Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sase pensionari angajati au renuntat la pensie in favoarea salariului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Casa Judeteana de Pensii a identificat 69 de persoane care au pensie in sistemul public de pensii, dar si salariu in sistemul de stat

[slideshow id=1992]

Persoanele care cumuleaza pensia cu salariul nu se prea inghesuie sa declare acest lucru la Casa Judeteana de Pensii (CJP). Pana in 4 ianuarie 2010, angajatorii aveau obligatia, in baza Legii nr. 329/2990, sa depuna la CJP o adresa insotita de declaratiile angajatilor, din care sa rezulte ca opteaza pentru pensie sau salariu. Numai ca din cele 69 de persoane care au pensie in sistemul public de pensii, dar si salariu in sistemul de stat, doar sase au depus pana acum declaratii din care sa rezulte ca opteaza pentru salariu in locul pensiei.

Numarul celor vizati de Legea 329/2009 este insa mai mare de 69, este de parere Vasile Ghise, directorul CJP Maramures. “Lista intocmita de noi a rezultat prin suprapunerea bazei de date privind pensionarii si cea legata de salariatii maramureseni, insa exista si sistemele neintegrate sistemului public de pensii, fiind cazul politistilor, avocatilor si cultelor religioase”, a adaugat interlocutorul. Cei care s-au conformat prevederilor legii sunt doi angajati din invatamant, doi din sanatate, un salariat al Companiei Remin si un reprezentant al unui cult religios. Acestia au declarat ca renunta la pensie in favoarea salariului. Ceilalti ar putea fi depistati in urma controlalelor Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures. “De acum, ITM poate incepe actiunile de control pentru a vedea daca angajatii au facut demersurile necesare privind respectarea Legii 329/2009”, a mai spus Ghise.

ITM nu se grabeste sa inceapa controalele

Numai ca ITM nu se grabeste sa inceapa actiunile de control. “Legea 329/2009 prevede ca atributiile de control revin ITM desi noi nu avem evidenta asupra institutiilor bugetare. De fapt, responsabilitatea este a conducatorilor institutiilor. :i in plus, situatia exacta se va cunoaste abia dupa data de 25 ianuarie, termenul limita de depunere a declaratiilor lunare ale angajatorilor”, ne-a declarat Mircea Onea, purtator de cuvant al ITM Maramures. El a spus ca deocamdata nu a inceput actiunea de control dar ea va fi demarata pana la sfarsitul lunii. Onea a mai adaugat ca directorii sau conducatorii institutiilor bugetare care nu respecta legea mai sus mentionata  risca amenzi de la 2.000 la 5.000 lei.

Reamintim ca beneficiarii dreptului la pensie apartinand sistemului public, dar si sistemelor neintegrate care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, pot cumula pensia neta cu nivelurile astfel realizate, doar daca pensia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie (1.693 lei).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns