Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Campanie negativă, campanie pozitivă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Am pierdut șirul evenimentelor. Greu înțelegem spre ce se îndreaptă în ultima săptămână de campanie electorală candidații rămași în cursă. Dacă apleci urechea la mesajele venite de la echipa lui Mircea Geoană afli că țara se duce de râpă dacă rămâne președinte Traian Băsescu. Dacă schimbi canalul și ești atent la mesajele președintelui Băsescu te înfiori aflând că mogulii vor pune stăpânire pe țară dacă va câștiga Mircea Geoană. Ne aflăm, cu alte cuvinte, într-un moment de răscruce. În dreapta dezastru, în stânga dezastru. Votezi cu Geoană, vine din spate Ion Iliescu, un bătrân de 80 de ani, și conduce țara din umbră. Votezi cu Băsescu, ne paște dictatura. Vine Băsescu și bate fiecare copil în parte. Le trage câte un pumn în bărbie dacă vorbesc prostii.
Dacă votezi cu Geoană se intalează un guvern condus de germanul Klaus Johannis. Dacă iese președinte Băsescu este posibil să fie desemnat tot Klaus Johannis pentru funcția de prim-ministru. Pentru că altfel nu se poate forma o majoritate parlamentară. Sau mergem spre alegeri anticipate? Votând pentru Traian Băsescu aducem dreapta la guvernare. Liderii PDL sunt convinși că PNL va accepta să intre în guvern alături de ei. Liberalii spun că nu vor face acest pas. Dar politica este arta compromisului.
Votând pentru Mircea Geoană se votează pentru o politică social-liberală. Social-democrație la împărțirea avuției naționale și liberalism în economie. Dacă votezi Traian Băsescu țara se înscrie în tendința europeană, de dreapta. Dar și dacă votezi Geoană poți găsi exemple de bună guvernare social-liberală în UE.
Dar dacă nu votezi nici Băsescu, nici Geoană? Lași pe alții să meargă la vot și să decidă. Te speli pe mâini ca Pilat din Pont. Îi mai poți înjura dacă nu se țin de promisiuni din moment ce nu ai votat? Și dacă ai votat greșit? Dacă lucrurile vor merge în continuare prost nu-ți dai cu pumnii în cap?
Ca alegător poți opta spre un candidat sau altul. Poți analiza cum au guvernat unii și alții. Ce note le-ai da miniștrilor actuali? Dar celor care au fost, fie în guvernul Năstase, fie în guvernul Tăriceanu? Ce note merită fiecare în parte? Emil Boc, premier în vreme de criză. Ce note merită? Dar Adrian Năstase, cel care a ridicat corupția la rangul de politică de stat? Cum a guvernat Călin Popescu Tăriceanu? Unii spun că a dat drumul economiei să se dezvolte liber. Alții îl atacă pentru că ar fi risipit bugetul, nu a strâns punga deși se știa că vine criza. Ce am fi făcut cu banii economisiți? Ce am făcut cu miliardele luate de la FMI?
Mai departe. Ce am făcut sau ce n-am făcut din moment ce suntem pe ultimul loc în UE la măsurile anticriză și primii la corupție, având un guvern cu o largă majoritate PDL-PSD? Liderii celor două partide despărțite ne cer acum să-i votăm. Fiecare a obținut în primul tur aproximativ o treime din voturi. Pentru victorie au nevoie de voturile altor candidați, în special de la cei care au votat Crin Antonescu.
Candidatul liberal i-a înjurat pe amândoi în primul tur. Pe urmă s-a detașat de Băsescu și s-a apropiat de Geoană. La fel au procedat și alți candidați.
UDMR merge pe mâna lui Geoană. Minoritățile din parlament îl sprijină pe Geoană. Becali și Vadim îl înjură pe Băsescu. Strict politic, Mircea Geoană și-a asigurat o majoritate. Traian Băsescu, izolat politic, își îndreaptă speranțele spre “popor”. Ce este “poporul”, cum se poate defini în secolul 21, când fiecare individ are propria sa filosofie de viață? “Poporul” nu mai este “adunătura norodului”, ci entități separate, individualități cu personalitate proprie.
Suntem martorii celei mai grele campanii electorale. Implicit, suntem în fața celei mai grele alegeri. De ce să-l votăm pe Geoană? De ce să nu-l votăm pe Geoană? De ce să-l mai votăm pe Băsescu? De ce să nu-l mai votăm pe Băsescu?
E, indiscutabil, o alegere grea. Ea ne va marca viitorul în următorii cinci ani.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns