Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

UDMR cere Cultura, Sănătatea și Dezvoltarea Regională

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe lângă portofoliile ministeriale Uniunea revendică posturi în deconcentrate și vrea garanții de la PDL

Președintele UDMR, Marko Bela, a declarat vineri, la Târgu Mureș, la finalul ședinței CRU, după decizia intrării Uniunii la guvernare, că ministerele primite presupun un mare efort și că nu putea negocia doar portofoliile bune.

“Cei care spun că Ministerul Sănătății este cu probleme au dreptate, chiar cu foarte multe probleme, au dreptate. Dar atunci când îți asumi guvernarea, atunci nu poți alege numai ce e confortabil și plăcut. Nimic nu va fi plăcut în acest Guvern, fiindcă suntem într-o perioadă de criză”, a declarat Marko Bela. El a răspuns, astfel, reproșurilor unor reprezentanți unionali, printre care și Gyorgy Frunda, care se declară nemulțumiți că UDMR nu a obținut Ministerul Dezvoltării, dar a primit Ministerul Sănătății.

Guvernul PDL-UDMR va avea un regulament de funcționare

În ceea ce privește protocolul care va fi încheiat cu PDL, Marko Bela spune că documentul va conține principii generale. “Vom avea un regulament de funcționare al coaliției, trebuie să stabilim cum luăm deciziile, cu ce periodicitate ne întâlnim, cele două formațiuni, dar și un protocol care trebuie să conțină principii, cum ar fi descentralizarea, domeniul economic, inclusiv problema minorităților. Nu un program detaliat, fiindcă vom avea program de guvernare, dar și un astfel de protocol trebuie”, a spus liderul unional. Potrivit unor surse participante la ședința CRU, protocolul PDL-UDMR ar urma să prevadă ca deciziile să fie adoptate numai în unanimitatea conducerii coaliției. O altă recomandare este ca Uniunea să ceară includerea în protocol a reglementării situației reprezentanților UDMR în deconcentrate, de preferat până în 15 ianuarie, în cazurile în care situațiile din teritoriu permit respectarea acestui termen. Subiectul reorganizării regiunilor de dezvoltare ar trebui, de asemenea, să fie inclus în înțelegerea dintre PDL și UDMR, fiind considerat mai important decât cel al statutului minorităților naționale.

Nemulțumiri în UDMR

Consiliul Reprezentanților Unionali (CRU) al UDMR a votat, vineri, cu majoritate de voturi, și doar două împotrivă, intrarea Uniunii la guvernare, după câteva ore de dezbateri în care s-au adus multe reproșuri conducerii Uniunii, inclusiv pentru că participanții nu au fost mulțumiți de modul cum au decurs negocierile. Marko Bela a considerat toate aceste discuții drept un exercițiu de democrație. “S-au spus argumente, contraargumente și ceea ce s-a conturat: că în acest moment prezența într-un guvern sau prezența într-o coaliție guvernamentală este o responsabilitate foarte mare pentru oricine care-și asumă această răspundere, țara se află în criză, trebuie să se găsească soluții pentru combaterea crizei, trebuie să se ia măsuri dure, ferme, în acest sens și s-a cântărit acest lucru. În urma dezbaterilor, CRU, aproape în unanimitate, a votat participarea UDMR într-o coaliție guvernamentală, împreună cu PDL”, a spus liderul unional.

Condițiile Uniunii

Președintele UDMR, Marko Bela, a afirmat vineri, la Târgu Mureș, în fața participanților Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU), că una dintre condițiile puse pentru intrarea la guvernare a fost acceptarea legii minorităților și că negocierile cu PDL au fost “infernale”.
UDMR a primit ministerele Mediului, Culturii, Sănătății și un post de vicepremier. Numele vehiculate pentru ocuparea acestor posturi sunt Borbely Laszlo, Kelemen Hunor, Cseke Attila și Marko Bela. Acum liderii UDMR analizează posibilitatea includerii în protocolul pe care îl vor semna cu PDL a condiției ca Uniunea să poată numi persoane în conducerea serviciilor deconcentrate județene, fiind indicat și un termen de realizare a acestui lucru – 15 ianuarie, potrivit unor surse participante la ședința CRU.
Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat în fața CRU că UDMR trebuie să ceară garanții serioase de la PDL, deoarece această formațiune a mai fost în trei coaliții și nu a mers niciodată până la capăt. Frunda a spus că părerea sa personală este că Borbely Laszlo și Korodi Attila ar trebui să revină în Guvern în fruntea ministerelor la care au obținut rezultate foarte bune, în ultimul Cabinet în care a participat UDMR. Frunda spune că UDMR nu ar renunța la Ministerul Culturii și revendică în continuare Ministerul Dezvoltării pentru Borbely Laszlo. Dar PDL vrea portofoliul pentru Elena Udrea.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns