Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Liderul UDMR Sf. Gheorghe sustine că limba maghiară trebuie oficializată în toată Transilvania

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pre;edintele UDMR Sf. Gheorghe, Antal Arpad, consideră că limba maghiară este “de facto” oficială în Secuime, ;i ar trebui să fie ;i ar trebui să fie la fel în toată Transilvania. Potrivit liderului maghiar, solicitarea Consiliului Naional Secuiesc (CNS) privind oficializarea limbii maghiare în Secuime nu este o noutate, întrucât ;i UDMR a vorbit de multe ori despre acest aspect, dar la nivelul întregii Transilvanii.

“În Secuime eu zic că de facto limba maghiară e limbă oficială, să fim serio;i. Deci, de fapt, în Secuime limba maghiară este oricum oficială. Că în anumite instituii militarizate acest lucru nu se aplică încă, este o problemă, dar de facto eu spun că în Secuime limba maghiară este limbă oficială. Ar trebui să fie ;i de jure, dar nu numai în Secuime limbă oficială, ci în Transilvania, ;i asta a spus UDMR dintotdeauna, că pe lânga limba română, ;i cea maghiară să fie oficială”, a declarat Antal Arpad.

În opinia lui Antal Arpad, nu există contradicii între ceea ce vrea CNS ;i ceea ce vrea UDMR, ;i nici nu e vreo problemă că se mai face o adunare în care să se amintească despre această doleană, pentru că, la urma urmei, ideea este ca factorul de decizie la nivelul Parlamentului să ia această decizie ;i pentru Secuime ;i pentru Transilvania.

În altă ordine de idei, el susine că modificarea regiunilor nu ar trebui politizată sau etnicizată ;i spune că este în interesul României să fie modificate regiunile de dezvoltare. “Eu cred că Harghita, Covasna ;i Mure; trebuie să fie într-o regiune, mai mult decât atât, să formeze o regiune. Atât din punct istoric, cât ;i din punct de vedere geografic, economic, cultural, eu cred că este o necesitate care eu cred nu trebuie nici politizată, nici etnicizată, nici discutată prea mult (…) Atunci când etnicizăm această temă se nasc foarte multe temeri, foarte multe probleme care, cred eu, complică lucrurile ;i per total în primul rând vom avea de pierdut noi cei care trăim aici români ;i maghiari, iar, per total, va avea de pierdut România, pentru că nu va putea atrage fonduri de la UE”, a declarat Antal Arpad, citat de Newsin.

Senatul a aprobat miercuri, tacit, o iniiativă legislativă a parlamentarilor UDMR, prin care se propunea organizarea a cinci macroregiuni ;i înfiinarea a ;aisprezece regiuni de dezvoltare, printre care se găse;te ;i cea care cuprinde judeele Covasna – Harghita – Mure;.
Cele ;aisprezece regiuni de dezvoltare sunt Boto;ani – Suceava, Bacău – Ia;i – Neam – Vaslui, Brăila – Buzău – Galai – Vrancea (macroregiunea I), Constana – Tulcea, Bucure;ti, Călăra;i – Ialomia – Ilfov, Giurgiu – Teleorman, Dolj – Mehedini – Olt (macroregiunea II), Gorj – Vâlcea, Arge; – Dâmbovia – Prahova (macroregiunea III), Arad – Cara;-Severin – Timi;oara, Alba – Hunedoara, Sibiu – Bra;ov (macroregiunea IV) ;i Covasna – Harghita – Mure;, Bistria-Năsăud – Cluj – Maramure; ;i Bihor – Sălaj – Satu-Mare (macroregiunea V).

CNS a convocat pentru 12 martie, la Sfântu-Gheorghe, a doua Adunare a Ale;ilor Locali din Secuime, la care se va discuta despre proclamarea limbii maghiare ca oficială în această zonă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns