Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu – Antonescu, prima confruntare electorală directă între prezidenţiabili

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=1541]

Președintele Traian Băsescu și președintele PNL, Crin Antonescu, au avut prima confruntare directă din această campanie electorală. Dezbaterea a fost organizată de Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și a avut loc la hotelul Opera Plaza din Cluj-Napoca, fiind moderată de jurnalistul clujean Mihnea Măruță.

La dezbatere a vrut să participe și candidatul Partidului Verde, Remus Cernea, însă el a ieșit din sală înainte de începerea dezbaterii. Măruță a făcut precizarea, la începutul confruntării electorale, că la dezbatere au fost invitați cei trei principali competitori, Crin Antonescu (PNL), Mircea Geoană (PSD) și Traian Băsescu (PDL). În sala hotelului au fost prezenți atât membri PDL, cât și membri PNL, democrat-liberalii fiind reprezentați la nivel mai înalt, în timp ce din partea liberalilor erau în sală doar lideri locali de partid. La intrarea în sală Băsescu și Antonescu și-au salutat reciproc soțiile. Primul a fost Traian Băsescu, care s-a dus și i-a strâns mâna Adinei Antonescu, moment în care Crin Antonescu s-a sesizat și s-a dus la prima doamnă a României, Maria Băsescu, și i-a pupat mâna.

Directorii de școli – membri de partid sau nu?

Candidații Traian Băsescu și Crin Antonescu au opinii diferite pe tema depolitizării administrației, primul susținând că este nevoie de interdicția ca directorii de școli să fie membri de partid, iar al doilea că e nevoie ca doar miniștrii și secretarii de stat să fie numiți politic.
Antonescu și Băsescu și-au aruncat reciproc critici și ironii la dezbaterea pe tema educației, Antonescu spunând și că profesorii nu se pot plăti cu ora și că au fost mințiți cu majorarea salariilor, Băsescu replicându-i că a căutat să fie un model, a mers mereu la serviciu și regretă că a promulgat legea care prevede creșterea salariilor cu 50%.

Glume și replici acide

Candidatul Traian Băsescu a spus, în glumă, că el crede că foarte mulți români se întreabă de ce nu pleacă ei, ca politicieni, din țară, momentul fiind continuat de replici acide pe tema legăturilor politice. “Am spus că e o glumă, domnule Antonescu, nimeni nu se poate lipsi de noi”, a continuat Băsescu. “Asta e o glumă. Mă tem însă că mai mulți se întreabă de ce nu plecați dvs.”, i-a replicat Antonescu, adăugând: “Dar rămânem amândoi!”.
Un alt moment al replicilor între cei doi candidați a fost generat de afirmația lui Băsescu că e mult mai “cinstit acela care face o alianță transparentă decât cel care stă doi ani sub papucul lui Hrebenciuc”. “Problema este că eu nu sunt nici într-o situație, nici în cealaltă”, a început să răspundă Antonescu, dar a fost întrerupt de Traian Băsescu care i-a spus că este “sub controlul” lui Dinu Patriciu.
“Apropo de oameni care lipsesc, bunăoară dl. Geoană. Omul a convocat aici o confruntare cu dvs., ce-i drept, n-a venit. Lipsește. S-a întâmplat. Am lipsit și eu din Parlament, cum ați arătat. S-a întâmplat, niciodată într-un moment important, dar nu asta este semnificativ. Dar, dl. președinte, poate că dvs v-ați dus în fiecare zi, nu neg asta, pentru că nu am fost nici la Anvers, nici la Cotroceni să semnăm condica. Problema este însă că ați lipsit tare mult ca președinte vreo cinci ani!”, a spus Antonescu.
“Dl. Crin Antonescu, pot să accept ideea asta. Am lipsit din anturajul celor care vă susțin pe dvs., nu înseamnă că am lipsit românilor… și Dan Voiculescu mi-a simțit lipsa, și Ion Iliescu, și Hrebenciuc, că nu s-au făcut alianțele de la Grivco nici cu mine, dar cu dvs. da”, a spus Băsescu. Antonescu i-a replicat imediat că de fapt aceste alianțe s-au făcut cu Traian Băsescu. “Cu dvs s-au făcut. Păi, dvs și Ion Iliescu ați fost în două partide, mă rog, v-a fost numai șef. Eu, nu. Cu domnul Voiculescu, domnul Iliescu, domnul Geoană, domnul Hrebenciuc, cu domnul Vanghelie ați fost aliați, eu încă nu. Cine a făcut coaliția de la Grivco? Dvs, din când în când, când ați avut nevoie. În Guvernul lui Iliescu după mineriadă nu am fost eu”, a continuat Antonescu.
“Eu nu sunt de acord cu abordarea dvs. Ea nu are un miez de realitate și până la urmă nu toți trebuie să avem responsabilitatea corectitudinii într-o campanie”, a fost rândul lui Traian Băsescu să atace. “Sunteți mai vechi în politică decât mine. Eu nu am fost nici în partid cu Ion Iliescu, în FSN”, a continuat Băsescu, fiind întrerupt de replica lui Antonescu că a fost în Partidul Comunist alături de Iliescu. “Nu-i un partid care să fie uitat”, a continuat Antonescu.

Femeile din jurul candidaților

Schimbul de replici a continuat și pe tema femeilor, liberalul acuzându-l pe șeful statului că a avut în timpul mandatului un discurs nepotrivit raportat la femeie și a promovat femeia “cu succes facil”.
Discuția dintre cei doi prezidențiabili pe marginea respectului pentru femei și a modelelor promovate în politică a pornit de la un răspuns al lui Crin Antonescu, care a spus că filmul său preferat este “Parfum de femeie”, cu Al Pacino.
“Modelele feminine, de pildă, și discursul raportat la femeie în timpul mandatului dvs. sunt nepotrivite. Ați promovat femeia obiect, femeia cu succes facil, ați vorbit despre păsărică despre o femeie, nu despre un bărbat, ați smuls telefonul unei ziariste, nu unui ziarist, ați invitat pe masă o ziaristă, nu un ziarist, asta înseamnă o atitudine nepotrivită față de femei”, a explicat candidatul liberal. Antonescu i-a spus lui Băsescu că ar fi putut promova modelul de femeie care aduce plus valoare societății, unul dintre aceste modele putând fi chiar prima doamnă a României, Maria Băsescu.
Șeful statului a răspuns iritat, apreciind abordarea lui ca fiind greșită. “Decența ar trebui să vă spună că un bărbat care are trei femei în casă le respectă, un bărbat căruia nu i s-a întâmplat niciun incident dramatic în care să-și lase soția singură să ajungă în situații dificile”, a atacat șeful statului, cerându-i lui Antonescu să-și prezinte scuzele pentru afirmațiile făcute. “Nu vă tulburați, că nu am vrut să vă jignesc. Nu am jignit femeia, am spus că ați promovat un model de femeie care nu este cel mai sănătos pentru societatea românească”, a replicat și Antonescu. Întrebat la ce model se referă, liberalul a spus că vorbește despre modelul feminin pe care Băsescu l-a promovat în politică.
“Păi, Adriana Săftoiu e membru la dumneavoastră, Renate Weber este membră la dumneavoastră, sunt femei promovate de mine în politică. Altceva vă înfurie, domnule Antonescu, vă înfurie o femeie care, în afară de a fi inteligentă, este și frumoasă. Eu iubesc și apreciez femeile frumoase”, a intervenit Traian Băsescu. Întrebat la cine s-a referit când a vorbit despre femeia “inteligentă și frumoasă”, Băsescu a replicat că a vorbit despre soția lui.

Băsescu l-ar vrea pe Antonescu în turul doi

Antonescu și Băsescu au încheiat prima dezbatere publică cu o dispută. Băsescu a spus că nu dorește să-i pună nicio întrebare liderului PNL, ci doar să-i acorde o bilă albă pentru că a acceptat să vină la Cluj pentru întâlnire.
“Permiteți o glumă, pentru că sunteți un om cu simțul umorului. O s-o spun, cu speranța că o permiteți”, a spus inițial Antonescu. “Dumneavoastră ați spus că – apropo de bilele astea, eu vă mulțumesc, îmi dați, nu îmi luați – ați spus că dacă nu mai ieșiți președinte, plecați pe mare… Meserie aveți, dar cu ce plecați, că flotă nu mai aveți?”, a continuat el.
Băsescu a cerut drept la replică. “Domnule Antonescu, cu minciunile lui Vântu, Voiculescu, nu veți câștiga alegerile prezidențiale. Din păcate, mi-aș fi dorit tare mult să intrați în turul doi, pentru că ar fi existat o garanție că România nu ajunge nici pe mâna lui Iliescu, nici pe a lui Voiculescu, nici pe a lui Hrebenciuc. Păcat că, la sfârșit de dezbatere, ați dus-o în derizoriul acuzațiilor ieftine, fără acoperire. Credeam că aveți un standard moral puțin mai ridicat. (…) Știți cum arată asta? Ca un laș care dă și fuge. Eu v-am răspuns fără să vă acuz, dumneavoastră ați profitat că ați avut ultimul cuvânt și ați devenit, dintr-o dată, mic, dintr-o speranță a mea”, a spus Băsescu, plecând de la pupitru.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns