Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Între unitate şi dezbinare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ne întrebăm care a fost cel mai relevant eveniment de la sfârşitul săptămânii trecute, sărbătorirea Unirii la Iaşi sau tensiunile create de anunţarea unor candidaturi la şefia PSD. Desigur, la Iaşi atenţia a fost atrasă de cei doi lideri importanţi ai acestei perioade, Traian Băsescu şi Mircea Geoană. Şeful statului a profitat din plin de experienţele politice ale Unirii pentru a repeta că şi la aceeastă oră, ca şi atunci, este nevoie de reforme şi, la fel, de unitate naţională, socotind copilărească ideea unei autonomii locale. Mircea Geoană a adresat o chemare la unitate, care să şteargă divergenţele şi “cârcotelile”. Este în afara oricărei îndoieli că după o campaneie electorală care a împărţit naţiunea între doi candidaţi o astfel de solicitare este de bun augur şi poate este un pas înainte tocmai pentru cel ce nu a acceptat în ruptul capului pierderea alegerilor.
Dar îndemnul său ar putea fi un reflex şi la faptele ce tocmai se petrec în PSD. La rândul ei, aceeastă formaţiune politică a intrat în transa alegerii unei noi conduceri. În ajunul adunării din centrul Iaşiului, o grupare de 39 de filiale PSD s-au întrunit sub comanda lui Mircea Geoană şi a echipei sale, iar altele au făcut acelaşi lucru, dar în Bucureşti, sub conducerea lui Ion Iliescu şi Adrian Năstase. Primii şi-au anunţat deja sprijinul pentru candidatura lui Mircea Geoană, ceilalţi nu este exclus să fie partizanii lui Adrian Năstase.
În afara celor două nume însă au mai fost date publicităţii şi candidaturile lui Miron Mitrea şi Cristian Diaconescu. În luna rămasă până la congresul partidului, lupta se va încinge. Niciunul din candidaţii anunţaţi nu ar fi făcut acest pas important dacă nu ar fi avut certitudinea unui sprijin autentic din interior, din partea membrilor partidului. Deja sunt voci mai expresive şi mai cunoscute opiniei publice din interiorul PSD care s-au manifestat în sprijinul unuia sau altuia dintre candidaţi. Mircea Geoană probabil că are într-adevăr susţinerea unor social-democraţi, şi anume a acelora cu care a avut raporturi bune din 2005 până în prezent. În defavoarea sa are bila neagră a pierderii alegerilor prezidenţiale în ciuda faptului că a avut sprijinul larg al tuturor forţelor politice în afara PDL. Adrian Năstase este şi acum un politician la fel de abil ca şi pe vremea când conducea partidul, dar mai are şi experienţa situaţiilor când a fost ostracizat şi menţinut la periferia grupării social-democrate. În privinţa celor doi, se poate spune că există şi temerea membrilor PSD că, veniţi ei la conducerea partidului, mulţi “vor fi beliţi”. Adrian Năstase are cele mai multe poliţe de plătit detractorilor săi din PSD, dar la fel şi Mircea Geoană, care nu va scăpa prilejul să se răzbune pe cei ce nu l-au sprijinit în campania electorală. E firească ipoteza unor analişti politici că alegerea unuia dintre cei doi trezeşte mai temeri în rândul social-democraţilor.
Miron Mitrea şi Cristian Diaconescu reprezintă noutatea.  Primul este un critic îndârjit al lui Mircea Geoană, pe drept cuvânt de altfel, acesta fiind marele perdant al alegerilor. Cândva şi-a propus să moară încleştat de beregata acestuia şi se va face luntre şi punte ca să nu fie reales Geoană, în ultimă instanţă sprijinind un alt candidat, de preferinţă pe Cristian Diaconescu. În sfârşit, acesta din urmă este o mare speranţă. Cu statura lui prestigioasă, dacă va găsi o susţinere în partid, va da o cu totul altă înfăţişare social-democraţiei, apropiind-o de cea europeană. Chemarea la unitate a lui Mircea Geoană ar putea deci să aibă o legătură directă cu dezbinările actuale din PSD.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns