Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un premier pentru voturile bucureştenilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sâmbătă, noul premier desemnat a avut o tentativă de a convinge grupările din opoziţie să-l sprijine. Ca argument, l-a folosit pe cel ce-i era mai la îndemână: interesul naţional. Nu se poate spune că argumentaţia lui este fără niciun rost. Într-adevăr, e nevoie acum de un guvern, indiferent de longevitatea sa, pentru a încasa tranşa de la FMI, explică Liviu Negoiţă.
Această instituţie însă deja s-a înfăţişat în România, a stat cam o săptămână şi s-a convins că tranşa respectivă va fi încredinţată ţării noastre abia în ianuarie. La faţa locului FMI a văzut ceea ce vede toată lumea, şi anume că nu găseşte în Capitala României un guvern autorizat nici pentru negocieri, nici pentru încasarea banilor.
De cealaltă parte, în tabăra opoziţiei, bineînţeles că se fac aceleaşi calcule. FMI a fost, a văzut, a zis, totul s-a amânat pentru prima lună a anului viitor în speranţa că atunci ţara va avea nu numai un preşedinte, dar şi un guvern valid.
Celălalt argument al noului premier desemnat ar trebui însă să pună pe gânduri actualul parlament. Dacă guvernul propus de el este refuzat de Legislativ, se va intra în logica constituţională a dizolvării, realmente periculoasă pentru reprezentanţii aleşi.
Acest argument l-a folosit gândindu-se că noul preşedinte al ţării va fi tot Traian Băsescu. Dacă se va întâmpla aşa, fără nicio îndoială că vor urma după 6 decembrie dispute acerbe între parlamentari şi şeful statului. Convingerile lui Lucian Negoiţă, însă, s-ar putea să nu coincidă cu cele ale majorităţii parlamentare. Mai sunt două săptămâni pînă la primul scrutin şi aceştia sunt încredinţaţi că Traian Băsescu ar putea să intre, eventual, numai în turul 2. Mai departe, în opinia lor, candidatul independent susţinut de PDL nu mai are nicio şansă. Încredinţaţi că exact aşa stau lucrurile, că nu va apărea primejdia dizolvării Parlamentului dat fiind că la Cotroceni va urca altcineva, argumentele lui Liviu Negoiţă rămân fără obiect.
Dar acest lucru mai înseamnă ceva. Un consum de energie uriaş pentru fiecare politician din opoziţie, devenit şi reprezentant în Parlamentul României, să lupte din răsputeri ca Traian Băsescu să nu câştige alegerile. Va fi o luptă care pe care.
Toate cele de mai sus sunt bine cunoscute. Fiecare parlamentar din  opoziţie şi-a făcut respectivele calcule. Acum, la negocierile iniţiate de premierul desemnat pot să apară doar semnele unei posibile viitoare colaborări din perioada de după alegerile prezidenţiale, în cazulo cînd Traian Băsescu îşi păstrează funcţia. Până în prezent se ghiceşte o oarecare elasticitate doar la UDMR. Liberalii, angrenaţi şi ei în disputele electorale, au dat un singur semn de bunăvoinţă postelectorală: Crin Antonescu a lăsat să se înţeleagă că partidul său ar putea deveni compatibil cu democrat-liberalii.
De altfel, nimeni nu acordă nicio şansă lui Negoiță. Nici liderii PDL nu cred în succesul acestuia şi acest fapt îl aflăm chiar de la premierul desemnat. El a declarat că a fost avertizat de aceştia că prin căderea sa va înregistra un dureros eşec în carieră. Nici Traian Băsescu nu este atât de naiv să creadă că va avea un dram de succes cu Liviu Negoiță. Probabil că el, în calitatea sa de candidat la un nou mandat, desemnând ca premier un primar  din Capitală, spre care se îndreaptă multe simpatii, urmăreşte să atragă voturile bucureştenilor, un lucru mult  mai important decât un guvern.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns