Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Coaliția majoritară a adoptat în Parlament declarația de susținere a lui Johannis

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Declarația politică a PSD, PNL, UDMR, PC și Minorități prin care se afirmă existența unei majorități transparente și sprijinul pentru Klaus Johannis la conducerea Guvernului a fost adoptată în plenul Parlamentului cu 252 voturi “pentru” și 2 voturi “împotrivă”. Declarația politică supusă votului și citită de deputatul aparținând Grupului minorităților Ovidiu Ganz prevede că se constată existența unei majorități parlamentare transparente, care își afirmă susținerea pentru Klaus Johannis pentru funcția de prim-ministru.
Declarația politică arată că un guvern de specialiști, condus de un premier independent, este singura soluție în acest moment și că majoritatea parlamentară solicită președintelui Traian Băsescu retragerea actualei propuneri a șefului statului, care nu are susținere politică. “Lucian Croitoru este în imposibilitatea de a obține majoritatea parlamentară, iar continuarea demersului înseamnă continuarea crizei și amplificarea costurilor economice și sociale”, se arată în declarație. Majoritatea parlamentară cere președintelui României să-l desemneze pe Klaus Johannis pentru funcția de premier.
Inițial, parlamentarii au votat, în plen, miercuri, prin ridicare de mâini, dar președintele Camerei Deputaților, Roberta Anastase, a constatat că cei doi secretari de ședință au două variante de număr de voturi înregistrate în favoarea acestei declarații, una de 235 voturi, iar alta de 237 voturi.
Deputatul PNL Ludovic Orban a propus ca, în aceste condiții, pentru a nu exista îndoieli, votul să se desfășoare prin apel nominal.
Președintele Traian Băsescu a declarat că partidele care și-au afirmat majoritatea în Parlament trebuie să se ducă la tribunal pentru a-și înregistra alianța, menționâd că după acest gest ar putea face consultări la Cotroceni, dar nu înainte de alegerile din 2012. Întrebat ce mesaj le va da partidelor care îi transmit că există o majoritate în Parlament care îl susține pe Johannis ca premier, Băsescu a spus că le va scrie acestora articolele din Constituție referitoare la desemnarea premierului. El a spus că nu a văzut la tribunal partidele care și-au afirmat majoritatea, menționând că la tribunal se înregistrează legal coalițiile politice. Potrivit Legii partidelor politice, dacă nici unul dintre partidele politice participante la scrutin nu a obținut majoritatea absolută iî Parlament, partidele politice cu reprezentare parlamentară pot constitui coaliții pentru asigurarea guvernării. Coalitiile nu sunt supuse înregistrării, iar protocolul de constituire va cuprinde numai dispoziții privind asigurarea guvernării și a sprijinului parlamentar.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns