Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Conducerea Spitalului din Sighet taie abuziv din sporurile salariale ale angajatilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Motivul pentru care s-a luat o astfel de masura: datoriile de 11.000.000 lei la plata furnizorilor

[slideshow id=2503]

Saptamana trecuta la Spitalul Municipal din Sighetu Marmatiei s-a declansat un conflict spontan. Peste 400 de angajatii ai unitatii au protestat fiind nemultumiti  de reducerea sporului de 100% pentru orele lucrate in zilele de sambata si duminica. Pentru gasirea unei solutii, luni s-au purtat discutii intre prefectul Sandu Pocol, directorii Directiei de Sanatate Publica Maramures, dr. Vasile Bodnar si dr. Rares Pop, directorul Spitalului Sighet, Gheorghe Stef, dar si cu liderii de sindicat Sanitas Maramures, Mircea Ciocan si Sorin Bodran.

Directorul Gheorghe Stef a precizat faptul ca a fost nevoit sa ia o astfel de decizie avand in vedere ca Spitalul din Sighetu Marmatiei are datorii de 11.000.000 lei la plata furnizorilor, respectiv utilitati si achitarea unor drepturi salariale. “Atat firmele care furnizeaza materiale medicale si medicamente, cat si salariatii au obtinut in instanta sentinte ramase definitive si executorii. Pentru a nu se ajunge la blocarea conturilor si inchiderea unitatii, spitalul plateste esalonat sumele firmelor la care are datorii. Am fost nevoiti sa facem aceste reduceri a sporului, precum si sa pensionam unele cadre medicale. ~n urma calculelor economice, nu ne permitem sa depasim 72% din bugetul spitalului cu cheltuieli de personal”, a precizat directorul unitatii sighetene.

Urmeaza restructurari la acest spital

Mircea Ciocan este de parere ca inainte de a se lua astfel de masuri, conducerea era obligata sa discute aceste probleme cu liderii de sindicat. Prefectul Sandu Pocol a propus celor prezenti sa aiba loc o intalnire in care sa se explice angajatilor situatia. Totodata, sa se achite esalonat restantele catre angajati, inclusiv diferenta de spor salarial redusa de la 75% cum prevedea legislatia in vigoare, la 50%. “La finele acestei saptamani va avea loc o intalnire intre cele doua parti. Trebuie sa se inteleagaa ca suntem intr-o perioada de criza, iar pentru ca spitalul sa functioneze in continuare trebuie achitate o parte din datorii catre furnizorii de medicamente, materiale sanitare si societatile care asigura utilitatile. Conducerea unitatii si sindicatul urmeaza sa semneze un protocol prin care se va stipula ca diferentele de spor salarial urmeaza sa fie achitate incepand din luna mai. Restantele salariale ale angajatilor castigate in instanta se vor achita esalonat”, a precizat Sandu Pocol. Mircea Ciocan sustine ca sindicalistii au fost instiintati ca la acest spital vor avea loc si disponibilizari. Urmeaza ca in aceste zile sa se stabileasca exact cum se va proceda si mai ales care va fi impactul. ~n alta ordine de idei, trebuie sa mentionam ca la aceasta intalnire au participat si sindicalistii din cadrul Spitalului Borsa. :i acolo angajatii ameninta cu greva generala in cazul in care nu li se acorda primele de stabilitate aferente anilor 2008 si 2009 si cel de-al 13-lea salariu pentru anul 2008. Conducerile CAS si DSP Maramures urmeaza sa intocmeasca un raport cu privire la calculul indicatorilor de complexitate care va fi inaintat Ministerului Sanatatii, cu sustinerea Prefecturii Maramures.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns