Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PDL și UDMR au votat la unison împotriva amendamentelor depuse de PSD și PNL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dezbaterea în plen a bugetului pe 2010 s-a reluat miercuri  în lipsa reprezentanților PSD și PNL, parlamentarii PDL și UDMR votând articolele 4 și 5, amânate marți la vot, fără amendamentele care fuseseră retrimise la comisii și care au generat dispute între grupurile parlamentare.

Astefel, parlamentarii PDL și UDMR au votat la unison articolele contestate din buget, în absența PSD și PNL.

Au fost adoptate toate articolele bugetului

Parlamentarii au votat toate articolele din proiectul Legii bugetului de stat pe 2010, la final parlamentarii PSD cerând să se revină asupra articolului 4, dar Roberta Anastase a spus că a fost dat deja un vot pe acest articol înainte ca social-democrații să se întoarcă din pauza de consultări.
Într-o oră, parlamentarii au reușit să voteze articolele din buget, de la 16 până la 29, inclusiv articolele amânate marți, 4 și 5, pentru modificarea amendamentelor în Comisiile de buget. Doar câteva dintre amendamentele admise în Comisiile de buget-finanțe au trecut de votul plenului.
În momentul în care președintele de ședință, Roberta Anastase, a dispus trecerea la anexele care conțin bugetele ordonatorilor de credite, viceliderul PSD Aura Vasile a cerut să se reia punctul 4, așa cum s-a decis la începutul ședinței de miercuri. Social-democratul Anghel Stanciu a contestat faptul că s-ar fi întrebat dacă susține cineva amendamentele respinse la articolul 4, cerând stenograma ședinței și o pauză pentru a o consulta, iar Roberta Anastase i-a replicat că dezbaterea pe articolul 4 s-a încheiat înainte ca social-democrații să se întoarcă din pauză.

PSD și PNL acuză PDL că nu respectă înțelegerile politice

Viceliderul grupului deputaților PNL, Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri că PDL nu a respectat înțelegerea politică privind repartizarea sumelor defalcate de la buget pentru echilibrarea bugetelor locale și că, în aceste condiții, nu se așteaptă ca bugetul să fie votat până vineri.
“Asistăm la o premieră în Parlamentul României, în sensul în care nu se respectă o înțelegere politică. Ieri a fost o înțelegere politică a grupurilor parlamentare împreună cu ministrul Administrației și cu ministrul Finanțelor în ceea ce privește repartizarea sumelor în proporția de 30 și 70% prin hotărâre de Consiliu Local, ținând cont de o serie de criterii. Am considerat că înțelegerea politică este suficientă, urmând ca astăzi în Comisiile de buget-finanțe reunite să putem revizui acel amendament ca să-l punem în acord cu înțelegerea și să nu fie nicio eroare. Din păcate, grupurile PDL au anunțat că nu mai respectă înțelegerea, și acum suntem într-un blocaj”, a explicat Nicolăescu la finalul pauzei de consultări solicitate de grupul PSD. Nicolăescu a spus că nu cunoaște motivul pentru care PDL s-a răzgândit, dar acest lucru este greu de acceptat în condițiile în care a existat o înțelegere politică prealabilă.

Pauză pentru verificarea cvorumului

Parlamentarii au luat pauză pentru verificarea cvorumului de ședință, la solicitarea deputatului PSD Mugurel Surupăceanu, după o oră și jumătate de dezbateri asupra bugetului Secretariatului General al Guvernului și după adoptarea bugetelor Avocatului Poporului, CNA și CNSAS.
Parlamentarii au votat bugetele Avocatului Poporului  și al CNA în forma Guvernului, dar și pe cel al CNSAS cu un amendament potrivit căruia se transferă suma de 13.000 lei de la alineatul “sporuri pentru condițiile de muncă” la cel privind “salariile de merit”. Senatorii și deputații au început apoi dezbaterile asupra bugetului Secretariatului General al Guvernului, social-democrații susținându-și, pe parcursul a 90 de minute, aproape 100 de amendamente prin care solicitau suplimentarea fondurilor pentru renovarea sau construcția de biserici. Toate amendamentele au fost respinse, pe rând, de plenul celor două Camere.
Pe parcursul votării amendamentelor, deputatul PSD Anghel Stanciu a cerut verificarea cvorumului de ședință, imputându-i președintei de ședință, Roberta Anastase, că nu respectă regulamentul și avertizând-o că deputații ar putea face demersuri pentru a o schimba. “Nu e posibil să încalci regulamentul. O să facem și acțiuni să te dăm jos. (…) V-aș ruga să aveți amabilitatea să verificați de fiecare dată dacă ce ați precizat e corect, anume că suntem în cvorum, dar unii nu votează”, a cerut Stanciu.

Discuții pe banii alocați bisericilor

Deputații și senatorii au analizat mai bine de două ore amendamente care vizează alocarea de fonduri pentru refacerea sau construcția unor biserici și mănăstiri, amendamente susținute de către parlamentarii PSD.
Cei mai preocupați de soarta lăcașurilor de cult, atât ortodoxe cât și romano-catolice, sunt deputații PSD de Neamț Ioan Munteanu și Victor Surdu. Munteanu a susținut câteva zeci de asemenea amendamente în favoarea bisericilor din colegiul său, invocând măcar sprijinul parlamentarilor puterii care au numele cu cel al sfinților care patronau o biserică sau alta: Constantin și Elena, Gheorghe sau Dumitru. Succesul a fost nul, deoarece toate amendamentele i-au fost respinse.
O altă metodă a încercat colegul său Victor Surdu. “Vă cer sprijinul pentru construirea unei biserici în comuna Tupilați, acolo unde s-au tupilat oștenii lui Ștefan cel Mare care au supraviețuit masacrului de la Valea Albă, din 1476. De atunci, sătenii de acolo sunt supărați pe Ștefan cel Mare că nu a ctitorit o biserică și acolo. Haideți să-i ajutăm să le treacă supărarea!” a spus Surdu, însă nici strategia sa nu a fost mai eficientă.

Geoană vorbește de un adevărat război civil

Președintele PSD, Mircea Geoană, a afirmat miercuri că ar trebui ca guvernanții să dea dovadă de mai multă “înțelepciune” și mai puțină “încăpățânare” în privința unor amendamente ale opoziției care ar avea susținerea inclusiv a unor parlamentari PDL. “Vom fi în favoarea amendamentelor care au bun-simț și, dacă ar fi un pic mai multă deschidere și până la urmă mai multă inteligență politică din partea guvernanților, ar înțelege că o parte din amendamentele noastre sunt și în interesul lor, pentru că nu cred că este normal ca cineva să-și dorească ca în România să înceapă un adevărat război civil, cu pensionarii în grevă, cu salariații din bugetari în grevă, cu sectorul privat și-așa înnebunit de taxe și de impozite. Cred că în acest moment ar trebui să existe puțin mai multă înțelepciune politică și dorința de a ieși dintr-un fel de puritanism: «nu se poate modifica nimic față de proiectul transmis de Guvern în Parlament» Ce e Parlamentul, un fel de căsuță poștală în care pui timbru și după aia speri că ai scăpat de această dezbatere? Vă spun că sunt parlamentari PDL care sunt de acord cu noi. De aceea, eu fac apel la puțină luciditate”, a comentat Geoană.

Deficitul bugetar finanțat din împrumuturi

Ministrul Finanțelor, Sebastian Vlădescu, a declarat că împrumutul de un miliard euro pe care România îl va lua de pe piața externă nu iese din limitele programului de finanțare stabilit pe 2010 și că acesta este necesar pentru “finanțarea deficitului bugetar și pentru diversificarea piețelor”.
“Este nevoie de finanțare și una din surse este și finanțarea externă. România nu se poate finanța, în mod constant, numai de pe piața internă, deci face parte din programul de finanțare, nu este nicio nevoie suplimentară sau în afara programului de finanțare stabilit pe anul 2010”, a spus Vlădescu, miercuri, la Parlament, răspunzând la întrebarea de ce este nevoie de un miliard de euro prin emisiunea de eurobonduri. El a mai arătat că România se împrumută în mod constant și faptul că se împrumută pe piața internă sau externă nu înseamnă decât o diversificare a piețelor.
Vlădescu a precizat că nu este o problemă dacă România își permite un alt credit, ci că “nu este vorba de excedarea limitelor de împrumut stabilite pe acest an”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Alcoolul si urmarile lui

Asculta acest articol Grigore C., de 27 de ani, din Borsa, fiind cu mintea tulburata de bauturi alcoolice, arunca si