Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

106 ani de la nasterea pianistului si compozitorului sighetean Géza Frid

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

El isi datoreaza cariera scriitorului rus Lev Tolstoi

[slideshow id=2182]

Una dintre personalitatile care au marcat muzica secolului XX a fost pianistul si compozitorul Géza Frid, nascut la 25 ianuarie 1904, la Sighetu Marmatiei, “paradisul terestru de la poalele Carpatilor, intre tumultuoasele ape ale Izei si Tisei” cum avea sa scrie in memorii.

Talent muzical de exceptie – primul concert il da la varsta de 6 ani – a studiat la inceput cu mama si profesorii sigheteni, apoi cu Bartók Béla si Kodály Zoltán. Cei doi mari muzicieni nu au fost singurele personalitati care au marcat viata tanarului Géza< a fost prieten cu compozitorul Maurice Ravel si cu scriitorul Thomas Mann, dar cel mai important rol l-a avut scriitorul rus Lev Tolstoi, care l-a intalnit in anul 1910 si care, dupa ce l-a ascultat improvizand la pian pe teme populare rusesi, l-a convins pe tatal tanarului sa-l sprijine in continuarea studiilor. La sugestia marelui scriitor, micutul Géza este inscris la scolile si academiile de muzica din Budapesta, unde studiaza pianul cu Bartók Béla si compozitia cu Kodály Zoltán. Pe langa studiul pianului, Bartók Béla il initiaza si in culegerea de folclor, Géza Frid insotindu-si maestrul in Maramuresul natal, unde, impreuna cu profesorul Ioan Busita culeg folclor romanesc in satele de pe valea Izei.

A fost pasionat de sport

In anul 1927 il intalneste pe violonistul Székely Zoltán, pe care-l va acompania in multe dintre turneele europene. Tot la sugestia acestuia se muta la Amsterdam. Personalitate colorata, plina de viata, pe langa studiu, compozitii, concerte sustinute pe scenele lumii si lectura, Géza Frid a fost o prezenta permanenta a salilor de sport, a competitiilor de sah, biliard si a terenurilor de tenis, castigand chiar campionatul Bavariei la tenis de camp. In orasul natal, in “paradisul de la poalele Carpatilor”, s-a intors in anul 1971, fiind primit cu toate onorurile, concertul sustinut pe scena salii “Studio” fiind inregistrata si pe pelicula de operatorii Televiziunii Romane.

Géza Frid a incetat din viata la Amsterdam, la 13 septembrie 1989, lasand in urma peste o suta de compozitii muzicale, in jur de doua mii de concerte sustinute pe toate scenele mari ale lumii si sute de tineri muzicieni care i-au fost studenti la Conservatorul de Muzica din Utrecht.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns