Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Prezentare de carte maghiara la Scoala “Alexiu Berinde” din Seini

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Actiunea este itineranta si are ca scop editarea unei colectii de scrieri semnate de jurnalisti

[slideshow id=1443]

Ultimele aparitii de carte din cadrul colectiei “A Fehér Holló” a editurii “Világhírnév Kiadó” au fost prezentate de sectia maghiara a Scolii “Alexiu Berinde” din Seini. Prin aceasta se urmareste editarea unei colectii de scrieri semnate de jurnalisti. Actiunea este itineranta si a prezentat publicului seinean cartile scrise de Mihály István (Radio Cluj), Szabó Csaba (TVR3 Cluj), Simon Ilona (Új Magyar Szó) si a jurnalistului seinean Tamási Attila de la Új Szó – Maramures.

Miscarea “Szórványtengely mozgalom” este initiata de redactorul Szabó Csaba si are ca si grup tinta Diaspora, iar scopul este revigorarea ei culturala. Intalnirile sunt periodice, la care sunt invitati cadre didactice, politicieni, edilii localitatilor, media, oameni de cultura etc., toti de pe pozitii de egalitate, doar purtatori de idei. Au fost 17 asemenea intalniri pana in prezent, cea dinainte avand loc la Turda, in septembrie, unde a participat si Consulul Ungariei in Romania. Miscarea ofera si un ajutor financiar, simbolic, acolo unde trebuie sprijinit un tanar pentru afectuarea studiilor in limba materna. A fost instituit si un premiu pe care-l primesc ziaristii din Diaspora, care isi desfasoara activitatea cu spirit de raspundere si responsabilitate, vis-a-vis de comunitatea pe care o reprezinta. La Turda, cel caruia i s-a acordat aceasta distinctie a fost jurnalistul seinean.

Urmatoarea intalnire are loc in Baia Mare

Editura care se ocupa de lansarea jurnalistilor in literatura in cadrul colectiei apartine tot acestei miscari culturale. Vorbind despre cartile prezentate, Szabó Csaba spune ca “Jó Sándor Margarétái” (“Margaretele lui Alexandru cel Bun”) este un roman de investigatie istorica. Autorul este premiat de mai multe ori de A.Z.M. din Romania. “A képernyö jótékony homálya” (“Neluciditatea binefacatoare a ecranului”) este un volum de eseuri si studii al lui Mihály István. Autorul a lucrat la revistele “Fiatal Fórum” si “Kalotaszeg” (la acesta din urma fiind redactor sef adjunct), momentan este doctorand si lucreaza la Radio Cluj ca redactor, realizator si prezentator. “Meselélektani párhuzamok” (“Paralelisme psihologice in basme”) este un volum de eseuri foarte util educatoarelor, invatatoarelor si parintilor, avand o lecturare facila, interesanta. Autoarea, de altfel sotia lui Mihaly István, a lucrat ca redactor la “Fiatal Fórum” si “Kalotaszeg”. Traduce foarte mult, colaboreaza cu diferite edituri si institutii, cercetator in domeniul psihologiei, psihopedagogiei si a psihosociologiei. Despre cartea lui Tamási Attila, redactor la “Bányavidéki Új Szó” si corespondentul din Maramures la Radio Cluj, redactia emisiunii in limba maghiara, intitulata “Elektronlakók” (“Locuitorii electronilor”), trebuie spus ca este un miniroman eseistic (SF) pentru tineri, dar nu numai. Ea fost recent lansata la Turda, Cluj, Oradea si Zalau.

Urmatoarea intalnire a  jurnalistilor va  avea loc in Baia Mare, in 12 noiembrie, la Casa “Teleki”, unde se va vernisa expozitia de pictura a artistei clujene Gally Katalin, se va organiza un targ de carte si vor fi prezentate publicului baimarean cartile semnate de Simon Ilona si Tamási Attila.

Prezentarea cartilor la Seini a fost moderata de Szabó Csaba. El a venit insotit de o echipa de filmare de la TVR3 Cluj. Au fost prezenti Zamfir Adoreanu Kraiger, primar, Szekely Miklos, viceprimar, consilieri locali, elevi, cadre didactice, parinti s.a. Gazdele au prezentat spectacolul “Alba ca Zapada si cei sapte pitici”, o adaptare dupa povestea fratilor Grimm, realizata de invatatoarea Monika Czompa, care a incheiat seara intr-o atmosfera placuta, destinsa si in armonie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns