Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Universalia. Presa occidentala o considera pe Hertha Müller romanca, nu nemtoaica

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=1466]

Presa occidentala de mare tiraj, precum “Le Monde”, “New York Herald Tribune”, “The Sun”, o considera pe laureata premiului Nobel ca fiind romanca, din moment ce s-a nascut, a crescut si si-a facut studiile in Romania. Indiferent de etnie, europenii considera ca originea, certificatul de nastere, mediul in care ai trait dau girul apartenentei la un neam sau altul si nu limba in care te exprimi. Numai noi, romanii in loc sa ne bucuram ca avem in sfarsit un Premiu Nobel pentru Literatura, umblam cu carcoleli stupide.

Se pare ca se confirma butada specifica metehnelor aborigenilor din Carpati: nu suporta succesul celui din jur. In loc sa-l ridice in slavi, cum se intampla la nemti, fracezi, care se mandresc enorm, cand unul din mijlocul lor ajunge sus, noi nu stim cum sa-i minimalizam reusitele.

Despre Hertha Müller: ca e svaboaica, ca nu merita asa inalta distinctie, zic romanasii nostri de duzina.

Hertha Müller a avut si are inca un destin al apartenentei tragic. Intr-un interviu dat in limba romana (atentie: in limba romana, pe cand un Ellie Wiesel se face ca nu stie romaneste), spunea cu tristete ca se simte o straina, o exilata: romanii o considera de alta natie, iar nemtii ca e o venetica romanca. Ce ti-e si cu stupidele prejudecati!

Mai jos reproduc o fotografie cu un text semnat de Giulio Ziino in “Corriere della Sera” din 27 octombrie, in care marele editor Roberto Keller se mandreste ca este primul care i-a publicat cartile romancei in Italia, Elvetia si Germania. In ceea ce ma priveste, sunt extrem de mandru ca, pe vremea studentiei mele, Hertha Müller a venit si a citit impreuna cu mine la celebrul Cenaclu “Exhinox” din Cluj-Napoca. Venea insotita de un grup de literati timisoreni, unde era studenta. Cei care, impreuna cu oficialitatile din Nitichindorf, judetul Timis, au facut-o cetateanca de onoare, iar svabi si romani simpli, deopotriva, au sarbatorit-o la aflarea marii vesti. Hertha Müller, prima romanca laureata, Nobel pentru Literatura!

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns