Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DURERE ȘI LACRIMI

Bolnavii internati in spital vor fi verificati pentru depistarea hepatitei B si C

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministerul Sanatatii va demara un program de testate a populatiei pentru evidentierea cazurilor

[slideshow id=1272]

Ministerul Sanatatii (MS) intentioneaza sa porneasca un program de testare pentru a depista cati romani au infectii cu virusuri hepatice de tip B si C. Anuntul a fost facut de secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel, la un congres international, desfasurat, saptamana trecuta, la Varsovia. La eveniment au fost prezentate problemele pe care le au fostele tari comuniste in lupta cu virusurile hepatice. ~n Romania, infectiile hepatice risca sa ajunga la nivel de epidemie pana in 2015. Dintre fostele tari comuniste, in tara noastra se presupune ca numarul celor bolnavi de hepatite B si C se situeaza in jurul cifrei de 8% din populatie. “Ideea unui program de testare este mai veche, insa, din teama ca odata depistati cu hepatita B sau C pacientii nu vor putea fi inclusi in tratament, proiectul a fost abandonat”, a mentionat profesorul Adrian Streinu-Cercel. Costul tratamentului pentru un pacient cu hepatita B sau C ajunge la aproape 1.800 de euro pe an.

Doi euro pentru o analiza

In momentul de fata nu se stie cu exactitate cate persoane, la nivel national, au o infectie hepatica, iar cei care o poarta risca sa o transmita, fara intentie, mai departe. In ce priveste Maramuresul, dr. Calin Man, purtator de cuvant al Directiei de Sanatate Publica ne-a declarat ca la nivelul judetului au fost inregistrate in total 13 cazuri noi in primul semestru al acestui an, dintre care 8 cazuri de tip A si 2 hepatite B. Tototdata, numarul celor care au acces la tratament si se vindeca este foarte scazut, din cauza costurilor foarte mari ale terapiei de baza cu interferon si ribavirina. Testarea ar trebui facuta tuturor celor care se interneaza in spitalele publice, dar si categoriilor aflate “la risc”, propun oficialii din Ministerul Sanatatii. “Toti cei care se prezinta la spital ar trebui testati pentru hepatita B si C”, in opinia profesorului Adrian Streinu-Cercel. Totodata, ar trebui testati toxicomanii, persoanele care au suferit transfuzii sau mari interventii chirurgicale. Pentru a le efectua teste tuturor celor care se interneaza in spital ar fi nevoie de 2 euro pe persoana.

Odata depistati, pacientii ar trebui inclusi intr-o baza nationala de date, cu ajutorul careia sa poata fi construit un program national pentru hepatite. “E absolut necesar sa pornim acest program. Trebuie sa stim unde ne aflam cu numarul cazurilor in acest moment. Altfel, in timp, vom ajunge sa cheltuim cu hepatitele mult mai multi bani decat in prezent si sa nu mai reusim sa tinem fenomenul sub control”, a declarat medicul :erban Radulescu, membru al Comisiei de Sanatate din Senat.

Exista si varianta ca pentru inceput programul de testare sa fie implementat in doar cateva judete. “Putem sa pornim cu un program-pilot. Ar fi foarte important sa incepem de undeva si sa nu lasam problema sa se agraveze. Spre desosebire de alte boli cronice, hepatitele se transmit cu mare usurinta mai departe”, a spus :erban Radulescu.

Cine ar putea avea hepatita?

Printre persoanele cu risc de a avea o infectie hepatica fara sa stie acest lucru, se pot numara: cei cu transaminaze crescute, persoanele care se drogheaza si folosesc seringi la comun, romanii care fac hemodializa, cei care au avut relatii sexuale cu parteneri multipli, persoanele care au avut in familie rude cu hepatita B sau C, bolvanii care au trecut printr-un transplant, cei care au mers la un cabinet stomatologic unde procedurile de sterilizare nu sunt urmate corespunzator ori persoanele care si-au facut un tatuaj sau  piercing.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns