Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Băsescu a întors rezultatul alegerilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Biroul Electoral Central a anunțat, luni, după centralizarea rezultatelor din toate secțiile, că Traian Băsescu a obținut 50,33%, iar Mircea Geoană 49,66%, diferența dintre cei doi fiind de 0,67%. Astfel, Băsescu a întors rezultatul alegerilor, după ce Geoană s-a declarat învingător duminică seară, la închiderea urnelor.

În urma numărătorii, la scrutinul prezidențial s-au prezentat 58,02% dintre alegători, adică 10.620.116 de persoane, fiind valabil exprimate 98,69%, adică 10.481.568 voturi. Pentru Traian Băsescu au votat 5.275.808 dintre alegători, iar pentru Mircea Geoană 5.205.760. Diferența dintre cei doi este de 70.048 voturi. Au fost anulate 1,3% din voturi, adică 138.476 voturi, potrivit rezultatelor finale. Procesele verbale din teritoriu vor fi verificate marți și miercuri, a anunțat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț, care a precizat că procesul final al BEC va fi trimis la CCR,  probabil joi.

35 de ore de vot în străinătate

Traian Băsescu a obținut 115.831 de voturi valabil exprimate în secțiile din străinătate, în timp ce Mircea Geoană a obținut 31.045 voturi, a anunțat, luni, Biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate. Conform Biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate, în cele 294 de secții de votare organizate în afara țării s-au prezentat la vot 147.754 de cetățeni români. S-au înregistrat 146.876 de voturi valabile, iar 861 au fost voturi nule.
Votul românilor din străinătate la turul doi pentru alegerea președintelui s-a încheiat, luni dimineață, la ora 7.00, ora României, odată cu închiderea ultimelor șapte secții de votare din SUA, respectiv Los Angeles, Portland, Seattle, San Francisco, Sacramento, Orange County și Las Vegas. Pe baza diferențelor de fus orar, votul s-a derulat în străinătate pe durata a 35 de ore și a decurs în condiții normale, fără a fi înregistrate incidente, informează MAE. Ultimul cetățean român care și-a exercitat dreptul de vot la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost Raluca Popa. Aceasta a votat la ora 20.58, ora locală, la Los Angeles.

Geoană câștigă în Rusia și Belarus

Președintele Traian Băsescu a câștigat cu scoruri de peste 70% la votul exprimat de românii din țări precum Italia, Spania, Republica Moldova și SUA, în timp ce MIrcea Geoană a obținut majoritatea voturilor în Afganistan și Kosovo, precum și în țări precum Rusia și Belarus.
În Spania, Traian Băsescu a obținut 81,1% din voturi, în timp ce Mircea Geoană a obținut 18,8% din voturile exprimate.
În Italia, Traian Băsescu a obținut 77,76% din voturile românilor, în timp ce Mircea Geoană a fost votat de 22,23%.
În Republica Moldova, Traian Băsescu a obținut 94,82% din voturi, iar Mircea Geoană 5,17%.
În Statele Unite, românii l-au preferat de asemenea pe Traian Băsescu. Astfel, Băsescu a primit 80,21% din voturile românilor din SUA, în timp ce Mircea Geoană a fost votat de 19,78% din alegătorii care s-au prezentat la urne.
În Franța, Traian Băsescu a obținut 78,92% din voturile românilor exprimate în această țară. Și în Germania Traian Băsescu a obținut 71,36% din voturi, în Grecia 79,48%, iar în Canada 81%.
Mircea Geoană a obținut peste 50% din voturi în teatrele de operații. În Kosovo, din 292 de voturi valabil exprimate, 152 (52,05%) au fost în favoarea lui Geoană, iar în Afganistan el a fost votat de 57,54% din militarii români. Geoană a obținut victoria în Rusia, fiind ales de 54,93% din cei aproximativ 150 de români care s-au prezentat la vot. Liderul PSD a mai câștigat alegerile în Albania, Algeria, Angola și Bosnia și Herțegovina. În Belarus, Geoană a obținut 76%.

Reacții la aflarea rezultatelor oficiale

Traian Băsescu a declarat, duminică noapte, înainte de a pleca de la sediul PDL, unde s-a făcut numărătoarea paralelă a voturilor de la turul II al alegerilor prezidențiale: “E un fleac, i-am ciuruit!”. El a susținut că rezultatele sunt confirmate de statistică. Băsescu a părăsit sediul PDL la volanul autoturismului Logan aparținând SPP.
Luni, Băsescu a declarat că marele perdant al alegerilor de duminică este chiar el, pentru că trebuie să muncească și în următorii cinci ani, pe când Dumnezeu i-a iertat pe Mircea Geoană și pe Crin Antonescu de muncă în această perioadă. Șeful statului a mai spus că nu are “catalog” pentru a cataloga reacția lui Mircea Geoană la aflarea rezultatelor exit-poll-urilor. Întrebat despre intenția anunțată a PSD de a contesta alegerile, a spus că PSD riscă “să devină extrem de penibil” și că l-a sunat pe Mircea Geoană “ca un gest de politețe”. “Mă tem că dacă se renumără voturile o să am cam 3% în plus”, a spus Băsescu. El a spus că social-democrații “au făcut presiuni” asupra institutelor de sondare “să li se pună cifre mai mari” la exit-polluri, acuzându-l pe Viorel Hrebenciuc că ar fi fost unul dintre cei care ar fi făcut   presiuni.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a declarat că pentru el “acest parcurs de posibil premier s-a terminat aici” și că este și va rămâne la Sibiu. Iohannis a spus că a urmărit ultimul comunicat de presă de la BEC și că lucrurile se îndreaptă spre o clarificare. El a spus că este clar că aceste rezultate diferite au apărut din cauza diferenței foarte mici între voturile celor doi candidați.
Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat că i se pare “suspectă” modificarea de rezultat dintre estimările avansate duminică seară de institutele de sondare și rezultatele anunțate, luni, de BEC. Întrebat dacă PSD va contesta rezultatul alegerilor, Iliescu a răspuns: “Dacă sunt fapte care pot fi probate, altminteri nu este simplu. Dar mie mi se pare că au fost foarte multe fraude. Nu pot să vorbesc despre ele, pentru că nu am datele concrete”.
Deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc, a acuzat luni faptul că “frauda la prezidențiale a fost mai mare decât și-a imaginat”, spunând că se menține decizia reprezentanților PSD din secțiile de votare de a nu semna procesele verbale și că există posibilitatea contestării rezultatului alegerilor. Șeful de campanie al PSD, Viorel Hrebenciuc a susținut că exit-poll-urile “au fost bune, în schimb frauda a fost mult mai mare”, arătând că aceasta este concluzia PSD trasă “azi-noapte”. “Acum va trebui să vedem astăzi în comisie și să vedem ce decizie vom lua”, a menționat Hrebenciuc.
Președintele CN al PSD, Adrian Năstase, a declarat luni că “înclină” să creadă că acuzațiile de fraudă sunt întemeiate, dând ca exemplu faptul că numărul voturilor anulate este de două ori mai mare decât distanța care i-ar separa pe cei doi candidați. “Trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să privim critic la schimbarea de rezultat. Dacă sunt motive, sigur că vor trebui revăzute aceste rezultate. Însă avem pe de o parte un punct de vedere de la exit-poll-uri, iar pe de altă parte o numărătoare paralelă”, a declarat Năstase.
Prim-vicepreședintele PDL Theodor Stolojan a declarat că Mircea Geoană și Crin Antonescu sunt tineri, au șase runde de alegeri prezidențiale în față și ar trebui să înțeleagă că au luptat și au pierdut la aceste alegeri. “Să nu uităm că și domnul Geoană și domnul Antonescu sunt oameni tineri încă în politică, 50 de ani, deci mai au cel puțin șase alegeri prezidențiale în față. Ar trebui să înțeleagă că acesta a fost rezultatul votului. Sigur, au dreptul să facă contestație și nu trebuie să intre acum într-o situație din asta. Au luptat, au pierdut”, a spus Stolojan.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns