Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Rromii din comuna Coroieni au ocupat abuziv terenurile localnicilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

400 de persoane si-au construit case pe doua hectare de teren

[slideshow id=2454]

Luni, la Prefectura a  avut loc o intalnire intre reprezentantii rromilor din toate localitatile din judet si subprefectul Gyöngyike Böndi, la care au participat reprezentanti ai Serviciului Public de Asistenta Sociala Baia Mare, Directiei de Sanatate Publica Maramures, Inspectoratului Scolar Maramures, Inspectoratului Judetean de Politie Maramures si altii. Printre problemele cu care rromii se confrunta la nivel de Maramures sunt lipsa locuintelor, a apei potabile, a curentului electric, dar si rezultatele slabe obtinute la invatatura, in ciuda faptului ca mare parte a copiilor rromi frecventeaza cursurile scolare.

Primarul Gavril Ropan, primarul comunei Coroieni, a  tras un semnal de alarma vis-a-vis de situatia din localitate, unde rromii si-au ridicat case abuziv pe domeniul privat.

“Rromii isi extind casele in Valenii Lapusului. Ii inteleg si pe ei pentru ca trebuie sa traiasca undeva, dar si localnicii au dreptate. Zilnic reclama acest aspect si nu pot face nimic. Este o comunitate de circa 400 de persoane care au constructii pe doua hectare de teren. Casele sunt atat de apropiate incat nu exista posibilitatea de a avea drum de acces printre ele, nu au apa, canalizare, curent electric. Este un adevarat focar de infectie din punct de vedere sanitar. Ajunge sa fie depistat un caz de hepatita sau tuberculoza si va fi dezastru”, precizeaza primarul Gavril Ropan.

Un alt aspect este faptul ca familiile de rromi din zona respectiva au foarte multi cai care distrug terenurile agricole. Insa pana in prezent nu au fost gasite solutii pentru rezolvarea acestei probleme, care devine din ce in ce mai grava in Coroieni. Primarul Ropan a amintit ca a incercat sa obtina o finantare din partea Guvernului pentru a construi case sociale pentru rromi. Numai ca din lipsa terenului din domeniul public nu s-a reusit realizarea a unui numar minim de 100 astfel de locuinte. Subprefectul Gyöngyike Böndi este de parere ca o solutie ar fi ca primaria sa cumpere terenurile pe care localnicii din Coroieni doresc sa le vanda, pentru a ridicaa astfel de locuinte sociale.

Nemultumiti ca au fost mutati langa groapa de gunoi

Rromii din Sighetu Marmatiei s-au plans ca au fost mutati in apropiere de groapa de gunoi din localitate si nu au apa, curent electric, ducandu-si traiul la fel ca in evul mediu. Asta in ciuda faptului ca au primit numeroase promisiuni din partea primariei locale ca problemele lor se vor rezolva. “Situatia persista de sase ani. Sunt 16-18 familii care nu au curent si apa si care au fost mutati in zona din unele locuinte. Aici si-au improvizat un acoperis deasupra capului. Sunt altii si mai saraci, care nu au posibilitati si traiesc foarte greu”, spune Varga Bertalan, reprezentantul rromilor. Subprefectul a subliniat faptul ca primarii trebuie sa acceseze fonduri atat nationale, cat si europene pentru a rezolva aceste probleme.

Sunt sfatuiti sa isi caute un loc de munca

Tot in cadrul intalnirii de luni, Gyöngyike Böndi i-a indeamnat pe rromi sa se intereseze de ofertele de munca pe care le are Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca. Asta pentru a nu se limita doar la primirea venitului minim garantat. “Primariile pot angaja cetateni de etnie rroma. Trebuie ca si acestia sa fie integrati in societate. AJOFM Maramures are o paleta larga de locuri de munca. Ar fi mult mai bine ca si rromii sa aiba un venit lunar decat sa se bazeze doar pe Legea 416, care vizeaza venitul minim garantat”, spune Böndi. Reprezentantii rromilor s-au plans insa ca, in momentul in care se fac disponibilizari, primii care raman fara loc de munca sunt de etnia lor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns