Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Reacțiile liderilor politici la schimbarea din PSD sunt diverse, dar toate denotă o oarecare îngrijorare. De altfel orice modificare de strategie a adversarului trebuie privită cu mare atenție. Cineva va pierde, indiscutabil, odată cu instalarea unei echipe noi în fruntea PSD.
Alegerea unui tânăr să conducă un partid este un act de mare curaj. Ascunde și o disperare. Social democrații s-au considerat mereu cel mai mare partid, dar de ani buni cad mereu pe locul doi. Le-a lispit secunda aceea de deșteptăciune. Dacă Mircea Geoană era cu cinci minute mai deștept, partidul și-ar fi păstrat un loc al său pe scena politică, nu s-ar fi balansat în jurul unui partid mai mic, precum PNL.
Principalul beneficiar al derutei din PSD, în fond a politicii lui Geoană, a fost PNL. Liberalii deplâng cel mai tare și la modul serios, plecarea lui Geoană. Dintr-o dată Crin Antonescu își pierde influența asupra PSD. De aici înainte în cel mai bun caz PNL va trebui să accepte condițiile impuse de PSD, și nu invers.
Contează mai puțin ce va face Victor Ponta. Putem intui că în spatele deciziilor sale se va afla o tripletă formată nu neapărat din trei persoane, ci reprezentând cel puțin trei direcții. În primul rând lui Ion Iliescu i se va permite să-și pună în practică experiența de politician abil, refractar la ideile altor partide.Adrian Năstase, de asemenea, va veni cu  experiența sa și dorința de răzbunare față de Traian Băsescu. A treia direcție poate veni din partea tinerei generații, reprezentată de un Radu Mazăre. Noul președinte Victor Ponta ar putea fi o marionetă constructivă, în sensul bun al cuvântului.
Forțând puțin nota, s-ar putea admite că Ponta va fi pentru PSD ceea ce a fost Traian Băsescu pentru PD și Crin Antonescu pentru PNL. Cu alte cuvinte, cele trei partide se vor lupta de aici înainte de la egal la egal. În numele unui pragmatism politic, ele vor fi la fel de lipsite de scrupule, la fel de imorale, la fel de fățarnice în fața alegătorilor. Agresivitatea lor nu va cunoaște limite în confruntarea electorală viitoare.
Victor Ponta este o bombă în plus aruncată în butoiul cu pulbere de sub scena politică. În mod natural, aliatul său semi-tradițional, de conjunctură, PNL se va vedea obligat să facă un pas spre dreapta, spre PD-L. Liberalii nu au multe soluții la îndemână. Una ar fi să accepte soacial-liberalismul propus de Dan Voiculescu. Dar se pare că și Partidul Conservator va fi scos din calcul. Nu vor trece ușor nici peste mândria de a fi liberal și aroganța imprimată întregului partid de Crin Antonescu. Se poate aprecia că principalul perdant al schimbărilor din PSD este PNL.
Nu trebuie ignorat nici efectul asupra PD-L. Faptul că democrat liberalii au renunțat la ședința lor de sâmbătă spune ceva. Ei ar fi fost total ignorați de mass media și opinia publică. Atenția de care se bucură PSD în aceste zile în detrimentul PDL s-ar putea transforma într-un fenomen de mai lungă durată.
Ponta cunoaște niște șmecherii tip Băsescu. De pildă interzicerea mașinilor în curtea sediului PSD din București este o glumă serioasă. Tânărul imberb are talentul de a spune lucruri memorabile, un fel de prostioare gen “iarna nu-i ca vara”. La acest capitol e mai tare decât Emil Boc și Crin Antonescu. Traian Băsescu a sesizat acest aspect și a tras chestia cu manelele ascultate de 99% dintre români. Presa a preferat însă gluma lui Ponta cu mașinile.
Nu știm dacă Traian Băsescu pe termen lung va mai avea chef sau resurse să se mai joace de-a vorbirea în dodii cu mai tinerii săi adversari Ponta și Antonescu, doi politicieni cam de aceeași factură. Relativ bine pregătiți, dar și semidocți, bine crescuți, dar obraznici, se țin se promisiuni, dar gata în orice moment de trădare. Pentru fiecare dintre ei, Traian Băsescu și Emil Boc vor trebui să găsească o nouă armă politică.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns