Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ÎNMORMÂNTARE

PSD și PNL anunță că se aliază pentru guvernare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mircea Geoană și Crin Antonescu propun un guvern de tehnocrați care să conducă țara după votarea moțiunii

Președintele PSD, Mircea Geoană, a declarat sâmbătă că, după o eventuală demitere a Guvernului Boc în urma moțiunii de cenzură, PSD și PNL vor merge la Traian Băsescu să anunțe că au o majoritate în Parlament și că propun formarea unui Executiv de specialiști care să guverneze până după prezidențiale.

“Vom merge în principal către PNL, al doilea partid mare din opoziția actuală din Parlamentul României, și vom propune crearea unei majorități în Parlament, pentru că avem 54-55% din numărul de voturi din Parlament, care să susțină un Guvern de foarte buni specialiști și care să se ocupe de asigurarea unui climat corect al derulării alegerilor prezidențiale și care să facă o politică foarte competentă în zona economică.  (…) Pentru aceste 60 de zile până la turul II – pentru că va fi un Guvern până la 6 decembrie – înclinația pe care o am este aceea de a spune că mai degrabă tehnocrați de foarte bună calitate”, a declarat liderul PSD,  întrebat ce se va întâmpla dacă Guvernul pică după moțiunea de cenzură.

Geoană propune un guvern de specialiști

“Un astfel de Guvern, care să nu aibă o miză politică imediată în aceste alegeri, ar reprezenta o soluție și am să avansez celor de la PNL ideea de a avea practic o majoritate în Parlament cu care să propunem un Guvern de foarte buni specialiști, cu un prim-ministru un om de calitate, care să aibă credibilitate publică”, a adăugat liderul social-democrat, refuzând să dea nume de posibili premieri, spunând că aceste detalii se vor afla “după ce ajungem la un punct de vedere comun cu cei de la PNL”.

Social-democrații și liberalii cer părerea FMI

Liderul social-democrat a mai susținut că un Guvern de tehnocrați ar fi “bine primit” în exterior, chiar și de FMI și CE.
Geoană a dezvăluit că va avea o discuție pe acest subiect cu delegația FMI și CE care va veni în curând la București. “Eu am insistat ca delegația FMI și a CE să vină la București. Deși erau voci care spuneau, în contextul actual, haideți să amânăm, am insistat să vină. Sper să vină în următoarele câteva săptămâni. Voi avea și eu o discuție cu dânșii, o să aibă probabil și domnul Antonescu, vor merge evident și la PDL pentru o discuție pentru a da în străinătate un semnal de predictibilitate. Deci în mod evident, un Guvern de tehnocrați ar fi în mod evident o veste bine primită în exterior pentru că s-ar pune la adăpost marea suspiciune cu privire la o eventuală fraudare a alegerilor din România”, a mai susținut președintele PSD.

Băsescu l-ar putea nominaliza tot pe Boc premier

Întrebat ce vor face cele două partide dacă Traian Băsescu îl nominalizează tot pe Emil Boc, Geoană a amintit de declarațiile președintelui de anul trecut, de dinainte de formarea coaliției PDL-PSD, că indiferent cine va forma Guvernul trebuie să-și asigure o majoritate transparentă în Parlament. “Vom vedea la momentul potrivit. Dar amintesc faptul că domnul Băsescu a repetat aproape obsesiv în perioada Guvernului Tăriceanu II că un Guvern trebuie să aibă o majoritate transparentă. Vom merge și vom spune domnului președinte că există o majoritate transparentă în Parlament, formată din PSD și PNL, și în mod evident răspunsul domniei sale va trebui să fie unul cât de cât coerent cu ceea ce a spus anul trecut”, a opinat președintele Senatului.
Mircea Geoană a sugerat apoi că după ce el va câștiga alegerile PSD și PNL vor continua colaborarea și vor forma pe termen lung un Guvern împreună.  Întrebat cine va fi viitoarea opoziție, Geoană a răspuns: “Cei care vor rămâne în afara majorității viitoare. Cred că lumea intuiește cine, dar nu este rolul președintelui să spună cine va face parte din viitoarea majoritate. Mircea Geoană ca președinte de partid reprezintă un personaj politic, Mircea Geoană ca președinte al României va fi un om care va încerca să asigure echilibrul”. El a spus că “sunt șanse mici” ca PDL să facă parte dintr-o formulă viitoare de guvernare. Cât despre noua majoritate, Geoană a precizat: “Cred că răspunsul acesta îl vom putea avea în seara de după primul tur. Intuiesc și îndrăznesc să spun că probabil o viitoare majoritate se va anunța sau prefigura după ce vom vedea rezultatul din primul tur”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns