Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Parlamentul a adoptat Declarația politică privind respectarea acordului cu FMI

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Parlamentarii au adoptat miercuri, în unanimitate, Declarația politică formulată de liderii PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale care prevede că Parlamentul se angajează să respecte nivelul indicatorilor macro-economici asumați cu FMI.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a fost cel care a citit declarația politică referitoare la angajamentul “ferm” al Parlamentului României de a respecta obligațiile și indicatorii macro-economici stabiliți de Acordul încheiat de România cu FMI.

România are nevoie de un buget pe 2010

Declarația face o trecere în revistă a actualului context politic și economic. “România are nevoie de un buget de stat pe 2010 în concordanță cu prevederile și angajamentele asumate prin acordul cu FMI. Dezbaterea publică arată că în acest moment nu se poate adopta Legea bugetului de stat pe anul 2010 în condițiile în care Guvernul Boc nu și-a îndeplinit obligația legală de a transmite Parlamentului proiectul legii bugetului până la 15 octombrie 2009, așa cum este prevăzut în lege.
Constituția și legile țării impun adoptarea legii bugetului de stat numai la propunerea Guvernului, iar reprezentanții FMI doresc din partea României un semnal politic clar privind continuarea politicilor prevăzute în cadrul acordului”, menționează declarația.
De asemenea, “Parlamentul României își exprimă întregul său angajament și deplina sa susținere pentru respectarea nivelului indicatorilor macro-economici așa cum sunt prevăzuți în acordul cu Fondul Monetar Internațional și care trebuie să fundamenteze viitoarea lege a bugetului de stat pentru anul 2010”. “Numai în aceste condiții România va putea depăși criza economică cu care se confruntă și își va afirma statutul de partener credibil pentru organismele internaționale”, se mai precizează în declarație.

În nicio țară nu se fac reforme ușor în perioade electorale

“Nu am văzut nicio țară în care să fie ușor de realizat reforme în perioade electorale”, a declarat șeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, precizând că reformarea sistemului public românesc este o chestiune dificilă.
“Referitor la voința de a face reforme vă pot spune, din cele 12 țări în care am lucrat, că nu am văzut niciuna în care să fie ușor de realizat reforme în perioadă electorală. Aceste reforme sunt dificile, dacă erau ușoare le-ați fi realizat deja”, a spus Franks miercuri, în cadrul unei dezbateri pe teme financiare. El a subliniat însă că, odată realizate, deși dureroase, reformele în sectorul public vor fi răsplătite în viitor.
Reprezentantul FMI a reamintit că, anul viitor, “va fi esențială corecția fiscală în România”, reflectată și în diminuarea deficitului bugetar, de la 7,3% din PIB la 5,9% din PIB. “Este foarte important de subliniat că România va avea la dispoziție fonduri europene, pe care, dacă le atrage, le poate folosi pentru a stimula economia, fără a adânci datoria publică”, a spus Franks.
El a completat că, în 2010, sectorul public trebuie să facă loc pentru redresarea sectorului privat, în termeni de acces la finanțare pe piața internă.

Experții FMI se întâlnesc cu principalele bănci

Experții FMI au întâlniri individuale cu principalele bănci din România, pentru a discuta despre evoluția expunerilor și capitalizarea instituțiilor financiare, au declarat miercuri surse bancare.
Astfel, reprezentanții FMI care se află în România în această perioadă au fixat întâlniri cu fiecare dintre principalele bănci, pentru a analiza mai ales evoluția expunerilor pe România.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns