Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu propune standarde de cost opționale pentru primării

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele Traian Băsescu a declarat miercuri la Roșiorii de Vede că va susține ca în cadrul Legii răspunderii fiscale standardele de cost să fie opționale pentru primării, dar ca edilii care aleg să le respecte să poată beneficia și de fonduri de la bugetul de stat.
Șeful statului le-a spus reprezentanților autorităților locale din Teleorman că Guvernul pregătește o reformă care nu are ca țintă să afecteze autonomia locală, ci optimizarea cheltuielilor, referindu-se la noua Lege a răspunderii fiscale, care conține un capitol dedicat standardelor de cost și care se aplică și primăriilor.
Băsescu a spus că se va stabili un optim al numărului angajaților cu care poate funcționa o primărie, ținându-se cont de realitățile existente în momentul de față.
“Pentru a respecta autonomia locală, eu voi susține – Legea nu e încă gata – că cifra, standardul de cost, trebuie să fie orientativă pentru că există unele localități cu un anume specific, de exemplu localitate în care 30% din locuitori sunt asistați social”, a susținut șeful statului. Băsescu a arătat că, în aceste condiții, consiliul local este cel care decide dacă respectă standardele de cost stabilite de Guvern sau dacă alege să-și stabilească singur nevoia de personal. “Consiliul stabilește dacă respectă recomandarea, dacă o respectă poate să aștepte bani de la bugetul de stat, dacă nu o respectă trebuie să știe că bugetul de stat nu vine cu niciun leu contribuție. Cred că este o înțelegere corectă a relației dintre administrația centrală și autonomia locală”, a apreciat președintele.
Șeful statului a arătat că în cazul în care primăriile aleg să nu se încadreze în standardele de cost înseamnă că se pot descurca singure, având suficiente resurse financiare.
Băsescu a subliniat, de asemenea, că totuși un primar care alege să funcționeze cu 300 de angajați, în loc de 45 de exemplu, dorind să facă protecție socială pe banii primăriei, va avea de dat socoteală cetățenilor pentru lipsa banilor pentru alte proiecte ce vizează îmbunătățirea calității vieții în localitate.
Băsescu a subliniat că Parlamentul și Guvernul sunt cele care vor stabili cum va arăta Legea răspunderii fiscale, precizând însă că personal va insista pentru acest tip de abordare în ceea ce privește primăriile.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns