Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ÎNMORMÂNTARE

Marko Bela: Maghiarii sunt proprietarii a 7% din România

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele UDMR, Marko Bela, a declarat, la Târgu Mureș, la un seminar despre minoritățile naționale, că maghiarii trebuie să se simtă “proprietari, acționari, în proporție de 7%” din România.
“Procentajul ar fi important atunci când am încerca să stabilim niște reguli exacte în ce privește reprezentarea minorităților, fiindcă acolo, altfel  decât pe baza unui procentaj, nu avem cum proceda. și mai curând sau mai târziu va trebui să ajungem acolo ca reprezentarea maghiarilor și reprezentarea celorlalte minorități, într-o instituție, în instituții, fie vorba în inspectorate școlare, în cultură, dar oriunde, în agricultură, justiție, va trebui să stabilin niște procentaje, niște reguli, care, indiferent dacă UDMR sau alte formațiuni este prezentă în Guvern sau Parlament este asigurată prezența lor”, a declarat Marko Bela.
Acesta a apreciat că în ultimii ani mentalitatea s-a schimbat foarte mult și că acum au obținut drepturi pe care altădată nu le credeau posibile. “Totul depinde de mentalitate. De aproape 20 de ani când colegii mei, dl. Frunda ca și jurist, care a și lucrat pe aceste proiecte, când am elaborat Constituția României – care între timp a mai fost modificată, dar nu în această dispoziție – am găsit o soluție extrem de importantă și valabilă și astăzi, că reprezentanții minorităților și organizațiilor minoritare, pe baza unor facilități pe baza împărțirii lor teritoriale, vor fi prezenți în Parlament cel puțin prin câte un deputat. Bineînțeles că o astfel de experiență ridică și anumite probleme care trebuie tratate, rezolvate în mers. Dar nimeni nu poate contesta că regula a fost deosebit de bună și extrem de importantă și de fapt regretul meu este că nu am reușit, după ce am introdus în Constituție acastă regulă, să lărgim, să extindem acest principiu peste tot, să extindem acest principiu de reprezentare și prezență obligatorie a minorităților în toate instituțiile importante”, a arătat politicianul maghiar.
“Noi am avansat foarte mult în ceea ce privește drepturile educaționale în limba maternă, educația în limba maternă și foarte multe dispoziții pozitive în foarte multe legi. În ceea ce privește practica am aplicat această regulă, când am fost în Guvern – prin ordonanțe, hotărâri guvernamentale, ordine ministeriale etc. – în ceea ce privește prezența obligatorie a minorităților în diferite comisii, în diferite foruri unde se iau decizii, în foruri în care se iau decizii cu privire la minorități, mai ales în cazul educației și în cazul culturii, dar nu am reușit să extindem, cel puțin la nivel constituțional și la nivelul legilor, această regulă”, a continuat Marko Bela. Politicianul a spus că această regulă, care în Parlamentul României funcționează, privind decizia, trebuie să fie extinsă la toate nivelurile. Liderul unional a mai spus că o altă latură a acestor decizii este cea care se referă la autonomie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns