Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Bugetul de stat a fost adoptat cu 192 de voturi “pentru” și 138 “împotrivă”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Niciun amendament al opoziției nu a fost aprobat, iar bugetele ministerelor au trecut cu majoritate confortabilă

Plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului a început, joi, cea de-a patra zi de dezbateri la proiectul bugetului de stat pe 2010, cu o întârziere de 30 de minute, efectuându-se apelul nominal, după ce în ziua precedentă niciun amendament al Opoziției nu a fost aprobat.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat joi seară bugetul de stat pe 2010, în favoarea acestuia înregistrându-se 192 voturi, iar împotrivă 138. După ce au votat bugetul de stat, parlamentarii au început dezbaterile la bugetul asigurărilor sociale. Dezbaterile la bugetul de stat pe 2010 au fost suspendate, miercuri seară, puțin după ora 20.30, după ce parlamentarii au discutat, în aproape o oră, 38 de amendamente depuse la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Parlamentarii PSD și-au susținut în plen, pe rând, amendamentele depuse la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, ajungând ca în aproape o oră de dezbateri să se voteze 38 din cele 3.396 de amendamente la acest buget. Președintele de ședință, Roberta Anastase, a suspendat lucrările plenului, anunțând reluarea acestora joi dimineață la ora 10.00.

SGG primește cu 40.000.000 lei mai mult

Senatorii și deputații au hotărât, miercuri seară, suplimentarea bugetului Secretariatului General al Guvernului cu suma de 40.000.000 lei la capitolul “Cultură, recreere și religie”, repartizarea sumelor pe unități de cult urmând să fie făcută prin Hotărâre de Guvern.
Plenul reunit al Camerei și Senatului a adoptat, miercuri seară, bugetul Ministerului Afacerilor Externe în forma propusă de Guvern, respingând toate amendamentele propuse de parlamentari. De asemenea plenul a respins, miercuri, amendamentul comisiei de buget-finanțe prin care bugetul Curții Constituționale era diminuat cu 6,3 milioane lei.
Tot miercuri, Parlamentul a finalizat adoptarea articolelor proiectului de buget de stat pe anul 2010 și a trecut la dezbaterea anexelor, aprobând bugetele Președinției, Senatului, Camerei Deputaților, ICCJ, Consiliului Legislativ și Curții Constituționale.

PSD si-a stabilit strategia într-un restaurant din Buftea

Parlamentarii PSD au sărbătorit miercuri seară, după suspendarea discuțiilor la buget, într-un restaurant din Buftea. Potrivit unor participanți, cel care i-ar fi invitat pe pesediști la restaurant ar fi liderul senatorilor, Ion Toma, care și-ar fi sărbătorit cu întârziere de o săptămână ziua numelui. Și președintele PSD, Mircea Geoană, a fost prezent la petrecere, el sosind la Buftea după ce a participat la o emisiune TV.
Pe de altă parte, parlamentari din PDL au ironizat gestul pesediștilor de a cere suspendarea ședinței Parlamentului de miercuri seară din rațiuni de oboseală, pentru ca apoi să meargă la restaurant. “În loc să rămână la buget, au cerut suspendarea lucrărilor cu o oră jumătate înainte de expirarea timpului alocat”, spunea miercuri seară un pedelist.
Viceliderul de grup al deputaților PSD, Aura Vasile, a solicitat inițial o simplă pauză. “Ținând seama că se lucrează de dimineața, fără să fi avut pauză de masă, colegii mei cer o scurtă pauză de consultare, timp pe care îl vor folosi colegii mei să bea un pahar de apă”, a spus Aura Vasile.

PSD a renunțat la amendamente

Viceliderul grupului deputaților PSD, Aura Vasile, a anunțat, la capătul unei pauze de consultări între liderii de grup, că parlamentarii PSD și PC nu-și vor mai susține în plen amendamentele care au fost respinse la comisii, invocând refuzul sistematic al puterii de a vota vreo propunere a opoziției.
Anterior un parlamentar PSD a anunțat că a renunțat la amendamente pe motiv că durează mult până le citește și oricum nu trec. Ca urmare bugetele ministerelor au fost aprobate în unanimitate, pe bandă rulantă. PSD a continuat să susțină doar majorarea punctului de pensie, din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Bugetul Turismului, modificat prin redistribuire

Plenul Parlamentului a adoptat joi, cu 182 de voturi “pentru”, 112 “împotrivă” și trei abțineri Anexa Legii bugetului de stat pentru anul 2010 privind bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.
Senatorii și deputații au admis, cu 273 de voturi “pentru”, și un amendament al comisiilor de buget finanțe, care înseamnă de fapt o redistribuire. Astfel, s-a decis suplimentarea capitolului 70.01 – “Locuințe, servicii și dezvoltare publică” – alineatul 51.01.01 (“Transferuri între unități ale administrației publice”) – cu suma de 500 mii lei necesară finalizării tehnologiei de reabilitare seismică a clădirilor și structurilor vulnerabile la seism pe anul 2010 și pentru elaborarea noilor coduri de proiectare antiseismică.
În ceea ce privește sursa de finanțare, este indicată diminuarea în anexa 3/15/02 la capitolul 70.01 “Locuințe, servicii și dzvoltare publică” a alineatului 51.02.03 (“Subprogramul privind pietruirea, reabilitarea, modernizarea și / sau asfaltarea drumurilor de interes local clasate”) cu suma de 500 mii lei.
În rest, senatorii și deputații au respins și în plen toate cele 3.396 de amendamente respinse de comisii.

Agricultura nu primește alocații suplimentare

Parlamentarii au votat bugetul Ministerului Agriculturii fără suplimentarea de 2,1 miliarde de lei aprobată în Comisiile de buget-finanțe, chiar dacă social-democrații au pledat insistent pentru necesitatea susținerii agricultorilor și în 2010.
La bugetul Ministerului Agriculturii, social-democrații au susținut câteva dintre amendamentele respinse, care însă nu au trecut de votul plenului. Dezbateri mai aprinse a generat amendamentul admis de Comisiile de buget-finanțe prin care se suplimenta bugetul Agriculturii cu 2,1 miliarde lei pentru acordarea ajutoarelor de stat agricultorilor în 2010. “Până și finanțiștii au fost convinși de către agricultori că este necesar să admitem acest amendament și din rațiuni economice, spunem noi”, a pledat Viorel Ştefan, președintele Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților. “Nu lăsați agricultura în suferință în acest an pentru că vom pierde cu toții”, a spus Ştefan, colegul său de partid Victor Surdu preluând și el cuvântul pentru a susține adoptarea acestui amendament.
Pledoariile deputaților au primit răspuns din partea ministrului Sebastian Vlădescu, care a subliniat că modelul de subvenție directă în agricultură nu va mai fi aplicat din 2010, sector care fi taxat “sub toate formele sale”, iar statul va susține agricultura prin schemele de ajutor aprobate de Comisia Europeană. Vlădescu a mai arătat și că banii alocați până acum în domeniul agriculturii nu prea s-au întors înapoi. Amendamentul a fost respins prin vot.

Bugetul Mediului – 1,5 miliarde lei

Parlamentarii au aprobat joi bugetul Ministerului Mediului și Pădurilor cu amendamentele admise anterior și de comisiile de buget-finanțe, iar ministrul Laszlo Borbely a spus în plenul Parlamentului că va împărți corect fondurile și că s-ar putea cheltui 1,5 miliarde lei din fondul de mediu în 2010.
Senatorii și deputații au adoptat, cu 193 voturi favorabile, 116 “împotrivă” și o abținere, anexa din proiectul de buget pe 2010 privind Ministerul Mediului și Pădurilor, cu cele șapte amendamente adoptate de comisiile de finanțe. Toate amendamentele la Mediu care fuseseră respinse în cadrul Comisiilor au fost respinse și de plenul reunit al celor două Camere.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns