Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satenii din Valeni se impotrivesc desfiintarii scolii din localitate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Zeci de parinti au protestat la Inspectoratul Scolar Judetean

[slideshow id=2351]

Un grup de 40 de parinti din localitatea Valeni, comuna Calinesti, au facut scandal, joi, la Inspectoratul Scolar Judetean Maramures. Motivul pentru care aceste persoane au venit atatia zeci de kilometri este desfiintarea unitatii de invatamant din comuna. Fiind dispererati ca odraslele lor vor avea de strabatut zilnic 5 kilometri pana la scoala din centrul comunei Calinesti, ei au au cerut conducerii ISJ sa clarifice situatia, in conditiile in care directorul Petru Ciceu ameninta cu inchiderea ei. Acesta nu poate sa isi asume responsabilitatea de a plati dascalii din buzunarul lui.

“Vor sa ii duca pe prunci la scoala ca pe vite la targ”

In momentul de fata invata 55 de copii in ciclul primar si 63 in cel gimnazial. Legea spune ca acolo unde numarul de elevi din doua clase este sub 25 acestea trebuie unite, chiar daca acest lucru implica invatamantul simultan. ~nsa parintii refuza si aceasta varianta. Parintii elevilor nu vor sub nicio forma desfiintarea unitatii de invatamant si spun ca daca acest lucru se va intampla ei nu isi vor mai da copiii sa invete carte si ii vor tine acasa. “Nu acceptam sa ne ducem pruncii in Calinesti. Directorul Ciceu a spus ca va asigura transportul, iar daca cei mici nu incap in microbuz va mai pune o bancuta pe interval si se vor inghesui. Asa ceva e inuman. Vor sa ii duca la scoala ca pe vite la targ. ~n plus, ce facem iarna, pe zapada si frig. Trezim copiii la sase dimineata?”, a declarat o mama revoltata. “Nu putem accepta nici in ruptul capului sa se faca ore in regim de simultan. Acest lucru inseamna ca elevii invata doar jumatate de an. Practic, dintr-o ora, fiecare copil se alege cu doar 25-30 de minute, pentru ca profesorul trebuie sa predea doua lectii. Asa ceva nu este normal”, a declarat un alt parinte.

Reprezentantii ISJ se vor intalni cu valenarii

Reprezentantii ISJ Maramures, respectiv Mariana Pop, inspector scolar general, si Vasile Pop, inspector scolar general adjunct, au incercat sa le explice oamenilor atat prevederile legale, cat si situatia exacta a institutiilor de invatamant din comuna Calinesti. Cei doi au negat ca scoala din Valeni va fi desfiintata si copiii mutati, dar au precizat ca situatia trebuie analizata la fata locului, impreuna cu Mihai Nemes, primarul localitatii, si directorul scolii, pentru a vedea exact ce se poate face in vederea evitarii unui invatamant simultan. “Finantarea se face din acest an in functie de elevi. Adica se aplica principiul costului pe elev. Daca dumneavostra nu aveti suficienti elevi in scoala, ordonatorul de credite, respectiv Primaria, nu va avea de unde sa plateasca profesorii. De aceea trebuie sa ne intalnim cu totii si sa vedem exact care este cea mai buna solutie”, a subliniat Mariana Pop. O astfel de intalnire va fi stabilita saptamana viitoare, atunci cand intreaga suflare din Valeni, impreuna cu autoritatile, vor decide soarta scolii.

Pavel Filip, purtator de cuvant: “Actiunea a fost determinata de comunicarea  ineficienta la nivel de localitate dintre conducerea scolii si primarie. De asemenea, actiunea a fost determinata in momentul in care s-a realizat studiul realizat privind aplicarea, de la 1 septembrie, a unei noi formule de finantare in invatamant, respectiv costurile standard pe elev. In aceasta situatie, scolile mici nu au sursa de finantare pentru plata salariilor. Motiv pentru care se incearca o concentrare a elevilor la scoala centru de comuna, care sa devina o unitate de referinta pentru comuna respectiva cu cadrele didactice calificate cu biblioteci scolare, conectare la Internet, ambient placut, toate conditiile”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns