Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Politia a verificat sistemele de securitate a 45 de unitati bancare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

S-a atras atentia asupra posibilitatii sabotarii camerelor de supraveghere video incorporate bancomatelor

[singlepic id=2769 w=320 h=240 float=]

La ultima sedinta a  Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP) din subordinea Cosiliului Judetean Maramures, comisar sef Ioan Isac, seful Inspectoratului Judetean de Politie Maramures a prezentat o informare legata de actiunile de prevenire si combatere a infractiunilor asupra personalului unitatilor care depoziteaza, manipuleaza si transporta valori monetare. El a mentionat ca la finele lunii ianuarie a fost organizata o intalnirea de lucru la care au participat reprezentantii a 20 de institutii finaciar- bancare care au sucursale sau filiale in Maramures. Acestia au supus atentiei politistilor mai multe probleme printre care legislatia ambigua cu privire la asigurarea pazei unitatilor financiar bancare, lipsa puterii de decizie la nivelul unitatilor locale in vederea aplicarii masurilor sau recomandarilor stabilite de politisti cu ocazia controalelor.

S-a mai semnalat existenta in mediul bancar a unor proceduri ori metodologii interne pe care angajatii trebuie sa le respecte dar care, uneori, sunt in contraditie cu recomandarile Politiei. S-a atras atentia si asupra posibilitatii sabotarii camerelor de supraveghere video incorporate bancomatelor, fie de catre infractorii “specializati” in strainatate, fie din cauza unor deficiente de constructie a acestor aparate. A fost luata in discutie si ineficienta pazei umane in situatia comiterii unor atacuri armate, a precizat Gheorghe :imon, presedintele ATOP. Propunerile venite din partea reprezentantilor bancilor au facut referire la modificarea legislatiei astfel incat aceasta sa raspunda exigentelor actuale si care sa stabileasca clar conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca unitatile pentru asigurarea securitatii. S-a cerut ridicarea standardelor de pregatire individuala minima pentru agentii de paza si ordine (sa aiba diploma de bacalaureat) si impunerea unor conditii mult mai restrictive pentru dobandirea acestei calitati (pregatire fizica, varsta,etc.). O alta propunere a fost ca, la nivel central, intre Asociatia patronala din sistemul bancar si IGPR sa fie stabilite masuri punctuale de asigurare a securitatii bancare si proceduri de lucru aplicabile tuturor situatiilor ipotetice identificate in practica judiciara pana in acest moment. Cu aceasta ocazie au fost prezentate concluziile unui studiu realizat de  Institutul de Prevenire si Psihosociologie Bucuresti in colaborare cu Directia de Ordine Publica. Ele vizeaza cooperarea dintre institutiile bancare si politie si cuprind mai multe recomandari pentru sporirea securitatii institutiilor bancare.

S-au acordat 4 sanctiuni

Comisar sef Ioan Isac a subliniat ca in ianuarie si februarie au fost efectuate controale la 45 de unitati bancare din judet pe linie de securitate. Ele au vizat cu preponderenta unitatile care nu au paza umana si au casierii amenjate in sistem deschis ( 20 unitati din munipiul Baia Mare, 5 din Sighetu Marmatiei, 3 din Borsa si cate una din Viseu de Sus si Targu Lapus). Celelalte controale s-au efectuat la unitati amplasate la periferia localitatilor respectiv la agentii la care au fost constatate deficiente cu ocazia verificarilor anterioare. “Cu acest prilej au fost efectuate un numar de 31 de simulari pentru testarea reactiei echipajelor de interventie ale firmelor private. S-au constatat si cateva deficiente printre care neasigurarea eficienta a supravegherii video a zonei ATM-urilor”, a precizat Ioan Isac. Pentru incalcarea prevederilor HG 10101/2004 s-au aplicat patru sanctiuni in cuantum de 1.000 lei. Important este ca s-a constatat imbunatatirea asigurarii pazei acestor obiective, masurile stabilite in controalele de anul trecut fiind realizate. Isac a mai spus ca desi unitatile bancare au facut pasi importanti pentru cresterea nivelului de securitate prin achizitionarea si instalarea unor sisteme tehnice antiefractie performante, aceste obiective vor fi monitorizate in permanenta de personalul specializat de la nivelul IPJ, prioriatatea fiind prevenirea si combaterea infractiunilor de talharie comise impotriva acestora.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns