Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sindicatele cer FMI “să dea o lecție” clasei politice

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Adică să nu acorde a treia tranșă de împrumut României

Blocul Național Sindical (BNS) a cerut Fondului Monetar Internațional (FMI) să nu acorde cea de-a treia tranșă României, pentru că guvernul nu și-a respectat angajamentele asumate și pentru “a da o lecție” politicienilor, a declarat marți președintele BNS, Dumitru Costin.

“Trebuie să dăm o lecție clasei politice pentru că au adus România în această criză politică și am cerut FMI să nu se acorde cea de-a treia tranșă”, a afirmat Costin, la finalul discuțiilor sindicatelor cu experții FMI.

FMI, nemulțumit că nu s-a adoptat legea salarizării

Pe de altă parte, vicepreședintele Cartel Alfa, Petru Dandea, a spus că reprezentanții FMI s-au arătat nemulțumiți că cele trei legi pe care guvernul s-a angajat să le adopte până în această perioadă – legea responsabilității fiscale, legea unitară a salarizării și cea a pensiilor publice – nu au fost încă adoptate, precizând că Fondul încearcă să găsească soluții pentru rezolvarea acestei situații.
“Fondul prevede în continuare că România va avea o creștere de jumătate de procent anul viitor și de 1,5% în 2011, iar acestea sunt și prognozele pe care se lucrează la bugetul de stat. Nu poate fi vorba de o revizuire a acordului în această perioadă, iar o eventuală revizuire a acordului după 6 decembrie, când se alege președintele, este puțin probabilă, din cauza distanței mici față de 10 decembrie, când are loc ședința boardului (FMI) pentru acordarea celei de-a treia tranșe”, a afirmat Dandea.
Reprezentanții sindicatelor au declarat, după discuțiile cu reprezentanții FMI, că nu s-a discutat despre înghețarea salariilor și nici despre disponibilizări și au precizat că au solicitat FMI să accepte ca vârsta de pensionare a femeilor și bărbaților să crească doar până la 63 de ani, și nu la 65 de ani, cum prevede actuala formă a proiectului legii unitare a pensiilor publice.
“În condițiile în care speranța de viață la bărbați în România este de 64 de ani, e absurd să faci o lege în care îi obligi să iasă la pensie la 65 de ani”, a subliniat vicepreședintele confederației Meridian, Marian Georgescu.

Patronatele anunță un milion de șomeri în 2010

Reprezentanții patronatelor UGIR 1903 și CONPIROM consideră că, dacă nu vor fi acordate tranșele III și IV din împrumutul de la FMI și tranșele de la Comisia Europeană, BERD și Banca Mondială, România va intra în colaps, iar fără o creștere economică în 2010 se va ajunge la un milion de șomeri.
“Din acest motiv suntem dispuși să sprijinim eforturile Fondul Monetar Internațional pentru a relansa acordul de împrumut, pentru că, dacă nu începem o creștere economică anul viitor, vom discuta despre un milion de șomeri și despre o lipsă a finanțării”, a declarat, marți, secretarul general al Confederației Patronale din Industria României (CONPIROM), Dan Matei Agathon.
Președintele UGIR 1903, Cezar Corâci, a precizat că, înainte de discuțiile cu reprezentanții FMI, România trebuie să acceseze neapărat tranșa a treia de la Fond, pentru că “lipsa de bani va face ca Guvernul să împrumute bani de pe piață, ceea ce va afecta sectorul privat”. “Băncile nu vor mai avea, astfel, bani deloc pentru a finanța economia reală”, a mai spus Corâci.
Reprezentanții UGIR 1903 și cei ai CONPIROM au înaintat o scrisoare deschisă experților FMI în care cer “intervenția Fondului pe lângă autoritățile europene pentru susținerea măsurilor propuse de Guvernul României, care vizează capitalizarea efectivă a Eximbank și CEC Bank, ca bănci destinate susținerii sectorului IMM din România”.
Totodată, cele două confederații patronale solicită FMI să propună Comisiei Europene reducerea plafonului de cofinanțare în cadrul proiectelor derulate cu fonduri europene, în special pentru propiectele din infrastructură derulate în perioada 2010 – 2011, precum și măsuri de creștere a avansurilor și plata lor efectivă pentru toate proiectele derulate prin aceste fonduri.

Boc: Salariile și pensiile vor fi plătite

Premierul în exercițiu, Emil Boc, a declarat, marți, că nu vor fi probleme cu plata pensiilor sau a salariilor până la sfârșitul acestui an, iar dacă tranșa de la FMI nu va veni obligațiile se vor plăti prin alte “mecanisme financiare la care deja se lucrează”.
“Vreau să spun foarte răspicat și foarte clar. Chiar dacă va fi poate mai greu la acest sfârșit de an, nu vom avea probleme cu plata pensiilor și cu plata salariilor. Dacă va veni tranșa de la Fondul Monetar va fi mult mai simplu, dacă nu, tot vom putea plăti prin alte mecanisme financiare la care deja lucrăm”, a declarat Emil Boc, în cadrul unei vizite pe șantierul autostrăzii Arad-Timișoara.
Premierul a subliniat că vrea să înlăture “orice urmă de suspiciune sau îndoială că am avea probleme” cu plata acestor obligații. “Iar lucrările de investiții se vor finaliza”, a mai completat Boc, pentru că nu vor fi luate sume de aici pentru plata salariilor și a pensiilor.

CE și BM condiționează eliberarea tranșelor

Comisia Europeană (CE) și Banca Mondială (BM) vor aproba noi tranșe de împrumut din cadrul acordului de finanțare cu România doar după aprobarea legilor privind reformele structurale, care privesc salarizarea, pensiile și responsabilitatea fiscală, au declarat surse oficiale.
“La Fondul Monetar Internațional există mai mare flexibilitate, au fost negociate niște condiții, iar principala problemă o reprezintă bugetul pentru 2010. Comisia Europeană și Banca Mondială au ca obiective chiar aceste reforme structurale și nu vor elibera noi tranșe fără aprobarea legilor salarizării, pensiilor sau responsabilității fiscale”, au afirmat sursele citate.
În aceste condiții, autoritățile române au solicitat juriștilor o variantă prin care legea bugetului pentru 2010 să poată fi promovată în Parlament, în condițiile în care guvernul interimar nu are dreptul să trimită spre aprobare proiecte de legi.
Executivul și-a angajat, în 15 septembrie, răspunderea în fața Parlamentului asupra proiectelor de lege privind educația națională, salarizarea unitară a personalului bugetar și reorganizarea unor autorități și instituții publice.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns