Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Întrebarea zilei este dacă merită să ne uităm în spate sau să mergem înainte fără să ne mai pese de modul în care s-a desfășurat viața politică din ultimul an. După căderea guvernului PDL planurile de campanie electorală se modifică. Unii candidați vor arăta cu degetul spre Traian Băsescu, insistând pe natura sa conflictuală.
Într-adevăr, în cinci ani Traian Băsescu a avut nu mai puțin de patru guverne. Primul, format în jurul Alianței DA, a durat vreo doi ani. A fost dominat de scandaluri și certuri. Al doilea, un guvern minoritar PNL-UDMR, cu sprijinul PSD, a fost bombardat de președinte, dar a rezistat până la alegeri. Al treilea guvern, cu o largă majoritate parlamentară, i-a adus la aceeași masă pe adversari. PDL și PSD au dus-o într-o ceartă mocnită luni de zile, până la explozia din septembrie. Ce-al de-al patrulea guvern a avut o viață scurtă, de doar 12 zile. PDL și-a asumat singur guvernarea mizând fie pe sprijinul unor parlamentari din alte paertide, fie făcându-și socoteala că PSD și PNL nu vor îndrăzni să-l dărâme în plină campanie electorală.
În aceste zile, în fața președintelui Băsescu se vor alinia alte figuri de miniștri. Mandatul celui de-al cincilea guvern va fi scurt. Poate va fi investit un guvern de tehnocrați, cu sarcina expresă de a conduce țara pe perioada campaniei electorale, până după alegerea unui nou președinte.
Viitorul următorului guvern nu se arată prea luminos. Dar prezentul pare plin de optimism, cel puțin din perspectiva celor trei partide care au doborât guvernul Boc. Preocuparea principală a lor este să dea un nou guvern. În numele stabilității politice și eficienței a fost propus pentru funcția de prim-ministru Klaus Johannis, primarul Sibiului.  Neamțul care a reușit să facă pentru Sibiu mai mult decât toți primarii din România pare o soluție într-un moment de criză. Îl va accepta ca premier președintele Băsescu? PDL a sărit ca ars. Democrat-liberalii au făcut zid în jurul lui Emil Boc, la fel ca PSD în jurul lui Dan Nica.
Două persoane cu nume și prenume format din șapte litere (Emil Boc și Dan Nica) întorc România (tot șapte litere) pe dos! Cei cinci lideri ai formațiunilor care l-au acceptat pe primarul de Sibiu pentru funcția de prim-ministru fac un salt undeva în timp, fac un recurs la sobrietate. S-au săturat de lucrurile neserioase. În același sens au inițiat și un proiect de lege prin care anulează pensiile privilegiate ale parlamentarilor. Se poate spune că Traian Băsescu a fost bătut cu propriile arme. El a invocat mereu o majoritate parlamentară transparentă. PSD+PC, PNL, UDMR și minoritățile au format o majoritate de 65% și l-au informat pe președinte că propun un premier în persoana unui independent, Klaus Johannis. Așadar, se poate spune că numele stabilității este Johannis. După atâtea nereușite un experiment în plus nu strică. Poate că neamțul ne va scoate la liman.
Presupunând că guvernul Johannis va fi investit, în timpul campaniei electorale se detașează două tabere. Pe de o parte, există  un PDL deocamdată singur, pe de altă parte restul formațiunilor politice. Viitorul lor depinde de alegerea președintelui, dar țara are nevoie să fie gestionată, oarecum separat de interesele de partid.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns