Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Cristian Preda: PDL nu este un partid modern dacă vorbește pe o singură voce

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Europarlamentarul PDL Cristian Preda susține, într-o postare pe blogul personal, că este necesară o modernizare a partidului și o clarificare doctrinară, în timp ce deputatul Sever Voinescu spune că democrat-liberalii au o problemă de gestiune a resurselor umane care trebuie rezolvată curând.

Referindu-se la subiectul reformării interne a partidelor, Preda observă că aceasta este blocată în cazul adversarilor politici ai PDL. “Modernizarea nu pare să fie un proiect de actualitate la PSD (care vorbește, cu vocea lui Ion Iliescu, mai degrabă despre stabilitate și eficiență), nici la PNL (care s-a obișnuit să înlocuiască reflecția cu sloganul și să reducă pasiunile politice la ura față de Traian Băsescu)”, comentează Cristian Preda.

În PDL se cere o mai mare libertate de opinie

Europarlamentarul susține că democrat-liberalii ar trebui să profite de această situație demarând un proces de modernizare a partidului axat pe trei dimensiuni: relația cu cetățenii, structura organizatorică și identitatea doctrinară. La primul capitol, Preda dorește ca recrutarea noilor membri ai partidului să nu se facă dintr-o perspectivă clientelară, ci dintr-una civică, relația dintre afaceri și politică să fie clarificată mai bine, iar relația dintre diferitele generații din partid să nu se facă pe o logică de confruntare. În al doilea rând, Preda vrea ca liderii PDL să fie pregătiți să accepte o mai mare libertate de opinie în cadrul partidului. “Un partid modern nu e nici o firmă, nici o închisoare. Voturile nu se strâng precum profitul unei firme, iar partidul trebuie să asume o libertate de opinie considerabilă. (…) Un partid nu e modern dacă se îmbată cu iluzia comunicării prin televiziune. Un partid e modern dacă gândește, nu dacă plătește propagandiști capabili să vândă un slogan. Un partid nu e modern dacă vorbește pe o voce”, se arată în comentariul postat pe blog.
Europarlamentarul se pronunță și pentru o separare mai clară a orientărilor doctrinare din interiorul partidului, care cuprinde mai multe orientări ideologice. “Opțiunile liberale, creștin-democrate și de centru conviețuiesc fără frontiere clare în sânul PDL. Nu e nevoie de pașaport, dar parcă o busolă nu ar strica”, conchide Cristian Preda.

Probleme în gestionarea resurselor umane

Și deputatul PDL Sever Voinescu face o analiză a problemelor PDL, punând accent pe cea a resurselor umane. Voinescu afirmă într-un comentariu postat pe blogul său că formațiunea din care face parte “are o problemă” în privința gestiunii resurselor umane, pe care ar trebui ca viitorul Congres al partidului – programat în prima parte a acestui an – să o rezolve. “Da, PDL are o serioasă problemă de gestiune a resurselor umane. Mare problemă! Sper ca apropiatul Congres să o rezolve în bună parte. În ceea ce mă privește, lucrez intens în aceste zile pentru ca la Congres să avem o soluție modernă și rațională la problema «cadrelor»”, scrie Voinescu. Într-un alt comentariu, deputatul PDL admite că relele întregii clase politice se regăsesc și la partidul din care face parte, dar subliniază că aici “bolile nu sunt cronice”. “Eu am intrat în PDL, am candidat pentru PDL și m-am investit cu totul în lupta politică pentru PDL crezînd că e altfel. Lucid, pot să vă spun că PDL este și nu este altfel decît celelalte partide. Cu siguranță că relele întregii clase politice se regăsesc și la PDL. Totuși, la PDL bolile nu sunt cronice. PDL este partidul care are cele mai bune șanse de vindecare. De asta sunt aici”, scrie Voinescu, îndemnându-i pe simpatizanții PDL să nu-și piardă încrederea și speranța. El mai spune că PDL nu e “o cazarmă”, cum se crede.
Spre exemplificare, Voinescu precizează că a existat un moment în care a votat în Parlament altfel decât hotărâse partidul și și-a asumat această poziție în cadrul grupului. Cu toate acestea, povestește deputatul, nimeni nu l-a sancționat, ba din contră, a fost în continuare susținut. “Pentru așa ceva, «democraticul» PNL a exclus parlamentari din partid. Am fost mândru de felul în care grupul PDL a tratat opinia mea, atunci”, spune Voinescu, fără a preciza care a fost momentul în care a votat în afara liniei partidului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns