Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Baimareanca Angela Craciun a falimentat si vandut SC Maralact, iar cu banii romanilor a cumparat un castel in Franta

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Povestea incredibila a unui milionar de carton care a spoliat statul roman de milioane de euro

[slideshow id=1854]

Zilele trecute am avut surpriza sa vad cum, unul dintre cele mai controversate personaje locale, a ajuns sa fie puternic mediatizata in mass-media centrala. Peste tot era prezentata ca o femeie de afaceri de mare succes, iubitoare de arta, gata sa faca actiuni de caritate pentru cei napastuiti, prietena cu Printul de Monaco, presedinte al unei organizatii mondiale si cate si mai cate. Din pacate, niciunul dintre cei care o ridicau in slavi pe baimareanca Angela Craciun nu a avut curiozitatea sa vada cine este aceasta femeie, de unde are banii cu care se lauda pe toate canalele media. Zau ca ar fi putut afla lucruri interesante.

S-a nascut pe 11 septembrie 1967, in Baia Mare. A absolvit Colegiul National “Vasile Lucaciu” (fostul Liceul de matematica-fizica), dupa care a urmat cursurile Facultatii de Mine Petrosani. A facut studii post-universitare in Japonia, Franta si Rusia. S-a lansat in afaceri la inceputul anilor ’90. A scos bani din publiciate (a editat primele editii din Pagini Aurii), din IT. ~ntre timp a devenit presedinte al Organizatiei Mondiale de Mineralogie, o adunatura cu interese ciudate, pe care tot ea a infintat-o. Dar, lovitura vietii ei a dat-o in anul 1999, atunci cand a cumparat de la stat SC Maralact Baia Mare, singura fabrica de procesare a laptelui din judetul Maramures. Dupa cinci ani a reusit sa scape de ea, vanzand-o pe bucati catre datornici. Apoi a vandut si terenul pe cateva milioane de euro. Totul a fost distrus, un patrimoniu urias care apartinea statului a ajuns pe mainile acestei aventuriere care, dupa vanzarea activelor, si-a cumparat un castel in Franta, pe Valea Loirei. Culmea nesimtirii: dupa ce s-a vazut cu banii poporului in geanta, ma rog, in conturi, Angelica marchiza Laptelui, se plange de birocratia care domina Romania. Daca ar fi sa o credem, ea n-ar fi plecat cu banii, ci i-ar fi investit aici, la noi, tot in imobiliare. Pentru ca o cunoastem foarte bine, spunem ca este o mare minciuna tot ce afirma ea. A plecat cu banii de aici pentru ca, la un moment dat, cineva s-ar fi putut intreba cu adevarat pe ce cai i-a obtinut.

Ingineria financiara numita Maralact

Trebuie sa facem putina istorie. In anul 1999, Tribunalul Maramures a dispus intrarea in procedura de insolventa a SC Maralact. Judecatorul sindic a aprobat raportul de evaluare a activelor societatii si a dispus scoaterea la licitatie a acestora la un pret de 25 miliarde lei. Dupa mai multe runde de licitatii nu s-a vandut nimic, mai ales ca in caietul de sarcini se stipula foarte clar ca viitorul proprietar trebuie sa pastreze obiectul de activitate a fabricii. Atunci, era la inceputul anului 2000, a aparut SC Euromedia SRL, administrator Angela Craciun, care a cumparat societatea cu suma de 10 miliarde lei. Sa ne uitam un pic peste inventarul de la acea vreme: fabrica de procesare din Baia Mare, noua centre de colectare in judet, teren in suprafata de 31.615 mp, din care 20.000 in Baia Mare, echipamente, instalatii, autovehicule, materiale etc. O banca a garantat oferta de cumparare depusa de Angela cu un miliard de lei, dupa ce aceeasi persoana a depus suma de un miliard in contul respectiv. Contractul de vanzare-cumparare intocmit de notar, in mod foarte ciudat, a trecut societatea pe firma SC Eurolat! Numai ca firma aceasta era tot a Angelei Craciun. Ce a urmat este de domeniul incredibilului. Nu intram in amanunte, am facut-o altadata. In anul 2001, Eurolat a inceput sa vanda terenuri din perimetrul fabricii de lapte catre diferite firme (SC Art-Data, SC Ar-Thema International) care au ca asociat unic pe… Angela Craciun. Au fost si mai multe imprumuturi ciudate de bani, Angela Craciun dand in jur de 13 miliarde lei la SC Eurolat. Apoi, firmele de care aminteam au inceput sa-si vanda activele catre persoana fizica Angela Craciun. Asta se intampla prin 2004. In 2005, Angela informa Adunarea Generala a Actionarilor ca vrea sa-si retraga banii pe care i-a dat sub forma de imprumut. Florica Raico, mama Angelei, membru in AGA, a propus sa-i fie achitat imprumutul acordat societatii de fiica ei. Cum firma era pe butuci, s-a adoptat o hotarare prin care toate terenurile si constructiile societatii sa revina Angelei. Ba mai mult, pentru ca persoana fizica Angela sa nu ramana de paguba, membrii AGA se angajeaza ca vor gasi modalitati pentru plata a ceea ce a mai ramas din imprumut, adica vreo 3 miliarde de lei. Si uite asa, Angela Craciun a ramas singura proprietara a tot ceea ce a insemnat Maralact. In anul 2007, persoana fizica Angela Craciun a vandut terenul de pe bulevardul Independentei catre firma SC Retail Development Invest SRL, pe cateva milioane de euro. Acolo s-a ridicat ceea ce anul viitor va deveni mall-ul Gold Plazza.

Craciun sustine ca a vrut sa cumpere castelul din Pomi

Angela sustine ca initial a vrut sa cumpere castelul din localitatea satmareana Pomi. Acesta a fost construit in secolul al XVII-lea de catre o familie de ofiteri din armata maghiara. Castelul Tholdy avea un domeniu intins pe 20 de hectare, un parc cu plante rare si un lac bine amenajat. Castelul i-a apartinut lui Uifolosi Miklos, care a fost alungat de comunisti de pe proprietate lui. Acestia au transformat asezamantul in casa de copii. La inceputul anilor ’90  din secolul trecut, Miklos a revendicat proprietatea, dar noile autoritati au decis sa-i dea bani in schimbul mostenirii. Vasile Lang, primarul comunei Pomi, sustine ca prin 1997, Miklos a primit suma de 270 milioane lei drept despagubiri pentru proprietate. Dar, in 2005, odata cu aparitia noilor legi a proprietatii, mostenitorul  si-a revendicat cladirile in natura. Corect, dar de data asta trebuia sa restituie cele 270 milioane primite de la statul roman. Atunci a aparut pe fir Angela Craciun care i-a dat aceasta suma, semnand un antecontract de vanzare/cumparare. Angela se obliga sa plateasca suma de 450.000 euro dupa ce mostenitorul devenea cu adevarat proprietar. Au intervenit o serie de probleme legate de doua constructii de pe terenurile respective care apartin Consiliului Judetean Satu Mare. Apoi pretul castelului a fost majorat din nou, sustine aceeasi Angela, asa ca a renuntat total la investitie. Pacat, altruista Angela voia sa transforme castelul intr-un centru cultural si un camin de batrani. N-a fost sa fie, “invinsa in hatisurile birocratiei romanesti si de tergiversare a procesului de cumparare al castelului”, s-a gandit ca trebuie sa incerce si in Franta.

Unul dintre proprietarii castelului a fost scriitorul Andre Malraux

Norocul, vorba ei, i-a suras pe cand se afla la Monaco. Acolo a vazut intr-o revista un anunt imobiliar pentru scoaterea la vanzare a unui castel in Sully sur Loire, construit in anul 1850 in stil Consulat Directoire. In localitatea respectiva s-a nascut regele Henric al IV-lea. Castelul Chateau Huardiere l-a avut ca ultim proprietar pe  Jean Renoncourt, un celebru anticar francez, care tocmai ca a pierdut un proces cu celebrul cantaret britanic Elton John, care l-a acuzat ca i-a vandut patru statuete false ce infatisau zeite din mitologia greaca. Tribunalul a decis ca anticarul sa-i plateasca lui Elton John suma de 250.000 lire sterline drept despagubiri, asa ca a scos castelul la vanzare. Angela n-a stat o clipa pe ganduri, a scos din cont suma de patru milioane de euro si a cumparat castelul. Ea zice ca i-a cumparat si istoria. Astfel, unul dintre proprietari a fost cunoscutul scriitor francez Andre Malraux, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, un apropiat al presedintelui Charles de Gaule. Acum, dupa ce Angela Craciun s-a pricopsit cu castelul, sustine ca vrea sa-i redea stralucirea de odinioara. Pentru asta participa la licitatii si targuri de profil de unde achizitioneaza piese de mobilier si obiecte de arta. Stati linistiti, n-a uitat nici de Romania. “Radacinile ei” sunt puternice, asa ca a dus la castel multe obiecte din Maramures. Stiti care cred eu ca e culmea nesimtirii la tot ceea ce se intampla in legatura cu acest caz? Povestea romantata a Angelei Craciun a fost prezentata la Pro TV, in cadrul emisiunii “Romania, te iubesc”. Zau ca e prea mult.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Concurs de debut in poezie

Asculta acest articol In cadrul celei de-a XXXIII-a editii a Festivalului Interjudetean “Armonii de primavara”, se organizeaza un concurs de