Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Monica Macovei și Cristian Preda cer reformarea politicii de cadre în PDL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Europarlamentarii Monica Macovei și Cristian Preda și-au prezentat luni, în fața Biroului Permanent Național, propunerile de modificare a statutului PDL, Macovei spunând că liderii partidului au avut o atitudine receptivă față de propunerile lor.

Cei doi le-au spus liderilor PDL că reforma partidului trebuie să vizeze trei paliere esențiale. Primul se referă la îmbunătățirea relației cu societatea astfel încât să se implice mai mulți oameni în partid. Al doilea palier vizează construirea unui nou mecanism de colaborare între aleșii locali, aleșii centrali și cei din sfera executivă, iar al treilea clarificarea doctrinară. “Credem că este nevoie de o clarificare doctrinară pentru că suntem cel mai mare partid din România și trebuie să găsim o formulă care să amenajeze împreună toate sensibilitățile politice din acest partid”, a spus Preda la sfârșitul reuniunii.

PDL are nevoie de oameni competenți

În schimb, Monica Macovei a accentuat nevoia unei noi politici de resurse umane a partidului. “Politica de resurse umane este esențială pentru modernizarea oricărui partid: trebuie oameni cu specialitate, cu expertiză în toate domeniile, care se numesc în funcțiile publice sau guvernamentale, adică pe criterii profesionale, și nu pe bază de telefoane. La tot ce am spus a existat un răspuns pozitiv, sunt conștienți că au nevoie de o politică de resurse umane. Au înțeles că este spre binele lor să aibă oameni competenți, să numească oameni competenți și știu asta de mult timp”, a spus Macovei despre întâlnirea cu liderii PDL. Macovei a precizat că ea și Preda își doresc să facă parte din Comisia de statut ce va analiza direcțiile de reformă internă. “PDL este fericit că ne are pe noi, veniți din afara partidului, și avem o atitudine proaspătă și vrem să aducem alții ca noi. Noi discutăm de construirea prin statut a unor proceduri care să asigure numai numirea unor oameni competenți, nu am discutat de cazuri concrete. Noi construim în acest partid”, a conchis Macovei.

Preda se pronunță pentru o diversitate a opiniilor

Preda s-a pronunțat și pentru o diversitate a opiniilor în interiorul partidului, diversitate care ar putea aduce beneficii. “Am apreciat că se vorbește pe mai multe voci în interiorul partidului, în alte partide oamenii ar fi fost dați afară. Sunt bucuros că nu s-a întâmplat așa, nu mi-ar fi plăcut să fiu exclus. Se poate asuma această diversitate, ea este sănătoasă pentru că îmbogățește felul în care arată un partid politic”, a spus Cristian Preda. Întrebat dacă i s-a reproșat faptul că a ales să se exprime mai întâi pe blog și apoi în forurile interne ale partidului, Preda a răspuns: “Membrii PDL sunt pe cale să înțeleagă cât de importante sunt blogurile în România și în alte părți”.

Alegeri interne pentru desemnarea candidaților la funcții publice

Preda a spus că PDL ar putea lua în considerare organizarea de alegeri interne pentru desemnarea candidaților la funcții de demnitate publică, precum cele de parlamentar. “Modelul alegerilor primare funcționează foarte bine în contextul politic american. O competiție există în interiorul organizațiilor, ea însă nu este deschisă și nu este pusă în scenă așa cum se întâmplă în alte spații politice”, a opinat Preda.

Sever Voinescu: PDL trebuie să-și schimbe sigla și numele

Deputatul PDL Sever Voinescu a declarat luni că PDL ar trebui să-și clarifice doctrina, să adopte altă siglă, trandafirii fiind simbol socialist, și să-și schimbe denumirea, el propunând titulatura Partidul Popular.
“Cred că partidul trebuie rebranduit. Trebuie asumată o doctrină foarte clară, chiar și la nivelul siglei. Noi avem trandafiri, care reprezintă un simbol socialist. M-am gândit că denumirea Partidul Popular ar fi mult mai potrivită, mai clară și ar exprima mult mai clar ceea ce suntem noi acum”, a declarat Sever Voinescu.
Secretarul general al PDL, Vasile Blaga, pare a susține necesitatea clarificării doctrinare a PDL, inclusiv prin schimbarea siglei și denumirii partidului.  Blaga a amintit că partidele populare au o tentă puternică creștin-democrată, sugerând că este posibil ca doctrina PDL să se orienteze către acest curent ideologic. Nu însă și spre adoptarea anumitor concepte de sorginte liberală promovate în partid de grupul foștilor pelediști din jurul lui Teodor Stolojan. “Deja este prea mult”, a apreciat Vasile Blaga.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns