartezian, fizionomiile dictatorilor de pe scena politica a istoriei de-a lungul timpului. Autorul, ca un psiholog de notorietate mondiala, incearca sa motiveze actele de o cruzime iesita din comun, la modul freudian: toti marii despoti si directori au fost maltratati in copilarie, de parinti, rude, colegi de scoala, de unde razbunarea lor contra umanitatii cand au ajuns la putere: Hitler, Stalin, Mao Zedoung, Kim Ir Sen, Ceausestii se afla printre acestia.

Dublu despotism, numai in Romania

Tom Ambrose acorda pagini intregi si sinistrilor Nicolae si Elena Ceausescu. Pe care-i considera, malefici, paranoici, greu de inteles intr-o lume civilizata. Spicuim din carte: “Aceasta femeie, Elena Ceausescu, a avut un rol mult mai mare in viata politica a Romaniei, decat acela de simpla sotie… Era obsedata sa fie acceptata ca om de stiinta de reputatie internationala… Ziua ei de nastere era celebrata ca sarbatoare nationala… Era lipsita de caldura, fapt ce o facea mai demna de dispret si mai respingatoare decat el. Acra si plina de resentimente, parea ca nu tine la nimeni. Il certa permanent pe Nicolae si ce cei din jurul lor. Era josnica, intotdeauna trebuia sa fie cum zicea ea. Era piaza rea a lui Ceausescu. Avand un caracter instabil mintal, trebuia sa incerci sa o eviti. El era un tip caruia ii puteai vorbi, avea un dram de omenie, dar ea era raul intruchipat. Pentru cineva atat de preocupat de imaginea ei, Elena nu parea constienta de reputatia sa jalnica. Cheltuia in mod egoist mari sume din banii guvernului pe blanuri si bijuterii. Era un viciu pe care-l impartea cu sotul ei, pentru ca, in ciuda propagandei care lauda generozitatea lor fata de romani, ambii Ceausisti erau obsedati de bunuri materiale. Inainte de a fi ingramaditi in palat, darurile pe care le primeau de la demnitarii straini erau prezentate la televizor, pentru a accentua presupusa importanta a lui Ceausescu si a Romaniei in afacerile internationale…”.

Si uite asa, s-a ajuns ca un poetastru de curte parafraza candva Crezul de Niceea: “Omul se va intoarce-n Rai, iar epoca Ceausescu nu va avea sfarsit”. Indivizi de teapa acelor jalnici facatori de texte pretins literare, candideaza azi la presedintia Romaniei. “Unde esti tu |epes Doamne…”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns