Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Intretinerea anuala a unei masini costa cu 15-20% mai mult decat in 2009

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Trebuie luat in calcul atat combustibilul, reparatiile, cat si asigurarile si impozitul

[slideshow id=2310]

Anul acesta costurile legate de intretinerea masinii au crescut ca urmare a majorarii unor taxe si a impozitului. Asa ca, atentie, o masina, oricat de ieftina ar fi la cumparare, aduce cheltuieli destul de insemnate in bugetul familiei. Aceasta deoarece intretinerea anuala a unui autoturism poate ajunge pana la cateva mii de lei.

Cand vorbim de intretinerea unei masini trebuie sa luam in calcul combustibilul, reparatiile, asigurarile si impozitul. Taxa auto sau impozitul pe masina, cum il denumesc unii, s-a majorat anul acesta cu 20% in comparatie cu anul trecut. Astfel, la o masina cu capacitatea cilindrica de 1.200-1.400 cmc, impozitul anual este de aproximativ 60 lei, dar creste la masinile de lux. Insa nu doar acest impozit s-a scumpit, ci si polita anuala pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, cu 30-40%. Si rovigneta, necesara pentru drumurile nationale si judetene, s-a majorat cu 11% pentru anul acesta. O alta cheltuiala este cea legata de revizia tehnica la intervale recomandate de producator. Costurile depind de tipul reviziei, de problemele descoperite, de tarifele unitatilor de service si sunt cuprinse intre 500 si 1.500 lei. Reviziile se recomanda a fi facute anual sau la un anumit numar de kilometri parcursi. Legislatia rutiera prevede obligativitatea inspectiei tehnice periodice (ITP), control care se face o data la doi ani de catre firmele autorizate. Pentru acest lucru, posesorii de autoturisme vor scoate in buzunar intre 100 si 150 lei, in functie de service-ul ales.

15-30 lei, spalatul interior al unui autoturism

Taxa de parcare este si aceasta o cheltuiala ce trebuie luata in calcul. Aceasta pentru ca un abonament valabil la orice parcare din Baia Mare costa 430 lei. Apoi mai trebuie socotite si micile reparatii, respectiv curatarea masinii si nu in ultimul rand combustibilul. Tarifele pentru centrarea rotilor sunt de aproximativ 30 lei, vulcanizarea costa 20 lei, iar curatarea autoturismului 20-30 lei. Daca verificarile si reviziile, precum si aprovizionarea cu carburant sunt obligatorii, cand e vorba de spalat masina oamenii mai amana aceste operatiuni.

“De cand cu criza, unii isi spala masinile de doua trei ori pe an, desi ar fi bine sa fie curatate cam o data de doua ori pe luna. Majoritatea firmelor au masini albe care necesita sa fie spalate des, dar din cauza binelui ce-i in tara asta nu-si permit acest lucru”, ne-a precizat Alin Gavrilas, muncitor la o spalatorie auto din Baia Mare. Spalatul interior al unei masini costa intre 14 si 20 lei, in functie de marimea masinii, iar daca se opteaza pentru curatare completa (interior si exterior) tariful este de cuprins intre 20 si 30 lei, a adaugat interlocutorul. Asa ca numai “toaletarea” masinii costa cel putin 200 lei pe an. Adunand toate cheltuielile, se ajunge la o suma destul de mare, de cateva mii de lei, pe care cei care se plimba cu masina trebuie sa o aloce intr-un an.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns