Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Aeroclubul din Baia Mare a inceput cursurile teoretice la parasutism si planorism

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Baimareanul Bogdan Condor se pregateste sa obtina brevetul de pilot comercial

[slideshow id=2403]

Multi dintre noi am fost tentati ca macar o data sa zburam cu avionul. Dar mai sunt tineri care isi doresc sa piloteze un avion. Numai ca pentru a-si indeplini visul trebuie sa de urmat anumiti pasi. Pentru inceput sa se inscrie la Aeroclubul din Baia Mare si sa urmeze atat un curs teoretic, cat si practic. Pana la finele acestei saptamani mai pot face acest lucru. Deja s-au inscris  80 de doritori. Putini sunt insa cei care vor fi selectionati pentru a face performanta.

Timp de trei luni maramuresenii care s-au inscris la cursurile de parasutism si planorism vor urma cursuri teoretice de meteorologie, navigatie aeriana, legislatie, performante umane si alte materii care le vor fi de folos la activitatea de zbor. “Pana in prezent s-au inscris 80 de persoane la aceste cursuri, care sunt gratuite pentru tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 23 de ani. Dar mai sunt si sase persoane trecute de 23 de ani care vor zbura cu contract. Unii doresc sa invete sa zboare pentru a obtine brevetul de pilot, iar altii au brevet, dar vor sa isi continue activitatea de zbor. Numai ca in acest caz ei trebuie sa isi achite orele de zbor. Este vorba de 1.200-1250 euro, incluzand 21 de ore de zbor cu 80-100 de starturi. Pe masura ce timpul trece ne dam seama daca mai au nevoie de starturi sau nu. Apoi se sustine examenul de brevet si dupa promovare se elibereaza documentele de calificare. Odata obtinut acest brevet cei interesati au posibilitatea sa isi continue orele de zbor in cadrul aeroclubului, pregatindu-se pentru zborul de performanta”, ne-a spus Julien Ocian, instructor sportiv si totodata comandantul Aeroclubului Baia Mare.

Un planor de scoala costa 30.000-40.000 de euro

In prezent, in cadrul Aeroclubului Baia Mare activeaza 23 de sportivi la planori si 10 parasutisti. “Acestia au inceput cu cursurile organizate de noi. Insa de-a lungul anilor renunta foarte multi. In general, daca un cursant trece de la incepatori la grupa de performanta este un procentaj foarte bun”, a mai adaugat interlocutorul nostru.

La capitolul dotare Aeroclubul sta foarte bine. Asta in conditiile in care un planor de scoala costa intre 30.000 si 40.000 de euro, in timp ce un planor de performanta ajunge pana la 200.000 de euro. “Dispunem de cinci planoare cu dubla comanda si trei de simpla comanda. In orice moment in care vremea ne permite putem sa zburam. Partea practica incepe din luna aprilie-mai. Planoarele pe care le avem sunt foarte bune. In alte tari aceste tipuri sunt considerate de scoala si performanta. Noi le folosim doar pentru scoala. Asa ca rezultatele nu intarzie sa apara. Iata ca Bogdan Condor, de 25 de ani, un sportiv de-al nostru, va obtine in aceste zile brevetul de pilot comercial. Astfel va deveni foarte vanat de companiile de zbor, avand in vedere calitatile pe care le are”, a  mai adaugat Julien Ocian.

Cei care doresc sa se inscrie la aceste cursuri trebuie sa achite doar o taxa de 15 euro, devenind membru al Aeroclubului Baia Mare. Tinerii sub 18 ani care vor sa urmeze cursurile de parasutism sau planorism trebuie sa obtina consimtamantul unuia dintre parinti in fata unui notar. Acestia trebuie sa fie de acord ca fiul sau fiica acestora sa urmeze atat partea teoretica cat si cea practica a cursurilor. De asemenea, vor completa o cerere tip si vor achita si ei taxa de 15 euro. Insa pentru a se linisti, de obicei parintii sunt invitati de instructori pentru a vedea cum decurg cursurile.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns