Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sindicalistii, informati despre modalitatile prin care se vor reduce cheltuielile de invatamant

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministerul renunta la doua dintre metodele propuse initial pentru ajustarea veniturilor in educatie

[singlepic id=2431 w=320 h=240 float=]

Recent, reprezentantii Ministerului Educatiei s-au intalnit cu sindicalistii pentru a discuta despre modalitatile prin care se vor reduce cheltuielile de invatamant. In urma acestei intrevederi, reprezentantii MECTS au anuntat ca se va renunta la doua dintre metodele propuse initial pentru ajustarea veniturilor in educatie< marirea normei didactice a profesorilor cu gradul I si cu peste 25 de ani vechime si marirea normei didactice.

De asemenea, acestia au prezentat sindicalistilor si rezultatele discutiilor cu inspectorii scolari generali. Astfel, s-a hotarat ca la nivel de comuna sa existe o singura unitate cu personalitate juridica, regruparea claselor paralele sub media prevazuta de lege, predarea educatiei fizice la invatamantul primar sa se faca de catre invatatori, institutori, fara a afecta norma titularilor, regandirea centrelor bugetare la nivelul comunitatilor locale, incadrarea in numar minim de ore al planurilor cadru in vigoare, efectuarea orelor de laborator tehnologic cu intreaga clasa, efectuarea orelor de cultura generala la invatamant vocational, reducerea numarului de clase la invatamantul seral prin compensare prin invatamant fara frecventa.

Este nevoie de progrese scolare de calitate

Liviu Pop, presedintele SLI Maramures, a precizat faptul ca din cele patru masuri propuse pentru reducerea personalului din invatamant doar doua ar putea produce efecte utile, si anume reorganizarea unitatilor cu cel putin 150-300 elevi si incadrarea cadrelor didactice la clasele cu debut (I, a V-a si a IX-a) din mediul urban.

“Masuri peste masuri, reduceri peste reduceri. Toate acestea vor duce catre un singur rezultat, scaderea calitatii educatiei si afectarea elevilor la invatatura din Romania. Nu cred ca trebuie gandit actul educational numai din prisma banului. Pentru o calitate in invatamant este nevoie in primul rand de progrese scolare de calitate, resurse si baza materiala moderna, dar si resursa umana de calitate. Si toate acestea nu se pot realiza fara finantare corespunzatoare. Dar se pare ca guvernantii nu sunt momentan interesati de acest lucru, decat doar de reduceri de cheltuieli de personal, condamnand la analfabetism generatiile viitoare ale Romaniei”, a mai precizat Liviu Pop.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns