Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Zece persoane au fost trimise in judecata in Dosarul rambursarilor ilegale de TVA

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Primul termen de judecata a fost fixat pentru data de 5 ianuarie 2010

[singlepic id=2459 w=320 h=240 float=]

Dosarul rambursarilor ilegale de TVA instrumentat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Cluj, a fost inaintat magistratilor din cadrul Tribunalului Maramures. Procurorii au intocmit rechizitoriu in acest dosar, care a insemnat un prejudiciu adus bugetului de stat in valoare de 3,3 milioane euro, din care a fost recuperata cam jumatate din suma. Opt fosti angajati ai Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures si doi administratori de firme au fost trimisi in judecata, audierile fiind programate pentru inceputul anului viitor.

Prejudiciul cauzat reprezinta rambursarea sau compensarea nelegala a TVA, la care se adauga neplata impozitului pe profit, dobanzi, penalitati de intarziere. Procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile ale celor zece persoane trimise in judecata, precum si asupra firmelor implicate in cel mai important caz de evaziune fiscala din judet. Vineri seara, magistratii au decis sa mentina starea de arest preventiv a inculpatilor Dan Calin Grebles, Cristian Tamasan, Remon Deac, Robert Kadlec si Crina Smaranda Abrihan. Cererile de punere in libertate a inculpatilor au fost respinse in cadrul unei sedinte care a durat mai bine de trei ore si s-a desfasurat cu usile inchise. Alaturi de cei cinci finantisti au fost trimisi in judecata si colegii lor Daniel Cornea, Emil Sorin Achim si Dorel Maris, precum si oamenii de afaceri Dan Bucata si Paul Ghita, administratori ai mai multor firme. Pe numele lui Paul Ghita exista un mandat de arestare in lipsa, inca din luna august, dar el nu a fost pus in executare deoarece persoana este plecata din tara.

Cei opt care au speriat Finantele Publice

Cristian Ovidiu Tamasan, fost director executiv al DGFP Maramures, sef Serviciu in cadrul Administratiei Finantelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii, fost consilier superior in AFP Baia Mare, potrivit rechizitoriului, este acuzat de comiterea urmatoarelor infractiuni: asociere pentru savarsirea de infractiuni, luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, complicitate la rambursare de TVA, complicitate la infractiunea de fals in contabilitate. Dan Calin Grebles, fost sef adjunct al AFCM este acuzat de aceleasi infractiuni la care se adauga spalare de bani. Daniel Robert Kadlec, fost inspector fiscal in cadrul DGFP Maramures, are in dreptul sau o adevarata colectie de infractiuni< asociere pentru savarsirea de infractiuni, furt in forma continuata, luare de mita, complicitate la dare de mita, trafic de influenta, abuz in serviciu, santaj, fals material, uz de fals, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals, instigare la rambursare ilegala de TVA si la fals contabil, spalare de bani. Pentru prima data am putut afla si infractiunile comise de Daniel Cornea, fost sef al Serviciului Inspectie Fiscala la DGFP< asociere pentru savarsirea de infractiuni, luare de mita, dare de mita, abuz in serviciu, complicitate la infractiuni. Remon Adelin Deac, Crina Smaranda Abrihan, Sorin Emil Achim si Dorel Maris, toti fosti inspectori fiscali la DGFP Maramures, sunt acuzati de asociere pentru savarsirea de infractiuni, spalare de bani, fals contabil, abuz in serviciu, participare la infractiunea de evaziune fiscala. Printre cei acuzati in acest dosar se afla si Radu Bancos, cel care s-a sinucis in data de 6 mai 2009, aruncandu-se sub un tren in Gara CFR Baia Mare.

Firmele erau selectate pe baza informatiilor fiscale pe care le detineau

Doar doi administratori de firme au fost trimisi (deocamdata) in judecata. Paul Viorel Ghita, finul de cununie al inculpatului Cristian Tamasan, administrator al societatilor Rialda Impex, Proactiv, West Paul, PVG Rom, Europaul si Consulting Office, este acuzat de rambursare ilegala de TVA, evaziune fiscala, fals contabil, toate in forma continuata, spalare de bani. Dan Bucata, administrtator al SC Rotom, va fi judecat pentru aceleasi infractiuni, mai putin spalare de bani. Procurorii anticoruptie au aratat in rechizitoriu ca societatile comerciale care furnizau facturi fictive erau, in general, cele ai caror administratori aveau diferite relatii cu inspectorii fiscali. Firmele care au acceptat, voit sau nevoit, sa inregistreze facturile fictive si sa solicite rambursarile ilegale de TVA, au fost selectate pe baza informatiilor fiscale pe care le detineau inspectorii fiscali, in virtutea atributiilor de serviciu.

Grebles a construit o casa de 480 mp, fara autorizatie

Spicum, la intamplare, din rechizitoriul procurorilor. Cristian Tamasan, in cursul unei inspectii generale la o societate comerciala, a pretins ca administratorul sa-i execute o instalatie de incalzire in valoare de 2.500 euro, pentru a trece cu vederea abaterile fiscale de care avea cunostinta. Robert Kadlec, a cerut de la un administrator suma de 70.000 lei, din care a primit efectiv suma de 25.000 lei, tot pentru a ignora abaterile fiscale. Kadlec, in cursul anului 2008, i-a predat lui Daniel Cornea suma de 1.000 euro pentru ca acesta sa o dea unor auditori publici externi de la Camera de Conturi Maramures, pentru ca acestia sa nu constate ilegalitatea rambursarilor ilegale de TVA efectuate in anul 2007. Acelasi Daniel Cornea a primit de la Kadlec suma de 5.000 lei pentru a aproba in timp scurt rambursarile de TVA la o firma si a nu constata abaterile de la disciplina fiscala. Anul trecut, Dan Calin Grebles, pentru a ascunde si disimula adevarata natura a provenientei sumelor de bani rezultate din comiterea de infractiuni, a achizitionat un autoturism marca Mercedes Benz ML 500 si a construit o casa cu o suprafata de 480 metri patrati, fara autorizatie de constructie. Robert Kadlec, Adelin Remon Deac si Paul Viorel Ghita, au transferat sume de bani prin conturi bancare, cunoscand ca provin de pe urma infractiunilor comise. Dorel Maris, in timp ce se ocupa de inregistrarile contabile la o firma, fara a-i comunica administratorului, a evidentiat in actele contabile cheltuieli fictive pentru a eluda plata obligatiilor fiscale. Tot el a falsificat facturi fiscale si chitante pentru a fi inregistrate in contabilitatea societatii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns