Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

A fost vernisata Expozitia “Croitoria – un mestesug uitat?”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Breasla croitorilor din Baia Mare este atestata documentar din anul 1412

[slideshow id=1204]

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie din Maramures a gazduit luni vernisajul expozitiei intitulata “O istorie la patru ace – Croitoria un mestesug uitat?”, eveniment organizat in colaborare cu Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Maramures si Complexul Muzeal Judetean Bistrita-Nasaud. Este o prima manifestare dintr-o serie de activitati care se vor desfasura in cadrul unui amplu proiect de cercetare si valorificare a informatiilor legate de mestesugurile urbane.

In deschiderea evenimentului, directorul muzeului, Viorel Rusu, a vorbit despre importanta proiectului de cercetare, mai multe informatii despre obiectele expuse fiind furnizate de comisarul expozitiei, Lucica Pop. Printre invitati s-a numarat directorul Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu”, Teodor Ardelean, Stefan Maris, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, reprezentanti ai institutiilor culturale din judet.

Croitoria, ca un prim mestesug al confectionarii imbracamintei, a fost atestat documentar la nivel european in secolul al XII-lea si este unul dintre cele mai vechi mestesuguri practicate de omenire. Printre cele mai timpurii corporatii profesionale mestesugaresti din Transilvania medievala se numara Breasla Croitorilor, atestata documentar din secolul al XIV-lea. Obiectele si insemnele principale ale breslei croitorilor erau< foarfecele cu bratele deschise in sus, lada de breasla in care erau pastrate documentele, tabla de breasla, convocatorul si, nu in ultimul rand, tiparul de sigiliu cu care erau autentificate documentele, precum si resursele financiare. Toate aceste obiecte, precum si multe altele pot fi sunt expuse in cadrul acestei expozitii.

Breasla croitorilor din Baia Mare, atestata din anul 1412

Copia documentului din 1412 prin care este este atestata breasla croitorilor din Baia Mare a fost prezentata la evenimentul de ieri printre alte documente interesante puse la dispozitie de Directia Judeteana a Arhivelor Nationale Maramures. Au mai fost expuse obiecte din patrimoniul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie din Maramures, printre care< masini de cusut, rochii de matase cu broderie din secolul XIX, palarii, foarfeci sau lada breslei croitorilor. Printre cele mai interesante obiecte se numara tiparul de sigiliu al breslei croitorilor din Baia Mare, care dateaza din 1545. De asemenea se regasesc obiecte de la Complexul Muzeal Judetean Bistrita-Nasaud, printre care un cufar de calatorie din secolul XIX, confectionat la Viena. Nu in ultimul rand pot fi admirate albume de fotografie din colectii personale ale unor baimareni.

Astfel, in aceasta perioada, la Muzeul de Istorie si Arheologie baimarenii se pot bucura de o expozitie inedita.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns