Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Destructurarea partidelor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ceea ce a fost la început o speculaţie, va deveni în cele din urmă realitate: se pare că grupul independenţilor se va transforma într-un partid. Plecarea recentă şi a lui Marian Sârbu, pornit pe urmele lui Cristian Diaconescu, declaraţiile foarte optimiste ale reprezentanţilor independenţi din Parlament, întăresc convingerea că în curând vom asista la naşterea unui nou partid.
Dintre cei plecaţi, cel puţin ultimii doi sunt figuri politice promeninte. Sunt, credem, reale supoziţiile că primul dintre cei doi va reintra în diplomaţie, iar ultimul va deveni la prima ocazie ministru al Muncii.

Marian Sârbu a ieşit din rândurile PSD, fără a prilejui un mare spectacol ca în cazul celui ce l-a însoţit pe Cristian Diaconescu. Între el şi partidul său, s-a creat o falie de pe urma legilor salarizării şi a pensiilor, la fel, s-a strecurat o doză supradimensionată de suspiciune în jurul său, în partid, când în decembrie i s-a oferit Ministerul Muncii. Din fericire pentru el însă, Marian Sârbu este cotat ca un bun profesionist şi va avea drumul deschis spre guvernare.
În zilele următoare sunt aşteptate şi alte demisii din PSD, după cum estima chiar noul lider al acestui partid. Sunt două cauze ale acestui fenomen. Partidul de guvernământ a fost silit pentru a obţine o majoritate guvernamentală să atragă prin diferite mijloace membrii ai formaţiunilor din opoziţie pentru a-şi uşura misunea în Parlament. La fel, în sprijinul acestei politici de creare a unei majorităţi parlamentare a provocat un traseism la cele mai înalte cote. Ieşirea dintr-o formaţiune politică, intrarea în alta este înlesnită de caracterul uninominal al votului. Traseistul nu-şi poate pierde calitatea de reprezentant, deoarece a fost ales în mod direct şi nu pe liste. Deşi el părăseşte gruparea politică ce l-a consacrat, rămâne în continuare reprezentantul celor ce l-au ales.
Cum numărul acestora va creşte în perioada următoare, ne putem aştepta la cristalizarea unui grup numeros. Vom asista, probabil, la formarea unui partid important din punct de vedere parlamentar, cu un număr relevant de membri. Aflăm că există în acest sens un grup de iniţiativă, că noua formaţiune politică va demara peste două luni, că în fruntea acesteia sunt aşteptaţi ministrul Oprea, Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu şi, poate, şi alţi politicieni importanţi, apăruţi zilele următoare. Va fi, după câte se spune, un partid de centru stânga, “un adevărat partid de stânga”, probabil preluând în viitor un procent din bazinul electoral al PSD.
La fel, credem că este reală şi supoziţia lui Victor Ponta că ar urma şi o destructurare a PNL. Posibilitatea de a se înscrie pe un alt traseu politic decât cel al grupării ce i-a promovat ca şi nemulţumirile inerente, logice la urma urmei, va determina ca după congresul liberal noi traseişti să crească fie numărul independenţilor, fie numărul membrilor PDL. Astfel, fenomenul de destructurare a partidelor va continua.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns