Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O firma maramureseana a prejudiciat statul cu peste 600.000 lei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru a nu se inregistra cu TVA de plata, societatea apare cu aprovizionari fictive

[singlepic id=1795 w=320 h=240 float=]

Garda Financiara Maramures atrage atentia ca unele firme au gasit noi modalitati de evaziune fiscala prin care bugetul statului este prejudiciat cu sute de mii de lei. Pana acum, anumite societati furnizoare nu depuneau declaratii de impozite si taxe si, in consecinta, nu achitau obligatiile fiscale aferente veniturilor realizate. Acum metodele de lucru ale evazionistilor s-au imbunatatit.

“Am descoperit noi forme de evaziune fiscala prin care unele firme isi deduc TVA fictiv”, a subliniat Grigore Ghiras, director coordonator adjunct al Garzii Financiare Maramures. Care este modul de lucru? Intreprinzatorii depun declaratii de impozite si taxe avand la baza aprovizionari fictive. Astfel isi deduc TVA fictiv si, concomitent cu efectuarea asa-ziselor livrari, obligatia de plata este negativa sau cel putin zero, prin compensarea TVA de plata cu cea de incasat. Pe scurt, ca sa nu apara cu TVA de plata, “intreprinzatorii isteti” se inregistreaza cu aprovizionari fictive. Ghiras spune ca in acest caz prejudiciul trebuie recuperat de clientul cumparator. Insa e foarte greu de demonstrat ca aceste operatiuni sunt reale.

Nebuloasa a pornit de la liberalizarea producerii facturilor

Mecanismul este o metoda de tip suveica. Se transfera documentele de la o societate la alta, dar nu circula nici bani, nici produse. “Este pentru prima data cand intalnim o astfel de procedura. Prejudiciul este foarte mare, la o singura societate comerciala maramureseana acesta fiind de 633.000 lei”, a sublinait Ghiras.

Vis a vis de aceasta practica, subprefectul Gyöngyike Böndi considera ca s-a ajuns aici ca urmare a faptului ca s-a renuntat la facturile cu regim special si ca acum oricine poate produce si falsifica aceste imprimate. Ea crede ca ar trebui sa se revina asupra acestui aspect pentru ca “toata nebuloasa a pornit de la liberalizarea producerii facturilor”.

Teodor Luputi, seful Finantelor Publice, considera si el ca acest fenomen cu greu poate fi stopat, deoarece chiar daca o societate este prinsa in acest transfer ilegal de bunuri, ea va declara in instanta ca este de buna credinta. Pentru ca se lucreaza “mana in mana”. Grigore Ghiras spune ca se pregateste un proiect de lege prin care declaratiile semestriale vor trebuie depuse lunar. Astfel, se vor putea urmari mult mai usor intrarile si iesirile de la agentii economici si corespondenta dintre ei si va fi atenuat efectul facturilor care nu mai au regim special. El a mai precizat ca verificarile in noul caz de evaziune sunt in derulare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns