Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Acordul PSD – PNL s-a oficializat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Klaus Johannis este onorat și acceptă propunerea de a deveni prim-ministru

Președinții PSD și PNL, Mircea Geoană și, respectiv, Crin Antonescu, au semnat, miercuri, acordul de colaborare între cele două partide, prin care liberalii îl vor susține pe liderul PSD în turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

Pe de altă parte, PNL și UDMR au semnat, marți, un protocol de colaborare în care se menționează că ambele formațiuni politice vor acționa împreună pentru susținerea unui candidat la funcția de președinte al statului și vor participa împreună la formarea noului Guvern. Mircea Geoană a declarat că discuțiile cu UDMR pentru viitoarea majoritate parlamentară care să susțină un Cabinet Johannis ar putea avea loc după sosirea în țară a primarului Sibiului.

Johannis salută înțelegerea PSD – PNL

Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a anunțat miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că este “onorat” de propunerea de a conduce un Guvern după turul doi al alegerilor prezidențiale și că salută înțelegerea parafată între PNL și PSD. “Sunt onorat de propunerea de a conduce un guvern după turul II al alegerilor prezidențiale, propunere exprimată de PSD și PC, PNL și care are sprijinul UDMR și al grupului parlamentar al minorităților naționale. Salut intenția de colaborare între PNL și PSD care a fost parafată”, afirmă Johannis. Edilul sibian a apreciat în comunicat că înțelegerea între partidele amintite reprezintă un semnal pozitiv și a precizat că este în permanentă legătură cu liderii celor două formațiuni pentru a contura detaliile viitoarei majorități.

Principiile de guvernare

Acordul semnat  de PSD și PNL conține o serie de principii precum reducerea fiscalității, transparență în cheltuirea banului public, respectarea Pactului pentru Justiție, depolitizarea administrației publice, pentru a căror atingere vor fi susținuți Mircea Geoană și un Guvern Johannis. “Acordul pentru ieșirea României din criză”, cum se numește documentul, începe de la constatarea stării politice actuale. “La 20 de ani de la Revoluția română speranțele și aspirațiile celor mai mulți dintre români au fost risipite într-o tranziție fără sfârșit. Formațiunile politice semnatare își asumă obligația de a împlini aceste asiprații și de a reda românilor o guvernare democratică dedicată interesului public. Dorim să redăm românilor o țară de care să fie mândri, o țară în care să fie respectați de liderii politici și de administrație, o țară în care să aibă șansa să se realizeze pe deplin în plan personal, profesional și social”, se arată în prima parte a Acordului. Textul continuă cu menționarea celor cinci ani de mandat al lui Traian Băsescu, care, în opinia semnatarilor, “lasă o țară în haos”, adică “o Românie fără un guvern legitim, o Românie măcinată de conflicte artificiale între puterile statului, între stat și societate, precum și între diferitele categorii sociale, o Românie în prag de colaps economic, o Românie a cărei administrație a fost ocupată de oameni politici incompetenți, instalați abuziv în fruntea instituțiilor publice”.
Documentul menționează opt “principii care stau la baza guvernării comune”: “reducerea fiscalității ca motor al dezvoltării economiei; o guvernare în folosul tuturor românilor printr-o distribuire echitabilă a resurselor rezultate în urma dezvoltării economice; transparență și eficiență în cheltuirea banului public; respectarea efectivă a drepturilor și libertăților individuale (dreptul la inițiativă economică, dreptul la sănătate, dreptul la educație, la protecție socială, la un mediu sănătos); respectarea prevederilor Pactului pentru Justiție; descentralizarea și depolitizarea administrației publice; sprijinirea categoriilor sociale defavorizate (a familiilor tinere, a pensionarilor și a celor cu venituri mici); modernizarea agriculturii și a satului românesc”.

Obiective de îndeplinit

Cele două formațiuni semnatare ale acordului au enumerat și cinci obiective comune pe care și le asumă: “scoaterea României din criza economică, politică și morală; refacerea solidarității și încrederii între români; asigurarea unei guvernări care să determine o dezvoltare echilibrată a României; refacerea prestigiului României și promovarea unei politici externe în beneficiul românilor; reluarea dialogului și cooperării între puterile statului, între Guvern și partenerii sociali”. În final, cele două formațiuni sunt de acord că în baza principiilor enunțate și pentru îndeplinirea obiectivelor asumate hotărăsc susținerea lui Mircea Geoană în turul II al alegerilor prezidențiale, crearea unei majorități stabile pentru susținerea unui Guvern condus de Klaus Johannis și elaborarea unui Program de guvernare pentru scoaterea României din criză.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns