Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Valoarea creditelor restante in valuta au crescut de cinci ori

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Imprumuturile in lei au scazut, dar restantele au urmat o panta ascendenta

[singlepic id=4085 w=320 h=240 float=]

Anul trecut a fost unul in care rambursarea creditelor a dat mult de furca atat bancilor, cat si celor care s-au imprumutat de la banci. Restantele au crescut alarmant de mult, iar multi nu mai fac fata ratelor si penalitatilor care cresc exponential. S-a ajuns ca in decurs de un an, valoarea creditelor restante ale maramuresenilor sa fie de cinci ori mai mare.

La finele lunii noiembrie a anului trecut, creditele in lei totalizau 1,319 miliarde lei, in timp ce restantele au ajuns la 66,60 milioane lei. O situatie ceva mai buna privind rambursarea imprumuturilor este in cazul creditelor in valuta. Desi valoarea acestor credite este cu aproximativ 40% mai mare, restantele sunt inferioare celor din prima categorie. Creditele in valuta totalizau 1,85 miliarde lei, iar datoriile neachitate putin peste 50 milioane lei. Comparativ cu anul trecut, valoarea imprumuturilor in lei a scazut, dar restantele au urmat o panta ascendenta. Situatia este similara si la creditele in lei. Gheorghe Branzei, directorul sucursalei BNR din Baia Mare, puncteaza evolutia imprumuturilor din 2008 si pana la finele anului trecut. “In perioada semestrului II al anului 2008, soldul lunar al creditelor in lei a urmat o linie ascendenta, explicabila prin increderea  crescuta in moneda nationala, atat din partea agentilor economici cat si a personele fizice. Anul trecut insa a urmat o perioada descendenta, cu exceptia lunilor de sfarsit de an pentru creditele acordate populatiei, credite de consum in principal, cand s-a inregistrat o crestere a soldului, determinata in mare parte de creditele restante”.

Restantele imprumuturilor in lei s-au dublat

Gheorghe Branzei a subliniat ca in noiembrie 2009, fata de aceeasi luna a anului trecut, valoarea creditelor restante in lei a crescut cu 212%. El a adaugat ca “scaderea lunara valorica a soldului creditelor in lei in cursul anului 2009, comparativ cu precedentul, denota atentia acordata atat de agentii economici cat si de populatie spre rambursarea imprumutului mai degraba decat in a investi”. In ce privesc creditele in valuta luate de maramureseni in 2009, acestea au fost mai mari decat cele in lei. Intre cei doi imprumutatori, agenti economici si populatie, cei din urma au luat mai multi bani de la banci. Explicatia este stabilitatea relativa in timpul anului trecut a cursului de schimb leu/alte valute, indeosebi leu/euro, in timp ce dobanda activa la imprumuturile in lei, practicata de unitatile bancare nu a fost stimulativa pentru potentialii imprumutatori. Branzei a mai tinut sa sublinieze ca se remarca, ingrijorator, cresterea in 2009 a creditelor restante, in valuta, ea fiind localizata in principal la populatie. In noiembrie 2009, comparativ cu perioada similara a anului precedent, reastantele creditelor in valuta au crescut cu 504%.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns