Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Diabeticii sunt cei mai predispusi la infectiile virale

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In cazul acestei categorii imunizarea este foarte importanta

[slideshow id=1314]

Pentru ca se apropie sezonul rece, ne-am gandit sa va prezentam cateva informatii referitoare la infectia virala, efectele si prevenirea ei la pacientii cu diabet zaharat. Aproape invariabil se afirma ca infectiile sunt mai frecvente la pacientii diabetici decat la cei nediabetici, afirmatie sustinuta de numeroase studii experimentale, care au aratat scaderea functiei leucocitelor (celule sanguine responsabile de apararea antiinfectioasa) si afectarea circulatiei tesuturilor, ducand la scaderea capacitatii lor de refacere dupa boala.Infectiile constituie o cauza frecventa de decompensare metabolica (cresterea nivelului glicemic), in tara noastra ocupand locul intai pe lista factorilor ce induc complicatii acute ale diabetului. Relatia diabetului cu infectia este bidirectionala< diabetul favorizeaza infectia, iar infectia induce si intretine un dezechilibru metabolic prelungit. De precizat ca in Maramures sunt inregistrati 12.350 bolnavi de diabet zaharat, dintre care 3.000 sunt dependenti de insulina, 6.800 utilizeaza antidiabetice orale, restul avand nevoie de medicatie mixta.

Este absolut necesara vaccinarea antigripala

Despre necesitatea prevenirii imbolnavirilor, am stat de vorba cu dr. Calin Man, medic de familie si purtator de cuvant al Directiei de Sanatate Pubica Maramures. “Caracteristica sezonului rece este infectia gripala, o boala cauzata de virusul gripal tip A sau tip B. Evolutia infectiei gripale este sezoniera. Sezonul in care apare cel mai frecvent este cel rece, predominand lunile de toamna-iarna, respectiv din octombrie pana in martie. Gripa, in forma medie, duce la incapacitate de munca, iar gripa grava (pneumonie, meningita) sau complicata microbian poate duce la deces. Gripa se poate manifesta prin febra, frisoane, cefalee, dureri musculare, rinoree si tuse. La copii pot sa apara greata si diaree. Pacientul diabetic este predispus la a contacta mai usor boala si de a face mai frecvent complicatii< pneumonie, deshidratare cu insuficienta renala acuta, insuficienta cardiaca si complicatii acute diabetice. De aceea, la pacientul diagnosticat cu diabet zaharat, vaccinarea antigripala in sezonul rece este o indicatie specifica” a precizat dr. Calin Man. Acesta a mai subliniat ca este recomandata vaccinarea mai ales a diabeticilor care dezvolta boli pulmonare, cardiace sau renale.  vaccinarea reprezinta singura modalitate de control efectiv al infectiilor virale, prin administrarea vaccinurilor la indivizii susceptibili. Vaccinarea se face anual, la sfarsitul lunii octombrie – inceputul lunii noiembrie. Protectia imuna apare in doua saptamani de la vaccinare si poate dura de la 6 la 12 luni.

Vitamina C, un adjuvant in cazul infectiilor gripale

Alaturi de vaccinare gripala, pentru a preveni suprainfectia respiratorie bacteriana se pot administra vaccinuri bacterine destinate patologiei respiratorii. Pentru a stimula nespecific imunitatea, in aceasta perioada, pacientii pot folosi preparate pe baza de plante (gheara matei, echinaceea). Un alt adjuvant in caz de infectie gripala poate fi vitamina C, obtinuta fie prin consumarea de fructe si legume, fie din produse farmaceutice. Vitamina C este cunoscuta ca fiind un puternic agent antiviral. “Dar, cel mai important sfat adresat diabeticilor in aceasta perioada este monitorizarea si echilibrarea nivelului glicemic. Un diabetic cu valori glicemice normale este mai putin predispus infectiei si complicatiilor. In cazul contaminarii gripale, diabeticul trebuie sa creasca numarul determinarilor glicemice, iar in cazul cresterii necontrolabile a nivelelor glicemice, pacientul trebuie sa se adreseze imediat medicului specialist”, atrage atentia dr. Man.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns